Bir insan ömrü, arzuladığı tüm kitapları okumaya yetmez; bu artık tartışmasız bir gerçek. Yayımlanan eserlerin sayısı her geçen gün artarken, kalan zamanımız ise herkese malum olduğu gibi sabit. Dolayısıyla mesele “daha çok okumak”tan ziyade “neyi okumak” sorusuna dayanıyor. Rastgele seçimler, insanı ya niteliksiz metinlerde oyalayabiliyor ya da gerçekten güçlü eserleri ıskalama riskini doğuruyor. Bu noktada okuma deneyimini paylaşanların süzgecinden geçmiş listeler, kolektif hafızanın oluşturduğu öneriler ve yıllar içinde kendini kanıtlamış eserler doğal bir pusula işlevi görüyor.
İşin matematik tarafına bakıldığında ise tablo kişiden kişiye değişiyor. Okuma hızı, günlük ayrılabilen zaman, yaşam koşulları ve hatta yaş ilerledikçe değişen alışkanlıklar bu hesabı doğrudan etkiliyor. Kimi için yılda birkaç kitap hiç fena değilken, kimi için üç haneli okuma kayıtları mümkün olabiliyor.
Ama tüm hesapları bir kenara bırakalım: Sizce bir insan, gerçekten okuyarak ve sindirerek, hayatı boyunca kaç kitap bitirebilir?
Bu bence cevaplanması olanaksız bir soru. Bir insana okumayı öğrendiği 6-7 yaşından itibaren hayatı boyunca her gün ve günde 14-15 saat kitap okuyacağı olanakların (en başta boş zaman) sağlandığını varsaysak bile ne kadar okuyacağını kestiremeyiz.
10 yaşındaki çocuğunun bugüne kadar yüzlerce kitap okuduğunu, binlere doğru ilerlediğini övünerek anlatan ebeveynler görülüyor bazen. Fakat bir çocuğun okuduğu birkaç sayfadan oluşan, harflerin kocaman olduğu resimli bir kitap ile James Joyce’un Ulysses’i arasında devasa bir fark var.
Sadece sayfa sayısı değil, kitabın içeriği de önemli. Roman okumak başka şey, ders kitabı okumak başka şey, kişisel gelişim kitabı okumak başka şey vs.
Bazen bir kişinin okuduğu kitap sayısının onun ne kadar entelektüel olduğunun ölçüsü olduğunu sanan insanlar görüyoruz. İşte şu kişi 5000 tane kitap okumuş, çok bilgili biri deniyor.
Bu da doğru bir ölçüt değil bence. Hayatınız boyunca binlerce kitap okuyabilirsiniz ama bu kitapların büyük çoğunluğu size hiçbir şey katmayan, tabiri caizse çöp içeriklerle dolu olabilir.
Net bir veri vermese de bir fikir verir arkadaşlar ya. Kitap gibi 50 kitap okumuş biriyle 2000 kitap okumuş biri kitapların sayfa sayısından bağımsız olarak farklı olur illa ki.
Bu fark 2500-2600 arasında tabi ki bir şey ifade etmez. Zaten bu iki adette kitap okumuş kişilerden çok olana kimse daha entelektüelmişsin demez, diyemez yani.
Sayfa sayısı olayına ben pek katılmıyorum. Ne 1000+ sayfalı kitaplar gördüm içinde kitap yok, ne adamlar gördüm 100 sayfada neler yapıyor.
Özetle güzel bir tartışma konusu olmakla birlikte, sayfa sayısının çok olması da az olması da burada nitelikle ilgili tam doğru fikri vermez ancak örneklem havuzu(kitap adedi) arttıkça bu problem büyük ölçüde ortadan kalkar.