Brandon Sanderson

Arka arkaya mesaj yazmak ve alakasız bir başlık altına yazmak istemediğim için bu mesaja eklemek istediğim bir kaç cümle var.

Eklemek istediğim kısım ise yazarın kitaplarının Türkçe’de bu kadar farklı baskısı olmasına rağmen aslında tutarlı bir baskısının olmaması. Çeviriyi, yazı boyutunu geçtim. Bütün yayın evleri çok iyi olur da bu yayın evi onlardan farklı bir yol izler kabul ederim ama hepsinde farklı sıkıntılar var. Yayın evinin yapamadığı ya da yapmadığı okura tutarlı bir yaklaşımda bulunmaması. Ne demek istiyorsunuz diye düşünebilirsiniz; bir soru sorayım sizlere “Küçüğünü büyüğünü, tekini çiftini geçtim Türkçe’de yazarın kitaplarının ciltli baskıları var mı, ücreti karşılığında alacağınız özel baskılar var mı?” Sorun tam olarak bu; kitabın bir sürü farklı baskısı var ama bu kadar basit bir ayrım yok. Ciltli mi olacak ciltsiz mi diye sorusunu forumda şimdiye kadar okuduğum mesajlarda bu yayın evi için görmedim. İthaki özelinde konuşalım Zaman Çarkı, Malazan, Yüzüklerin Efendisi vb. bu kitapların ciltlisini de bulabiliyorsunuz normalini de. Tolkien gibi çok baskısı olan yazarlarda bile en fazla siyah kapak beyaz kapak gibi bir fark oluyor. Metis Yayınları’nda bile Yüzüklerin Efendisi için ciltsiz üç kitap, ciltli tek kitabı var. Okuduğum mesajlarda en çok gördüğüm konu boyutlar, belki içeriği önemli boyuta niye takılıyor diye düşünülebilir ama o zaman insanlar kitap almaz veya kitaplık yaptırmazdı. Okuduğum kitapları ikinci kez okumam, en fazla sevdiğim bir bölümü açar tekrar okurum, benim için kitaplığın olmaması yer konusunda daha rahatlık sağlar ama kitaplığımın olmasını ve istediğim bir kitapta ücret ödeyeceksem bir seçeneğim olmasını isterim. Yayın evi keyfi davranıyorsa almamak da benim keyfim.

Konuyu sadece daha basite indirgemek için ciltli veya ciltsiz diye ayrıma girdim. Yoksa ciltli kitap çıkarmıyor diye yayın evini eleştirmek çok mantıksız olurdu. Ciltsizi 160 lira olan bir kitabın ciltlisi olsaydı büyük olasılıkla 250 lira olurdu. Peki Ayn Rand kitapları çok pahalı denilirken 160 lira olan Savaş Ritmi ucuz mu kalıyor ikiye bölününce?

2 Beğeni