Bir Kitap Önerisi

Arkadaşlar merhaba hepinize. Başlığı doğru yere mi açtım tam emin olamadım ancak spesifik bir konu olduğu için ayrı bir başlık açmam gerekti. Hatam varsa affola @Agape. Şu an yazmakta olduğum makale için kitap önerinize ihtiyacım var. Kierkegaard’ın felsefesini bir kitap üzerinden analiz etmem gerekiyor. Kısaca özetlemem gerekirse; kitaptaki karakterlerden birinin (mümkünse ana karakter) hayatındaki değişimi ele almam gerekiyor. Kierkegaard’ın felsefesine göre hayatımız üç aşamadan oluşuyor: estetik,etik ve dinsel. Estetik aşamada tamamen zevk alma amaçlı yaşarken, etik aşamada yavaş yavaş ideal hayata yönelmeye çalışıyoruz (iş aramamız, işe başlamamız vs), dinsel aşama da en son geldiğimiz aşama. Kendimizi din, Tanrı gibi kavramlara adıyoruz ve varoluşumuzu bununla anlamlandırmaya çalışıyoruz. Ben çok düşündüm ancak bu felsefeyle bağdaştıramadım okuduğum hiçbir kitabı. Sizin aklınıza gelen, bana önerebileceğiniz bir kitap var mı bununla bağdaştırabileceğimiz? Dünya klasiklerinden ya da herkesin bildiği bir kitap olursa harika olur benim için :slight_smile:

Değişimle ilgili bir kaç kitap var aklımda ama tam olarak senin istediğin 3 aşama yok.Mesela “Rüzgar Gibi Geçti” kitabında refah içinde yaşarken savaş çıkıp kıtlık başlıyor ve karakter köleleri gibi çalışmak zorunda kalıyor ama sonuncu aşama yok mesela bu kitapta. Söylediklerine en yakın bu kitabı gördüm.

2 Beğeni

Sana şiddetle Trampetçi İskoç Osman’In 1001 Gecesi’ni öneririm.
Sahaflardan bulabilirsin sadece. Bahsettiğin felsefeyi detaylı bilmiyorum ama kitap anlattığına bire bir uyuyor.

Yazarın iddaasına göre olay, Osman karakteri tamamen gerçek. Ben internetten araştırdığımda bazı belgeler buldum ama yinede romanda yer alan pek çok şeyin abartı yada kurgu olduğunu düşünüyorum.

Senin felsefene göre romanı üç kısımda açıklayacağım.
1- Estetik:
Kitap iskoçyada başlıyor. Bir iskoç vatandaşı bir kıza aşık oluyor. Kız yeni göçlerin sürdüğü Amerika’ya gidiyor. Bizim elemanda kızın peşinde gidecek ama parası yok. Kabilesi krala düşman olmasına rağmen para kazanabilmek amacıyla orduya yazılıyor.

İngiliz ordusu Napolyonla savaşması için onu Mısır’a bir trampetçi olarak yolluyor.
Birinci kızım daha çok genç bir İskocun aşık olması, tutkusu ve aşkı uğruna verdiği mücadele ile değer yargılarını sorgulaması ile dolu.

2- Mısırda savaşırken bir müslüman beye esir düşüyor. Burada müslüman hayatını ve oryantal kültürü öğreniyor. Müslüman olup, Osman adını alırken, hekimlik öğreniyor ve köylerde kah öğretmenlik kah doktorluk yapıyor. Yeni iş fırsatlarını kovalıyor. Prestij evlilikleri yapıyor. Kavalalı MEhmet Ali paşa ile tanışıp Süveyş kanalının yapılmasında çalışıyor.

3- Başta hayatı için müslüman olmuşken işi iyice ilerletip hacca gidiyor. Sünnet oluyor ve bu konuda uzun uzun düşünüyor. Bu sırada kanalın açılışı için Amerikadan bir heyet geliyor. Bu heyette sevdiği kadın da karşısına çıkıyor. Ancak bizim iskoç artık o gençlik halinden oldukça farklı, uzak ve bambaşka biri.Daha çok huzuru arayan, evlatlarının başarısı için uğraşan bir baba … Dünyadan el etek çekmek isterken, son bir kez daha aşkıyla karşılaşmış olmasının arasında bocalıyor.

Kısacası o hem bir İskoç, hem bir trompetçi, hemde 1001 gece masallarını yaşıyor.
Neden çok basılmamış , bir kez basılıp bırakılmış bilmiyorum ama tavsiye ederim.

https://www.nadirkitap.com/trampetci-iskoc-osman-in-1001-gecesi-harry-hopkins-kitap3785441.html

1 Beğeni

@Mazotci Kitabın konusu çok güzelmiş, okunacaklar listeme ekledim. İsmini daha önce duymuştum açıkçası sadece romantik, aşk temalı bir kitap olduğunu sanıyordum. :sweat_smile: Makalede kullanamam muhtemelen ama çok teşekkür ederim, bir bakacağım yine de. :+1:

@erce Evet sanırım bu kitabı kullanabilirim. Daha önce hiç duymamıştım. Kitabın aynı zamanda kültürel çalışmalarla da ilgisi var diyebiliriz aslında çok yönlüymüş, çok hoşuma gitti bu özelliği. Konu olarak da çok mantıklı geldi, sanırım Kierkegaard’ın felsefesine bağlayabilirim bu anlattığınız üç aşama gibi. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Verem konusunun geçtiği bir kitap önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.


Genel olarak salgın hastalıkların tarihinden bahseden bir kitap. Henüz okumaya fırsatım olmadı fakat biraz karıştırdım sizin için ve içinde “tüberküloz” adıyla geçtiğini gördüm. Birkaç sayfada geçiyor, ayrıca kitapta ayrı başlık açılıp yalnızca o konudan da bahsedilmiş.

2 Beğeni

Çok teşekkürler. Çok güzel bir kitaba benziyor. Şuan hocamız tam olarak böyle bir şey mi istiyor karar veremedim ama öyle olmasa bile alabilirim bunu. :smile: Kurgu olarak da bilen varsa sevinirim. Genelde veba temalı kitapları bulabildim.

2 Beğeni