Rıhtımda ara ara uyguna yabancı dil kitapları paylaşan arkadaşlar oluyor, onlar sayesinde alırdım. Hatta bazı kitapların orijinalleri çeviri kitaplardan bile uyguna geldiği oluyor. Zaman bulabilsem kursa yazılacağım ama vakit bulamıyorum işten güçten.
@SED bence şöyle yap; sende olan bir kitapla storytelde olan bir kitabın başını karşılaştır. Hangisi daha çok hoşuna giderse o çeviriden yürü.
Öyle bir durum varsa storytel’e şans vermeni öneririm
Gidişat e kitaba doğru gidiyor aslında bakarsan. Koku ve toz da bir yere kadar değil mi Öğrenme yönteminizi en iyi siz biliyorsunuz kurs şart değil yoksa en iyi dil öğrenme maruz kalmadır ki bu da çevreye bağlı olarak zor buralarda.
Klasik İthaki, elindeki yazarların kitaplarını ve başladıkları serileri tamamlamak yerine yine yeni bir yazara başlıyorlar.
Türkiye’de bilimkurgu ve fantastik eşittir İthaki noktasına geldiler.
Kendileri için büyük başarı, Alfa ve Pegasus gibi yayınevleri için de son derece başarısız bir süreç yaşandı. İkisi de artık bu işlere hiç bulaşmaz umarım.
Sinclair Lewis’in “Mümkünatı Yok” kitabını okuyan arkadaşlar bakabilir mi? Yaklaşık 100 sayfa okudum ve bu kitabın seyri hep böyle mi devam ediyor? Konusu gereği aslında bilim kurgu olmadığının farkındaydım da; karakterler çok fazla, cümleler anlaşılmıyor, sürekli genel bir süreçten bahsediliyor. Yakında imdat diye kafamı duvarlara vuracağım. Okuduğum bütün kitaplar arasında “Sodom’un 120 günü” den sonraki en büyük sabır sınavı oluyor. Eğer kitap ileride açılmıyor ve hep böyle devam ediyorsa gerçekten yarıda bırakacağım
Sinclair Lewis’in anlatım tarzı bu, kitabın devamı da böyle.
Hatta benim okuduğum bir başka kitabı Babbitt de böyleydi. Lewis’in benim okuduğun iki kitabının da olay örgüsü dağınık, karakter sayısı çok ve hatta biraz dili şiirsel gibi gelmişti bana.
Anlatımın akıcı olmaması, anlatım biçimi ve dağınık olay örgüsüyle okumak zor olabiliyor.
Anlatılan dünyanın bir distopya olması ve kurgusal bir ABD’de geçmesi nedeniyle bilimkurgu , hatta ben kurgusal ABD nedeniyle atmosfer (okurda uyandırdığı his anlamında) olarak Jack London Demir Ökçe’sine benzetmiştim.
Bu kitabında sanki onyıllar öncesinden Trump’ı anlatıyor gibi gelmişti bana.
Ben de 100 küsur sayfa okuyup bırakmıştım. Dili beynimi bulandırmıştı. Edebi bir zevk alamadığım gibi darmadağınık bir anlatımla bence tarihin tozlu sayfalarında unutulası bir yazar. Ben yetkili merci değilim ama son 5 yılda yarım bıraktığım tek kitap bu oldu galiba. Belki unuttuğum bir tane daha vardır.
Öyle dememin sebebinin aslında iki sebebi var.
İlki yukarıda bir yerde de bu tartışma dönmüştü, distopyalar bilim kurgu olarak sayılabilir elbette de, ancak bu tarz eserler -en azından okuduğum yere kadar- sayılmamalı taraftarıyım. Çünkü bilim kurgu diyebileceğimiz bir öğe yok. Mesela fahrenheit 451 de bir distopyadır ama onda yanlış hatırlamıyorsam, okuyalı hatrı sayılır bir zaman oldu çünkü bilim kurgu öğesi olarak mekanik bir tazı vardı.
İkinci olarak; gerek kitabın çıktığı zaman gerekse reklam yapılış şekli itibariyle, yayınevinin elinin en güçlü olduğu ve en çok kitleye ulaştırabileceği kitaplığa distopya da bir bilim kurgudur sözü altında eklemesi şeklinde değerlendirilmiştim. Tabii ki bunlar benim düşüncelerim genel bir yargı olarak kullanmıyorum.
“… Herhangi bir şekilde karşı çıkan herkes komünist olarak adlandırılabilecek ve hatta öldürülebilecek.” sözü de bana çok yakın bir tarih dönemini hatırlatıyor.
Distopya bilim kurgu edebiyatının alt türü olarak kabul edilir. Şuan yaşadığımız dünyanın alternatif olaylar sonrası başka bir şekilde gelişseydi nasıl olurdu onu anlatır. Cesur Yeni Dünya en iyi örneklerden birisidir.
Arkadaşlar sizce Haziran başlarında Rama, Elektrik Düşler ve Yüksek Şatodaki Adam kitapları çıkar mı? Veya hangileri çıkar önce? Ona göre alışveriş listemi hazırlamak istiyorum.
Rama bu hafta çıkabilir. Siz yine alacaklarınızı haziran sonuna kadar bekletin İthaki özelinde eğer ki bir aceleniz yoksa. Temmuz başı hepsi elinizde okumaya başlarsınız. Tabii gelecek ay çıkması ihtimali üzerinden konuşuyorum çıkış tarihlerinde erteleme de olabilir.
Anladım. Çok iyi olur başlarda çıkması. Bir kaç kampanya ve kuponu birleştirip almayı düşünüyordum önceki bir kaç BK kitapları ile bakalım artık. Gelecek olan duyuruya göre karar vereceğim. Görsel tarihlerine göre Rama ve Elektrikli Düşler mi kitapları gelebilir gibi duruyor.Umarım ertelenmezler tabi dediğiniz gibi.