Brandon Sanderson

1. kitabın konusuyla değil de kitabın genel çevirisiyle alakalı olduğunu düşündüğüm için buraya yazdım açıkçası. Yanlış yer ise silebilirim.
2 Beğeni

Bence oraya atmak daha makul olur, tabii genel bir Akılçelen çeviri şeyini tartışmıyorsak. Ama burada da kalabilir.

Bence haklısın. Özel isim/terim çeviri konusunda bazı istisnalar olsa da muazzam iş çıkarıldığını düşünüyorum. Çoğu çevirmenin direkt karşılıklarını yazacağı yerde gerçekten antik hissettirmeyi başarabilmişler. (Skybreaker - Semadeşen, Everstorm - Dinmezfırtına, High… - Yüce… gibi gibi) Ama genel çeviri bazen yorabiliyor. Açıkçası pek fazla hatırlamıyorum ama elime alıp tekrar göz attığımda bazen çarpabiliyor. Rezalet değil, dikkatli okuyucular dışında belki fark edilmez bile.

Ama mesela şu anda Zaman Çarkı okuyorum ve gerçekten orada rahatsız ediyor, ki oranın terim çevirileri de ahım şahım değil. Eğer benim orada yaşadıklarımı yaşıyorsan ne kadar sinir bozucu olduğunu anlayabiliyorum.

5 Beğeni

Bu Akılçelen neden 3,4 tane kapağı yenileyip bıraktı ? Öbürleri gelecek mi ? Aşırı saçma ya

3 Beğeni

Her şeye ben cevap veriyormuşum gibi olacak :grinning_face_with_smiling_eyes: ama buradan bir arkadaş Sissoylu için kitapların stokları bittikçe yenileme yaptıklarını söylemişti. Muhtemelen o yüzdendir.

3 Beğeni

Uyarlamalar için çok ön yargılı yaklaşmışsınız dostlar. Tahminimce hiçbir fantastik uyarlamanın mutfağında yaratıcısının payı bu kadar çok olmayacaktır. Bu adam benim bildiğim 10 küsür yıldır gelen uyarlama tekliflerini kendi söz hakkı ve karar verici gücü istediği seviyede olmadığı için reddetti hep :grinning_face_with_smiling_eyes: Ön opsiyonunu verdiği uyarlama bile bu nedenle hiç hayata geçemedi diye biliyorum.

Yani arkamıza yaslanıp Sanderson’a kredisini bir verelim. Bakalım kendi yazacağı/mutfağında olacağı işlerde ne kadar istediğini yaptırabilecek ve kaynağına sadık tutabilecek. Ne kadar stüdyo ve yapımcıların taleplerine boyun eğmek zorunda kalacak. Sonra eleştirilecek yerlerini görünce tespit edip hep beraber yereriz gerekirse :joy:.

Ben umutluyum, bakalım.

2 Beğeni

Hocam seriyi okumadım ama fantastik, bilimkurgu ağırlıklı basım yapan yayınevlerinin en büyük sıkıntısı çeviri işi. Böyle romanları dilimize kazandırmaları çok güzel fakat çeviriler çok özensiz yapılıyor. Bence yabancı serilerdeki en önemli husus çeviri kalitesi olmalı. Kötü bir çeviri gördüğümde direkt kitaptan soğuyorum. Bu sebeple yıldız isimlere yöneliyorum. Henüz ismi oturmamış yazarların eseri vasat çeviriye sahip oluyor.

4 Beğeni

5 Beğeni

Buna yılda Sanderson’ı tanıdıysak bu senaryoyu 4-5 kere daha elden geçirir, tabi makine hızında :joy: .

2 Beğeni

Dragonsteel böyle bir anket yapmış. Nexus’un falan nereye gelmesini istersiniz dahil bir sürü soru var. Nexus’un buraya geleceğinden değil, lakin en azından Türkiye’nin önemini gözlerinde biraz vurgulamak istiyorsanız ankete katılabilirsiniz.

(Link tam çalışmadı neden anlamadım, dragonsteelbooks instagram hesabından ulaşabilirsiniz)