Benzer görüş yazacaktım, korktum sonra tartışmaya dönmüş tekrar ateşlemeyeyim Hatta Dune’un ayrı başlığı yok mu acaba diye düşündüm, sonra bu diziye dahil olduğunu geç hatırladım
Dune serisinin Baba Herbert tarafından yazılan 6 kitaplık ana kısmını yakın bir zamanda okudum, çok beğendiğim yanları ve kitapları da var. Hiç beğenmediğim de. Mesela tüm dünyaca bilimkurgu klasiği olarak değerlendirilmesi bana biraz garip geliyor, belki bilimkurguda zevk aldığım kısmın hard sci-fi denilen tür olması nedeni iledir. Seride baharat ve etkileri olsun, bene gesserit rahibe anaları olsun, kehanetler olsun vs vs aslında fantastik öğeler ve kitabın işleyişinde daha ağır basan yerler diye düşünüyorum. Bilimkurgu yan bir yardımcı seviyesinde hep. Bunların temeline de din, dogma, felsefe, sosyoloji ve topluluklar için yaratılan kültürleri başarıyla işlemiş yazar. Yine de bunların hepsini kafamda birleştirdiğimde keyif aldığım ama baş tacı yapamadığım serilerdendir.
1 ve 2. kitabı çok severim. Genel Dune fanatiği yorumlarda izlenimlerime aksi olarak 3 ve 4 yani tanrı imparator yolculuğu serinin gidişatı açısından en beğenmediklerimdir. 5 ve 6 ile bene gesseritleri yakından tanımayı da yine keyifle okumuşumdur.
Çok da uzatmadan aslında çağına ve yılına göre değerlendirmenin en doğru olacağını düşündüğümü belirterek kapatayım. Sonuçta Herbert baba bu evreni dergiler için bölüm bölüm yazıp aylık yayınlatmış diye biliyorum. Sonda gelen kitaplar da publisher anlaşmaları sonrası hadi oturalım yazalım bakalım kitapları. Her kitabı kendi içinde değerlendirmek, bu yıllara yayılmış kopukluk nedeni ile 6 kitaplık bir ana seri olarak bakmamak daha doğru gibi Dune evreni adına sanırım.
Yorumu yazmamın bir diğer nedeni de sabah bir arkadaşımın alakasız şekilde ya sen Dune ları okumuşsundur, fragmanı izledim güzel bişiye benziyor ne diyorsun alayım mı mesajını görmem açıkçası Ona verdiğim cevaba benzer şekilde hiç okumamış arkadaşlara tüm seriyi almamaları, ilk kitabı alıp beğenilerini test etmelerini öneririm öncelikle. Kolay okunan bir kitap da değildir, ilk kitabı çok beğenmeme rağmen bende su gibi gitmediğini de hatırlıyorum hala
.