Merhaba arkadaşlar. Direkt soruyu sorayım, bilimkurgu ve bilimkurgu edebiyatının arasında bir fark var mıdır? Varsa nedir?
1984 kitabını okumuştum ve içinde bir olay olmayışı, sadece felsefik yaklaşımlar, insanın kendini sorgulaması vs. gibi şeyler olmasından beni kendine çekmedi. Suan degistirilmis karbon kitabını okuyorum, bu kitap da bilimkurgu edebiyatı kategorisindenmiş, korkum bu kitapta da 1984 kitabında yaşadığım o sıkıcılığı yaşayacak mıyım? Yorumlarınızı bekliyorum.
Bilimkurgu daha kapsayıcı bir tür, başka bir yanı yok. Altında bilimkurgu edebiyatı, bilimkurgu oyunu şeklinde kategorileri sıralayabilirsin.
Değiştirilmiş Karbon benim beğendiğim bir roman değil. İngilizcesiyle kıyaslayanlardan gördüğüm kadarıyla da çevirisi de iyi değil. Bilimkurgu edebiyatına yeni giriyorsan Asimov’u tavsiye ederim. Ben, Robot veya Vakıf ile. Sıkılacağını sanmıyorum.
Bilimkurgu ve edebiyatın en iyi harmanlandığı eser Dune serisidir. Çok güzel felsefik yaklaşımlarla dolu Frank Herbert’ın başyapıtı.
Benim demek istediğim de bu, felsefik yaklaşım olunca ben keyif alamıyorum. Klasik edebiyat vs okuduktan sonra kafam dağılsın diye bilimkurgu okumak istiyorum mesela, ama o tarz kitaplarda bilimkurgu değil de kendini sorgulamak hayatı sorgulamak ağır basıyor. Beni de sıkıyor.
Yaşlı adamın savaşı serisi pek fazla üzerinde kafa yorulacak siyasi, ekonomik, felsefe olmayan bir seri onu okuyabilirsin.
Bu seriyi seversen şunları da okuyabilirsin
Enginlik serisi
Bitmeyen savaş
Yıldız Gemisi Askerleri
Ben, Robot
Dünyalar savaşı
Dediğin şeyler üzerine ben de “Isaac Asimov-Ben, Robot” adlı kitabı öneririm. Tabii bunu seversen diğer Asimov kitaplarını da bir an önce okumak isteyeceksin.
Edindiğin okuma hobisine, kafa yorucu şeyler yerine, hafif fantastik edebiyat daha uygun duruyor. Unutulmuş Diyarlar ve Ejderha Mızrağı gibi evrenleri daha çok seveceksindir. Kült bilim kurgu eserlerin hepsi düşündüren şeylerdir.