Black Panther, 7 Dalda Birden Oscar'a Aday Oldu

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: Black Panther, 7 Dalda Birden Oscar'a Aday Oldu – Kayıp Rıhtım

image

Black Panther, başta “En İyi Film” olmak üzere tam 7 ayrı dalda Oscar Ödülü’ne aday gösterildi… (DEVAMI…)

5 Beğeni

Düşüncem:

9 Beğeni

Hey gidi Oscar, hey! Nerelerden nerelere…

2 Beğeni

Bunlar hep reyting canavarlarının işi.

Bu çöp filmi sürekli gazlamalarından gına geldi.

3 Beğeni

Filmin iyi olduğu konusuna katılıyorum; fakat, bu kadar yüceltmelerine bir anlam veremiyorum. Son dönemlerde özellikle sinema ve dizilerde siyahileri ön plana çıkartma çabası var. Neredeyse tüm süper kahramanların siyahi versiyonları çıktı. Wally West gibi bir efsaneyi çöpe atıp siyahi yaptılar, tepki alınca geri adım attılar. Siyahilere yaranacağız diye gizliden gizliye ayrımcılık yapıyorlar farkında değiller. Bu filmin oscara aday gösterilmesi bile abes. Bir süper kahraman filmi aday olacaksa bu İnfinity War veya Aquaman olmalıydı. Black Panter aldığı gişe başarısı dışında efsane bir film değil, hatta filmi izlerken sıkıldım.

1 Beğeni

Bana kalırsa iyi olmuş. Afrika kıtasındaki ülkelerin geri kalmışlığından söz edilirken, gerçeğin aslında öyle olmadığını ve bilemediğimiz-göremediğimiz bir ülkenin Dünya’nın geri kalanından çok daha ileri bir medeniyet inşa ettiğini, fantastik bir filmin içerisinde anlatmaları çok güzeldi. Kurgu ve oyunculuklar da iyiydi.

1 Beğeni

Aksine bu söylediğiniz şeyin daha da tiksindirici olduğunu düşünmüyor musunuz? Yüzyıllarca sömürülen bir kıtanın bir anda “aslında sandığınız gibi değil” mantığıyla işlenmesi bana tiksindirici geliyor. Elbette siyahi insanların olduğu filmler çekilsin; rahatsız ediciliği söz konusu bile değil. Ancak berbat Hollywood zihniyetinin berbat mesajlarla çektiği filme insanların bu kadar coşması da bana abes geliyor.

1 Beğeni

Bana da hiç inandırıcı gelmiyor.Eğer akıllarında gerçekten de Afrika’nın sömürülmesi olsaydı dalga geçer gibi ütopik uydurma bir ülke koymak yerine gerçekten de Afrika’nın ileri bir medeniyet olduğu sömürgecilik öncesi dönemini anlatan bir dönem filmi pek tabi çekilebilir hakkıyla da Oscar’a aday olabilirdi.Yine siyahi ağırlıklı bir film olan Blackkklansman’in adaylığına kimse laf etmiyor zaten bakacak olursak.Yapılan şey geçen senelerde prestijini sorgulatan Oscar’ın artık hepten MTV gibi şaibeli bir organizasyona dönüşümünü tamamlaması bana göre.

1 Beğeni

Oscar kurumu yıllardır sürdürdüğü aday politikaları sonucu kaybettikleri ilgiyi geri kazanma derdinde. Bir filmin iyi olmasının gişe başarısıyla alakası yok elbette. Ama Oscar kurumunun son zamanlarda ödüle layık gördüğü filmler kendi kategorisinde iyi duran ama genel izleyiciye hitap etmeyebilen yapımlardı. Bu süreç yıllardır sürüyordu. Haklı veya haksız, “Bu filme niye Oscar vermişler ki?” sorularını duymuşumdur hep. Ama son yıllarda Akademi’nin seçkileri ile gişe verileri ve izleyicilerin yorumları arası daha da açılmaya başladı. Akademi ödülleri artık birilerine mesaj vermek maksadıyla ödül dağıtır oldu. Bu da, “Hak ettiğine değil sırası gelene.” ya da “Akademinin hoşuna giden türdenmiş.” yorumlarıyla yıllarca sürüp giden Oscar’ın zamana ayak uydurma vakti geldi.

Black Panther En İyi Film dalında ödülü kapamasa da varlığıyla gözlerin Oscar’a dikilmesine vesile oldu. Kanımca filmi aday göstermedeki amaç, filmin vasıtasıyla Oscar’a reklam.

Matrix ve Yüzüklerin Efendisi de Oscar kucaklamıştı. Ama o filmler sektörü etkileyen önemli işlerdi. Black Panther’in aday gösterildiği teknik ödülleri alması biraz şüpheli. Hatırladığım kadarıyla film o bakımdan biraz zayıf bulunmuştu.

En İyi Film Oscar’ını kucaklarsa, işte o zaman asıl tantana kopar.

7 Beğeni

yönetmen wakandaya ihanet edip vatan haini olmayı kabul etmiş…

Oscar tamamen siyasi bir olay, hepimizin bildiği gibi. Beni şaşırtan Black Panther’ın aldığı bunca tepki.

Shape of Water Oscar’ı hak eden bir yapım mıydı? Bence kesinlikle değildi. Trump’ın Meksikalılar’a karşı yürüttüğü politikaya bir tepki olarak verildi. Fantastik severler de “Oscar’ı fantastik bir film aldı,” diye sevindi.

Bir fantastik sever olarak, Shape of Water’ı Oscar’a layık göremiyorum. Kaldı ki konu da orijinal değildi.

Pan’ın Labirenti mesela, Oscar’ı alması gereken del Toro yapımı oydu. Yabancı Dilde En İyi Film’i almıştı. En Özgün Senaryo’yu da almıştı. Sonuna kadar hak ediyordu aldığı her bir ödülü.

Bugün Black Panther’ın bu adaylıklarının yadırganmasına çok şaşırıyorum. Shape of Water 13 dalda adaydı bu arada.

Biri bizdendi, öbürü bizden değil mi? (Sorum burada yorum yapan arkadaşlara yönelik değildir. Onlar zaten nedenlerini güzelce açıklamış)

4 Beğeni

Filim önce ıngilizleri Afrikayi somurdu diye kotuluyor sonrada ıngiliz ajanini kahraman gibi gösteriyor.

Ben Black Panther’ın adaylığını yadırgamıyorum, eminim pek çok insan da böyle düşünüyor. Oscar’ın tercihlerinin ardındaki nedenler az çok anlaşılabiliyor, bu yeni bir şey değil. Black Panther’a verilen tepkiler de yeni bir şey değil.
Black Panther’ın yanında Green Book, Blackkklansman falan da Oscar’a, hatta bana göre herhangi bir ödüle layık olmayan filmler. Fakat adaylar ve büyük ihtimalle kazanacaklar ve bu kimseyi şaşırtmayacak.
Bence burada olaya şöyle yaklaşmak daha doğru; bu filmler bizim için bir şey ifade etmiyor, en azından Amerika’da olduğu kadar değerli olamıyor, bu anlaşılır bir şey çünkü nereden baksan bu filmler ortak bir kültüre, yaşanmışlığa hitap ediyor yani biraz yerel. Herkesi aynı şekilde etkileyebilen, evrensel olmayı başarabilmiş filmler zaten takdir görüyor.
Roma veya Cold War, Oscar’a aday olmasaydı ya da Oscar’ı alamazlarsa ne değişecek? Benim için hiçbir şey. Tabi bu benim Oscar’ın evrensel olmadığını düşünmemle alakalı. Benim için Oscar Amerika’nın kültürüne hizmet ediyor bu yüzden oradan evrensel bir şey çıkmasını beklemiyorum ve kendi kültürlerini paylaşıp benimsemeleri neden insanları şaşırtıyor anlamıyorum. Başka ne olmasını bekleyebiliriz ki?

1 Beğeni

Bence asıl ilginç olan şey Oscar ödüllerinin hâlâ ciddiye alınması.

2 Beğeni

Oscar bizi neden bu kadar ilgilendiriyor ki ? Ya da bir filmi oscar ödüllü olması o filmi çok mu önemli kılıyor ? Jim Carrey bugüne kadar hiç ödül alamadı filmleri çok mu kötü ? Ben bir sinema sever olarak; bir film oscar almış mı almamış mı diye bakmam. Ya da bir film oscar almış diye izlemem. Kirk Douglas’ın Ben-hur filmi oscar almıştı; ama, izlemedim. Hoşuma gitmedi. Zevkler ve renkler meselesi yani.

1 Beğeni

Nasıl derler, sen kendini önemser ve öyle hareket edersen, birileri de dışa vurduğun o önemliliğe göre sana karşılık verecektir.

Ödül sistemini değerli kılan pek çok unsur var elbette. Yukarıda bahsettiğim onlardan biri sadece.

Uzun lafın kısası, anlamını sorgulasak da Oscar veya başka bir alanda herhangi bir ödül töreni olsun, onları düzenleyenlerce itibar gördükçe başkaları tarafındanca itibar görmeye devam ederek sürüp gidecekler.