Seri İthaki’nin bile beklemeyeceği bir şekilde tuttu. Bilimkurgu okumayan insanların bile elinde seriden iki üç kitap vardır. İthaki seriyi bitirip böyle büyük bir gelir kapısını kapatırsa kendileri adına çok doğru bir hamle yapmamış olurlar.
Benim beğendiğim ve tüm kitaplarına sahip olduğum bir seri ama en başından beri itiraz ettiğim tek bir nokta var. Serinin adı BKK yerine BK olmalıydı. Yayınevi istiyorsa ikinci bir seri ile daha dar tutacakları ve klasik adlandırmasına da uygun olacak, sık elenip, ince dokunacak bir BKK serisi yapabilirdi. (Unutulmuş Fantastik Eserler serisi gibi)
Kaçıncı kitapta sonlanacağına dair kafalarında bir sayı vardı. Daha önce buralara bu tarz bir şey yazdılar.
Neden çöp kutusu gibi seri dedin ???
Komple seriye çöp demek büyük haksızlık olur. Aralarında ben dahil hepimizin beğenmediği veya konulmasa da olur dedikleri olsa da fikri veya seriyi tümden kötü saymak uygun değil bence.
Asimov, Clarke, Heinlein, Bradbury, Wells, Ursula, Strugatski Kardeşler gibi bilim kurgu tarihinin en önemli yazarlarının olduğu seriye çöp kutusu diyorsanız siz bir seri editörü olsaydınız hangi yazarları dahil edeceğinizi çok merak ettim.
Yorumunuz kesinlikle katılıyorum. Unutulmuş fantastik eserler serisini de 10 kitap zaten tamamlanınca alırım demiştim ama ithaki de unuttu seriyi sanırım.
Çöp kutusunu ne bulurlarsa içine attıkları için dedim. Bilim kurgu mu bilim kurgu koy içine durumuna geçti ithaki.
Serinin adı zaten bilim kurgu ve klasik. Hem daha önceden çıkarttıkları baskısı olmayanları seriye ekleyerek geliştiriyorlar hem de ilerletiyorlar. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi bu kadar kötü buluyorsanız altına çizerek yazayım tamamını siz nasıl bir klasik listesi hazırladınız acaba? Listenizi gerçekten merak ediyorum.
İthakinin bu serisi Bilimkurgu severler için nimet değerinde. Eleştirdiğimiz kısımlar oluyor ancak seriye çöp demek komik. Saçma sapan bir tartışma başlayıp başlık kirlenmesin.
Ünlü yazarların en çok tutan, en ünlü 1 kitabını tatımlık olarak seriye alır, gerisini basacaksak yazarın kendi başlığında yayınlardım. Seri kitabı koymazdım. Telifi yok diye bir yazarın bilimkurgu olan her kitabını koymazdım. 61 kitabı bırak taş çatlasa 20 kitap olacak bir seri kurardım.
@gozubocek kitaplara çöp demiyorum ben. Seri için çöp kutusu tabirini kullanıyorum sadece, ne bulurlarsa içine sıkıştırıyorlar. Birinci kitap olan çıkan kitabın serisinin son kitabı 59. olarak çıkması normalse sizin için ben bilemiyecem.
Yanlış hatırlamıyorsam burada çok tartışıldı serinin bir kitabını koyucaz sadece dendiğinde herkes itiraz etti mesela sadece dune ilk kitabı koyup gerisini Frank herbert serisi olarak farklı kapakla çıkarsalar siz ve ben dahil bütün forum ateş püskürür ve ejderha alevleri gönderirdik.
Ayrıca sanırım telifi yoksa ile kastınız h. G wells ise seride ki bütün kitapları artık klasik olarak kabul ediliyor. Kısa bir seri yapılsa bile memnun olmazdık mutlaka eksik olacaktı. Bence serinin uzun olması çok daha iyi. Aynı durum asimovlar içinde geçerliydi.
İlk 6 kitap sadece Dune olarak çıksaydı daha mı iyiydi? Muhtemelen bir yayınlanacak BKK kitapları listesi var ellerinde 100-120 kitaplık onun içerisinden o an için en doğru olanı seçiyorlar ve yayınlıyorlar. Bu kadar basit aslında. Sadece yukarıda bir arkadaşın da dediği gibi serinin ismi BKK değil BK olmalıymış. yine de şu ana kadar ki yayınlanan kitaplardan BKK’ye uymayan ben görmedim.
Maalesef dune için bu geçerli olmaz. Burada herkes çevirmen gerçekten yeniden bu kadar uzun sürede düzenliyor mu yoksa başka şekilde bekletiliyor muyuz diye çok tartıştı.
Bence ilk başta bir taslak liste vardı, çıktıkça sürekli yerleri değiştirilip güncellendi duruma göre.
Çöp denilen serinin içindeki yazarların büyük kısmı bu türe damgasını vurmuş, Hugo, Nebula ve Locus gibi ödülleri toplamış ya da aday gösterilmiş yazarlar. Frank Herbert, Arthur C. Clarke, Roger Zelazny, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, Isaac Asimov, Alfred Bester, Joe Haldeman, Ray Bradbury, Kim Stanley Robinson, David Brin, Walter M. Miller Jr., Gene Wolfe, Clifford D. Simak vs… H. G. Wells, Aldous Huxley, Strugatski kardeşler gibi ustalar var. Daha gelmesi beklenen iyi yazarlar var. F. Pohl, Connie Willis, William Gibson gibi.
Çeviri, kapak seçimi, baskının kalitesi gibi eleştiriler anlaşılabilir ama bazen bu forumda öyle enteresan şeyler yazılıyor ki insan şaşırıyor gerçekten.
Daha seri 62. kitaba gelmişken eleştirilere maruz kalıyor. Ama suç sadece İthaki’de bence. Jules Verne, Stefan Zweig, Jack London gibi telifsiz, risksiz yazarlardan oluşan, insanların gıkını bile çıkarmandan 150-160 kitaba getirebileceğin seriler yapmak varken bilim kurguyla falan niye uğraşıyorsun ki.

Çok yaşayın emi siz.
Maalesef milletimizdeki her yükseleni veya her yeni yapılanı beğenmeme, aşağı çekme huyu buraya da sirayet etmiş, İthaki çok güzel bir hizmet sunmuşken karalamak ne diye …
Bu forumda her geçen gün çok güzel fikirler okuyorum. Umut ediyorum ki gelecekte buradan birçok insan, mükemmel yayın evleri açacak ve biz de muhteşem kitap ve seriler okuyacağız.