- kitap kurtarmaz. Aldık, etkinlik yaptık - okuduk. Çok da beğenmiştim.
- kitap ve devamı hızla gelse güzel olur. 2. kitap çıkarsa tekrardan 1.yi de okurum sanırım.
Çevirmeni değiştiği için anlama karmaşası yaşayabilirsiniz.
İthaki günlüklerine bunu sormuştum. Tahmini olarak 175 demişti. Muhtemelen 200e tamamlarlar bu seriyi
Eğer bu seri biterse ülkemizde bilim kurgu edebiyatının yerinde yeller eser, diğer yayınevleri bilim kurgu soslu genç yetişkin basıyor. 2018’den beri fuarlara gidiyorum son 3 seneki fuarlarda İthaki dışında ki yayınevlerine bilim kurgu kitabı basacak mısınız diye sorduğumda önümüzdeki yayın dönemi planlarımız arasında yer almıyor cevabı alıyorum.
Daha basılması gereken çok kitap var. Bilimkurgu Klasikleri’nin en az birkaç yıl daha devam etmesi gerekir bence.
Merak etme @Aplysia dediği gibi 175-200 arası basım olursa rahat 10-12 yıl sürer.
Bu cümle çok abartılı olmuş Alper Bey. İthaki yokken de bilim kurgu vardı, bir gün kapanırsa ya da bk basmayı bırakırsa da olacak. Nasıl ki fantastik kurguda yarattıkları boşluğu doldurmaya çalışan yayınevleri varsa aynı şey bilim kurgu için de geçerli.
Diğer yayınevleri destek verildikçe güçlenecekler ve daha da iyi eserleri dilimize kazandıracaklardır. Rekabet İthaki’yi daha özenli işler yapmaya da ikna edebilir hem. Her koşulda okuyucu kazanır.
İthaki once 3 Cisim Problemi gibi heba ettigi serilere duzgun ceviri yapsin. Yapmayacagi telifleri almasin. Bir baskasi illaki yapar. Bilincli okur nicelik degil nitelik bekler.
Seriyi aldım ama henüz okumadım. Çevirisi çok mu kötü?
@Bunn-Y Sen misin? ![]()
Haklısınız ama bir süre sonra onlarda bıraktı. 1970-80lerde çıkan bilimkurgu kitap serileri varmış sahaflara gittiğimde görmüştüm ama ülkemizde bilim kurgu edebiyatı denince akla Asimov, Clarke, Heinlein geliyor diğer yazarları bilmeyenler vardı. Octavia E. Butler’ı ben İthaki sayesinde keşfettim. Metis bilim kurgu dizisi bile 30 kitaptan fazlasını çıkarmamış, bu kadar uzun soluklu olan başka bir bilim kurgu serisi var mı?
Diğer yayınevlerine destek verelim ama onlar önce elini taşın altına koyacak bilim kurgu basacak mısınız dediğimiz zaman gelecek planlarımız arasında yer almıyor demiyecekler.
Maalesef.
Post must be minimumly 20 unit wordy thing.
Hahahah yok ya benim boykotum devam ediyor ![]()
Hocam elimdeki en eski bilim kurgular dedemden kalma 1948-1954 arasında basılmış olan Çağlayan Yayınları’nın Yeni Dünyalarda Serisi, 10 kitap. 60’larda benim bildiğim bir seri yok, 70’lerde Okat Yayınları, 80’lerde Baskan Yayınları, 90’larda ise Metis bilim kurgu serileri çıkardı. Ayrıca 70’lerden itibaren ismini bile duymamış olduğumuz irili ufaklı bir çok yayınevi bilim kurgu bastı.
Demem o ki piyasa boş kalınca illa ki biri dolduruyor orayı, misal Alfa’nın PKD ve Lem külliyatlarını basacağını hangimiz tahmin ederdi ki?
Şu an aklıma gelenlerden Panama (Metro ve Halka Dünya), Salon Yayınları (Yoon Ha Lee kitapları) ve Eksikparça ile destek vermeye başlayabilirsiniz. ![]()
Alışveriş listem epey uzun iş aradığım için şu sıralar tek takip edebildiğim seri bilimkurgu klasikleri. Metro serisini kütüphaneden alıp okumuştum çok iyi bir seri zaten iş bulursam ilk iş ciltli genişletilmiş versiyonunu alacağım.
Asıl problem bu bence de. Yayın evleri arasında yazılı olmayan bir anlaşma var diye düşünüyorum, herkes belirli bir alanda faaliyet gösteriyor. İthaki de koca po pardon gövdesini BK üstüne yerleştirmiş ve kımıldamaya da niyeti yok gibi. Yarın bir gün kalkarsa veya kaldırılırsa bir başkası iştahla oturacaktır aynı yere. ![]()
İthaki’yi et de forumu neden ediyorsun. 8 aydır yazmamışsın. ![]()
Kaynağı hatırlayamıyorum ama telifleri başkası almasın diye opsiyonluyorlardı diye kalmış aklımda mesela. Hayır bi 6-7 sene evvel en azından güncel fantastik eser basıyorlardı, şimdi heyecan uyandıracak bir şey yok ellerinde benim açımdan. Akılçelen o kadar tepki gördü vs yine de güzel serilere giriştiler. Martı ve Lapis bile sağlam yazarlara el attı. Geçmişin ekmeğini yemek de bir yere kadar.
Bence güzel bir taht kavgası olur, ortalık bir süre coşar. ![]()
Feza yayınları da var. Ben ilk bilim kurgu okumaya başladığımda bu eski yayınların serilerini okuyarak başladım. Tabi bulamadıklarımda oldu. Bazıları çok basit bazıları ise güzeldi.
İnsanların biraz diğer yayın evlerinden çıkan kiaplarıda desteklemesi lazım ki o zaman yayınevleri basmaya devam eder.
Ben kendi adıma kaç zamandır Fihrist yayınlarının bilim kurgu serisine başlayacağım. Hatta ekitap olarak alacağım dedim. Ama bir türlü başlayamadım. Eksik parça’nın da serisinden bir kitap okudum devamını getiremedim. Bunları düzenli takip etmek gerek.
Nasıl ki bkk çıkmadan önce bastılarsa seri bittikten sonra o şekil devam eder gibi bence.
Diğer yandan bu serinin bitmesi gerektiğini düşünüyorum artık. Birkaç kitap hariç 50. Sıradan sonra okuma sayısı aniden düşüyor. Bkk standartlarına uygun değil diye birçok yazarın eserini öteliyorlar.
Ben bu seriden 78 kitap okudum ve okudukça daha fazla bilim kurgu okumak geldi içimden, bilim kurgu edebiyatının alt türleri hakkında araştırma yapmaya itti bu seri. Bir serinin bitmesini istiyorsanız aynı cümleleri İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan Modern klasikler dizisi içinde geçerli olur 200 küsur kitabı olan bir başka seri o nasıl bitmiyor ise İthaki Bilim Kurgu Klasikleri serisi de bitmez.