Bilimkurgu ve Fantastik Türlerinde Prose (Yazım) Konusunda Üstün Gördüğünüz Yazarlar

Genellikle bu iki türde hep hikayeye ve karakterlere odaklanılıyor. Hatta bazı yazarlar da sırf bu algıya kapıldığı için dilin üzerine pek düşmüyor. Edebiyatın klasikten ibaret olduğunu sananlar bu iki türü sırf dilinin zayıflığı yüzünden küçümseyebiliyor. Etrafımda maalesef böyle insanlar var.

Forumda bu iki türe karşı küçümser tavırların olmaması gerçekten fazlasıyla hoşuma giden bir durum. ‘‘Fantastik ne? Peeh. Çocuk kitapları.’’ gibi söylemlerde bulunan insanlarla daha önce karşılaşmıştım.

Bilimkurgu ve fantastik kurgu alanında dil konusunda maharetli bulduğunuz yazarları önermenizi bekliyorum.

Aklımda fazlaca kişiler var fakat dil üzerine benim için bir adım öne çıkan iki kişiyi dillendirip kalanını size bırakayım.

Ursula: İki tarafa da çokça eser vermiş biri olarak sanırım akla ilk gelen isimlerden birisi olur. Bazen zarif dilinde kaybolup konudan sapabiliyorum.

Rothfuss: Sanırım onu iyi bir yazar yapan şey öncelikle yazım konusundaki yeteneğidir. İki tuğla kitap yazmasına rağmen ve hala birçok gerçekleşmesi gereken şeylerin gerçekleşmemesi, hikayenin yavaş yürümesi karşın seriyi okuyucusuna sevdirmişse sebebi yazım yeteneğinden kaynaklı.

1 Beğeni

Edebiyat mezunu, araştırmacı yazar Çiçek Sekban mesela, fantastik eserleri var. İlk çıkardığı kitap haricinde diğer kitapları gayet iyidir. Kendisi ile sosyal medyada tanıştığım, bilgili bir insandır. Ayrıca bonus olarak Twitter da son zamanlarda borsa tüyoları vermekte.

3 Beğeni

İlk çıkardığı kitap hangisi?

1 Beğeni

William Gibson’un dili çok yetkin. İngilizcesinden iki kitabını okudum, ama çok zor.

Bence iyi üslup metne hakimiyet gerektirir. Eseri elementlerine ayırıp analiz etmeye ne kadar katılmasam da salt dilinden etkilendiğim bir yazar hiç olmadı. Çünkü bir eserde ne yazıldığından ziyade nasıl yazıldığı aklımda kaldıysa muhtemelen ‘‘purple prose’’ kurbanı olduğunu düşünmemdendir.

Bilim-kurguda altın-standart olarak hep Gene Wolfe’u alıyorum. Bilim-kurgu standartlarının da ötesinde çok başarılı bir stilci. Güvenilmez anlatıcının üstadı. Elbette bilim-kurguda stilist yazarlar var, (Delany, Harrison gibi) ama Wolfe’un titizliğinden yoksunlar ve tek sesliler. Wolfe, anlatısını ve dilini eserin şekline göre değiştirmesi (Peace, Fifth Head ve Bots’un ağır dili; Wizard&Knight’ın masalsı anlatımı; Pirate Freedom ve Evil Guest’in yalın üslubu vb.) ile türdaşlarından ayrılıyor.

Fantastik edebiyatta ise dil daha az görmezden geliniyor herhalde. Çünkü 1900’lerden günmüze dile hakim pek çok yazar geldi, geliyor.

1 Beğeni

Diriliş Kehaneti olması lazım.

Mervyn Peake.

Merak edenler okusun. Nokta :slight_smile: