Bilinçli Tüketici Olmak Zorundayız

Şaşkınlık içerisindeyim yayınevlerinin ismini gördüğümden beri. Boykot edilmesi gerekenler ve nedenlerini aşağıya bırakıyorum. Sizden naçizane ricam okuyup, anlamaya çalışmanız.

(tweet linkini de bırakıyorum -https://twitter.com/KaanEminoglu/status/1611344039462293506-








6 Beğeni

Tepkisiz olmuş bir millete hiçbir şey fayda etmez.

1 Beğeni

Aslında forum üyelerini eleştirmeden “Gündem” başlığına baksanız bu konu üzerinde başlayan dallanıp budaklanıp devam eden bir tartışma" var.

Bir de şu var her sene bu tartışma hortluyor, forumun geçmişinde bir çok kez tartışma başlıklarında konuşulmuştu.

Ben Türk edebiyatı diyorum ama Türkçe edebiyat diyenlerden de rahatsız değilim. Hele de bunu dedikleri için sosyal medyadan ilan edilen “hain” olduklarına dair fikirleri hiç katılmıyorum. Politik bir tavır ise bu söylemleri - Türk edebiyatı değil de Türkçe edebiyat demeleri - olabilir, rahatsız değilim. Ben Türk edebiyatı diyorum bir başkası da Türkçe edebiyat diyebilir.

Kendi adıma sık sık en azından senede bir kere bunu diyenlerin “hain” ilan edilmelerinden daha çok rahatsız oluyorum.

12 Beğeni

Yayıncılığın onca sorunu, derdi arasında “Türk mü, Türkçe mi?” tartışmasının boş olduğunu düşünüyorum. Her canımızı sıkana “hayin” diye diye 85 milyon cümleten hain olduk.

5 Beğeni

Türkçe edebiyat Türk Edebiyatı’dır. Eğer Türk Edebiyatı yerine farklı isimler kullanılıyorsa art niyet vardır.

Bir de konunun bilinçli tüketici olmakla ne alakası var? Yayınevinin siyasi görüşü rahatsız edici diye kitap mı okumayalım?

2 Beğeni

Edebiyat ile alakası olmayan tamamen siyasi bir konu. Tartışmanın kaynağı da Anayasa madde 66 ve bu maddeyi yayınevleri meşru bulmuyor veya beğenmiyor belli ki.

Bu ülkede zaten metot kullanarak, bilimsel akıl yürütmeyle düşünce üreterek bir şeyi tartışmak, ikna etmek gibi bir kültür yok. Tartışma zannedilen şeyler de tamamen öznel argümanlar kullanılarak gösterilen tepkisellikten ibaret.

Gücü yeten kendi istediğini dayatıyor. Yayınevlerinin de gücü yettiği için istediklerini dayatmışlar. Beğenmeyenlerin de gücü yetiyorsa engellesin.

Ben rahatsız değilim iki türlü kullanımdam da.

1 Beğeni

Bu konu boğaziçi öğrencileri yüzünden yeniden patlamıştı zaten şimdi gene gündeme geldi. Doğrudan Türk ırkına bir saldırı. O bu şu edebiyatı olurken bizim adımızın kullanılması oldukça yanlış. Türkiye zaten Türklerin ülkesi anlamına gelmesine rağmen yanlış kullanılmasının yeri ise farklı. Ne ayaklar? Bu insanlara para kazandırmayacağım.

1 Beğeni

Ben bu konuda @alper hocamla aynı düşünüyorum esasen. İsterlerse istedikleri kategoriye “Mahmut” bile diyebilirler. Bu işleri biraz da bir dönem -hatta bir ölçüde hala- ecnebi aydınlarını fazlasıyla meşgul eden cinsiyet zamiri tartışmalarına benzetiyorum açıkçası. Bence bunlar pek kimseye fayda getiren tartışmalar değil, daha çok belli şeylere duyarlı kesimlerin aksiyon pointlerini boşa harcatmaktan başka bir işe yaramayan kısır tartışmalar.

“Boğaziçi öğrencileri” geniş ve çeşitli bir grup hocam. Boğaziçi’nden bir grup öğrenci yapmıştır bir şey yapılmışsa. Boğaziçi’ndeki bazı öğrenci gruplarının kendilerinin ve başkalarının aksiyon pointlerini boşa harcamayı pek sevdikleri doğrudur.

4 Beğeni

Dil sürçmesi ise Türkçe ve Türk kelimeleri, anlaşılabilir. Aksi halde art niyet vardır. Demek istediğinizi anladım ama konumun içeriği birini hain ilan etmek veya yanlış anlaşılmayı paylaşmak değil. Bizzat bilinçli yapılmış hareketleri kaynak göstererek ifşa etmek.

Hainlik meselesi değil bilinçli olma meselesi dikkat çekmek istediğim. Onca sorun varken bununla mı uğraşalım cümlesi de olayın ciddiyetini kavrayamadığımızdan kuruluyor diye de ben düşünüyorum. Kirli siyasetin de tam bu konu hakkına argümanlar üretmesi ve bu yayınların da bu şekilde etkileşime geçmesi bilmiyorum çok mu olağan?

Art niyet vardır diyerek destekleyip bilinçli tüketici olmayı yadırgıyorsunuz gibi bir izlenim aldım. Tepki vermek zorundayız, nasıl yapabiliriz? O yayına tepkimizi belirten mesajlar gönderebiliriz, tatmin edici yanıt alana kadar kitaplarını satın almayıp yayınevine destek olmamalıyız, okumak istiyorsak pdf olarak devam etmeliyiz. Önemli olan tarafımızın belli olması değil midir? Yoksa ne için yaşıyoruz?

Bu kullanım yanlışlıkla veya öylesine bir tarzda değil. Kurbağayı suya atıp yavaş yavaş kaynatmakla eş değer. Ne olursa rahatsız olursunuz gerçekten merak ediyorum.

İtiraz edilen şey mesela Fransız edebiyatı denirken Türk yerine Türkçe edebiyatı denmesi. Hatta eskiden Türk denip artık Türkçe’ye çevrilmesi. Duyarsızlık genelgeçer bir kavram olmamalı.

1 Beğeni

image
Bakın bir benzeri de başka bir platformdan.

İstedikleri kategoriye “Mahmut” diyebilecekleri gibi istediklerine demeyebilirler de hocam. Önceden “Mahmut” demediklerine “Mahmut” diyebilirler, ya da tam tersini de yapabilirler.

Duyar ne yazık ki sınırlı bir kaynak hocam. Bence böyle konulara harcamak ciddi bir israf.

4 Beğeni

Sevgili forumdaşım, olay öylesine bir istek değil ki… Bizzat kimliğimiz ile alakalı senaryolar yazılıp çiziliyor. Neden sadece bana garip geliyor bu? Türkiyeli demek bizle alakası yok bu ülkeyle alakası var. Ancak Rus veya Fransız veya Almanların kendine has olayları var. Türkler mi onları kim sallar kafası ortaya çıkmış durumda. Normalde hiç sorun olmayacak bir şey son aylarda gözümüze sokuluyor. Amacım sadece bu konunun bilincinde olmamızı sağlayabilmek, en azından bir ışık yakabilmek.

3 Beğeni

Olayın ciddiyetinin gayet farkındayım ve “boş” olarak nitelendiriyorum.
Evet, doğrusu Türk edebiyatı ama ellerde sopa olarak sallanan milliyetçilikten o kadar ikrah ettik ki yaka silkiyoruz. Bilinç diyorsunuz da yıllardır hayatımızın her alanında dayatılan milliyetçiliğin ne kadar bilincindesiniz? Bıktık! Zorla bir şeyler dayatmaya çalışarak sizin gibi düşünmeyen insanlara nefes alacak alan bile tanımak istemediginizin ne kadar bilincindesiniz? Benimle aynı fikirde değil misiniz? Harika, canınızın istediğini demekte özgürsünüz, size karışan yok. Sizin de başkalarına dayatmada bulunmayacaginiz günleri özlemle bekliyorum.

5 Beğeni

Türk olan insanların bu ayrıma göz yummamasını talep etmek bunaltmak mı oluyor? Gerçekten çok şaşkınım.

2 Beğeni

Türk olan bir insan olarak cevap vereyim hocam: şahsınızla bir problemim tabi ki yok istediğiniz talebinizi iletebilirsiniz. Yerine getiririm getirmem o benim bileceğim iş ama tabi talebinizi dile getirin siz :roll_eyes:

Ha ama Türk olan insanların bir şeyler yapmasını/yapmamasını talep eden çok fazla kişi/topluluk var, bunların bazıları dilerseniz okumayacağınız bir yazı yazmaktan öteye de gitmekten geri durmayan sıkıntılı tipler/odaklar.

O yüzden bu konuyla ilgili genel bir bunalmam var mesela benim, birileri “Türk olan insan şunu yapmalı bunu yapmamalı” deyince ben otomatik “başladı yine mesaimiz” oluyorum. :roll_eyes: Bence bu günümüz şartlarında anlaşılır bir duruş hahah.

2 Beğeni

Bir de iş "Türk olan"la bitmiyor. “Türk olan şunu yapsın!”, “Müslüman olan bunu yapsın!”, “Laik olan onu yapsın!” Hep bir şeyler elden gidiyor. Hep bir büyük resim var. Hep bir iskambil kâğıdı dağıtmaca. Kalıba girmek istemeyen hemen en zıt köşede ilan edilsin. Yeter bunaldık, desek bile bunaldığımıza ikna edemiyoruz.

4 Beğeni

Kesinlikle anlıyorum, kelimeler içi boş hale gelmeye başladı günümüzde çünkü kaliteli kalitesiz herkes bir şeyler diyor. Naçizane talebim ise gerçekten önemli olan şeylere kulak kabartabilmemiz. Bizim kimliğimizle alakalı bir durum bu konudaki içerik.

Kendi kimliğimize olan saygımız ve duyarlılığımız artarsa ‘‘Türk olan bunu yapsın’’ sözüne elbette ilgi göstermeyeceğiz ama kanıtlarıyla paylaştığım durumlara ciddiyet göstermemiz otomatik olacak tıpkı bir alışkanlık gibi. Bir kalıptan ziyade özümüzden bahsetmek istemiştim. Unutulan bir bilinç çokça kişi tarafından. Yeter ki gündemimize girip öylece çıkmasın, ufak bir bilgi bile sağlayabilmişsem ne mutlu bana.

Metis Yayınları

1 Beğeni

Eskiden böyle yazıyormuş.

Paylaşmış olduğum görsel ‘‘tek cilt’’ basımına ait. Üç kitap hâlindeki arka kapaklara ait bir anımsayışım olamadı ne yazık ki.

1 Beğeni