+1 diyerek aynı soruları ben de soruyorum. Özellikle de 2. Kitap piyasada yokken nasıl bir yol izlemek lazım? Sanderson’a bu seri ile başlamak istiyorum ama kim bilir yeni baskılar ne zaman gelir
Üçüncü kitapta aksiyon hemen başlıyor gibi yorumlar okumuştum burada. O yüzden biraz daha umitliydim ama konuşmak için erken olmakla birlikte, henüz 200 kusuruncu sayfadayim, ilk iki kitap neyse üç de aynı gibi geldi bana. Henüz ilgi çekici hiçbir şey olmadı.
Bu seride karakterler birbirleriyle konuşup etkileşime giriyormuş gibi değil de Brandon Sanderson bana bir FRP oyununun mekaniklerini anlatıyor gibi hissediyorum. 1000+ sayfalık tutorial okumak gibi bir his verdi bana. Önceden de söylediğim gibi güzel hayal edilmiş bir dünya ama kötü yazılmış kitaplar. Üstünde biraz daha ugrasilip daha yoğun ve akıcı bir olay örgüsüyle ve %30 falan kısaltılarak yazılsa çok daha ilgi çekici olurdu benim için.
Büyük serilerin çoğunu okumuş biri olarak bunu da bitiririm ama en overrated olduğunu düşündüğüm ve şimdiye kadar az keyif aldıklarımdan biri benim için.
Sanderson aksiyonu kitabın sonunda vermeyi tercih ediyor.
Sanderson’un yazımı kötü olmasa da basit. Bu açığını evren yaratımıyla kapatıyor.
Yazar bence fantastik edebiyatın kaçış edebiyatı olma yönünü en iyi kullanan yazarlardan. Çok ayrıntılı ve iyi düşünülmüş bir evreni var, okyucuyu fantastik bir dünyaya çekmekte çok başarılı.
Benim için iyi bir fantastik kitap monotonlaşmadığı müddetçe ne kadar uzun olursa o kadar iyidir. Bu bakımdan Sanderson’a yine artı puan veriyorum.
Zaman Çarkını okudunuz mu yada en sevdiğiniz fantastik eserler hangileridir?
Basit anlatımı ve evren yaratımı için seviyorum ben de, Sanderson’da aksiyonu en son ararım.
Ben Sanderson’un aksiyonunu da seviyorum. Hele Kaladin ve Dalinar’lı bölümlerin aksiyonu tam bana hitap eden türde.
Zaman çarkı kitaplıkta sırası gelip okunmayi bekliyor en favori derseniz buz ve ateşin şarkısı derim ama farklı özelliklerde ondan daha iyi olan seriler de var. Mesela yazım dili en iyi olan kralkatili güncesi bence. (En iyi kitap değil ama, sadece anlatım dili olarak). Locke lamoranin yalanları Kadim Kanunlar yine keyif veren seriler. Fırtına Işığı Arşivi bana biraz Marvel filmlerini çağrıştırıyor. Pek bir duygu yoğunluğu yaşatmadi bana. Karakterler gerçekçi değil de yazar dünya ve büyü sistemini anlatmak için kukla olarak onları kullanıyor hissi yarattığı için bir türlü duygusuna giremedim sanırım. Mistbornu orjinal dünyası ve kitap sonlarındaki beklenmedik kurgusu ve aksiyonu için sevmiştim. Bu seride henüz o tatmin edici son ve aksiyon gelmedi kitaplarda. Dünya orjinal ve güzel ona lafım yok. Ama olaylarda beni şaşırtan ya da duygu yogunlugu yaratan bişey olmadı henüz. “Kahramanlar çok büyük tehlikelere girer ve yara almadan kurtulur” modunda gidiyor şimdilik. Epik bir olay okurken kimseye bişey olmaz nasılsa diye emin olunca benim açımdan keyfi kaçıyor.
Tamamen öznel fikrim bu arada. Sadece benim neden beğenmediğimin nedenlerini kısaca anlattım. Bana kötü gelen bir özellik başkası için güzel olabilir. Adamın sayfasına gelip tartışma alevlendirmis gibi olmayayım
Bakış açısı ve değerlendirme kriterinize göre düşünürsek çok farklılaşır mı emin olamadım ama hikaye derinliği açısından çok önemli şeyler olacağı için belki bu sayede ilginizin biraz artırabileceğini düşünüyorum.
Üçüncü kitap koca bir fiyasko bence. Duygularınızı paylaşıyorum.
İlk 2 kitap aksiyonudan sonra 3.kitap biraz dünya hakkında bilgi kitabı. Çünkü ilk 2 kitap çok hızlı başlıyor. Muazzam aksiyona sokuyor sizi. Bende şahsım adına hayatımda çok büyük marvel dc super kahraman zart zurt düşmanıyim, ne filmini izlerim ne çizgi romanını okurum ama Fırtınaışığı bana bambaşka bir heyecan katıyor.
1- Kitap boyutları küçültüldü.
2- Punto sıkıntısı yok, büyük kitaplara göre okuması daha rahat.
3- Evet piyasada. Sırf o yüzden Sissoylu serisinin devamı olan 3 kitabı okuyamıyorum. Sissoylu serisinin 4.kitabı büyük boy, 5. ve 6. kitapları ise hem büyük hem de küçük boy olarak var. Ben Sanderson kitaplarını küçük toplamaya başladığım için serinin ilk kitabı küçük basılsın da alayım diye bekleyenlerdenim. Aynı şekilde Fırtına ışığı serisini de, 2.kitap tek cilt, 1. 2. ve 4. kitap 2 cilt çıktığı için yine 2.kitabın 2 cilt çıkmasını bekliyorum.
4- Yeni kitapları okuması daha kolay.
Kısacası yayınevi saçma sapan işler peşinde.
Keşke yayınevi iki cilt yapıp devasa fiyatlar koymak yerine küçük puntolu tek cilt yapsaydı da ucuz satsaydı. Bir kitabı okumak için 160 lira vermek nedir yahu?
İkinci kitap da bölünmüş nihayet. Yeni baskı geldi.
Sissoylu 2. Kitap da yeni baskı yapmış.
Fantastikte güncel yazarlara aşina değilim. Başlangıcı Brandon Sanderson ile yapmayı planlıyorum.
Fantastik kurgularda tercihim ortaçağ teknolojisi ve büyü. Steampunk yahut ileri teknoloji işin içine girdiği takdirde eser beni kaybediyor. Yukarda bazı arkadaşlar çağ geçişlerinden bahsetmişler.
Öğrenmek istediğim yazarın steampunk vb. teknolojileri kullanmadan yazdığı kitapları var mıdır? Mesela cosmere evreni?
Sissoylu ilk üçlemesi istediğiniz tarzda ikinci üçleme ise steampunk benzeri. Galiba, şimdilik, sissoylu ikinci üçleme dışında steampunk tarzı serisi yok ama. İstediğinize başlayabilirsiniz.
Bugün uzun süren Sanderson orucunu bozup bir kaç kitap aldım. Yeniden toplamaya başlıyorum. Benim sorum şu; tüm kitaplar küçük boyutlarda basıldı mı? Basılmadıysa, hangileri küçüldü? Sürpriz yaşamayayım sonra, bir büyük bir küçük duye
Bugünkü açıklamayı görmediniz galiba? Tekrardan 1. baskıda yaptıkları gibi büyük boy basacaklarmış tüm seriyi.
Şaka şaka.
Bana Lejyon Serisi’nde şok oldu. 2. kitap kocaman 1 ve 3 küçük. 2. kitabın küçük boyunu basmamışlar daha.
Yüreğime indi valla, siparişi iptal edecektim . @ali1234512 ben de lejyon 3’e kadar çıkmış olan tüm Sanderson’ları almıştım. Lejyon küçülünce (çok iyi hatırlıyorum, Instagram paylaşımlarında kitabı diğer ilk iki cildin üstüne çarpraz şekilde koydukları için boyutu belli olmamıştı. Sipariş vermiştim ben de.) “neyse bir şey olmaz çok da sevdiğim seri değildi” diye düşünmüştüm. Ama hemen arkasından Oathbringer gelmişti o da küçüktü ve punto berbattı. Üstelik sayfalar fasikül gibi parça parça tutturulmuştu. Ben de sinirlenip tüm Sanderson’ları sattım. Diğer yayınevlerinden çıkanları neden sattım hiç bilmiyorum.
Lejyon olayı harbiden tam dolandırıcık idi ya. Sitelerde bile boyutları büyük görünüyordu diye hatırlıyorum.