Uzun süredir aklımda ama ara ara unutuyorum. Bazen İthaki editörleri çevrim içi soru - cevap yayınları yapıyorlar ya, gelecek olan ilk yayına sorum şu; Zaman Çarkı’nı çıkarırken neden Brandon Sanderson’ın yayın haklarını almadınız? Unutursam hatırlatırsanız sevinirim.
@Ishamael Yazar öyle bir güven vermiş ki insanlara bu kadar geri dönüş var. Yazarı da kutlamak lazım; istese o kitapları yayın evlerine verip yayınlatabilir ama okurları ile arasına kimseyi koymak istemiyor. Yazar ne düşünüyor, biz burada ne yaşıyoruz?
Bazen yayın evi özelinde iyi - kötü tartışması çok oluyor. Ne kadar istemesem de ilgili yayın evi sayesinde böyle bir durumda taraf konumuna geldim. İlgili yayın evi almasaydı İthaki alsaydı daha iyi olurdu diyebilir miyim bilmiyorum ama yazarın kitaplarının baskısı o kadar sorunlu ki daha kötüsü olamaz diye düşünüyorum. Soruyu İthaki’ye sorma sebebim ise bildiğim kadarıyla Zaman Çarkı ile yazarın tanınması ve ilgili yayın evinden önce İthaki’nin ortak bir yazar olsa da yazarın kitaplarını çıkartmış olması. Yoksa İthaki dışında diğer yayın evlerine de (Pegasus, Epsilon ve diğerleri) aynı soruyu soruyorum; neredeyse hiç bir fantastik yayın deneyimi olmayan bir yayın evi, sizler gibi yıllarca bu konularda deneyimli olan yayın evleri yerine yazarın haklarını nasıl alabildi? Eğer yine ücret konusuysa sözün bittiği yerdeyiz demektir. Çok hayal dünyasında yaşıyorum sanırım; bir işi en iyi yapılabileceği şekilde yapılacağını düşünmeye başka bir anlam bulamadım. Buraya da Matrix filmi Cypher’dan bir cümle ekleyeyim: Ignorance is bliss. (Bilgisizlik mutluluktur.) Bazen ara ara kendime diyorum; bilmeseydim kitapları alır, kitaplığa koyar okur geçerdim ama bilince sürekli aklım takılıyor işte.
Beklenen rekor gelmiş Uzun süre kırılamayacak şekilde büyümeye de devam eder gibi.
@silence İçinde olmadığım için kesin bilmemek ve kanıtlayamamakla beraber, çok yüksek ihtimalle Sanderson’ın teliflerinin ithaki zaman çarkını basmadan önce Arkadaş/Akılçelen tarafınca alındığını düşünüyorum. Bu yayınevleri bağlı/ortak yayınevleri. Elantris’in de ilk baskısı Arkadaş yayınlarınca 2010 gibi yapılmıştı;
Kitapyurdunda bu tarih yazıyor, tam tarihler doğru mudur emin olmasam da epey net hatırlıyorum. Çünkü bende bu baskı var Hatta alırken de ya zaman çarkına böyle bir adam devam edecekmiş, madem öyle şu kitabı da bir alayım da yazarı tanıyayım bakalım altından kalkabilecek bir potansiyelde midir? İyi bir yazar mıdır? Dili nasıldır? Diye düşünerek bu Elantris’i almıştım
Bana sanki Elantris daha önce çıkmış, ilk onu almışım gibi geliyor ama 12 sene öncesi çok da hatırlayamıyorum En azından aynı yıl çıkmış gibiler, bu durumda teliflerini daha hızlı davranıp Arkadaş yayınlarının almış olması olası gibi. Sonradan Akılçelen’in altında basmaya devam ettiler.
Arkadaş/Akılçelenin kadrolarında eski Ankira’dan tanıdık bazı isimler gördüğümden o kadar da deneyimsiz olmadıklarını düşünüyorum. Özensizler, kalitesizler ama fantastik edebiyatı takip eden, okuyan ve bilen kişiler var Muhtemelen Sanderson’ın büyüyecek ve kazandıracak bir isim olduğunu fark edip daha erken hamle yaptılar diye düşünüyorum.
Bugün d&r’da yeni baskıları gördüm. Diğer kitaplardan tek ve çok önemli bir farkı var. Etiket fiyatları aynı sayfada aynı boyda aynı kalınlıkta kitapların bir buçuk katı. Diğerleri de öyle telifsiz yazarlar değil. Yazarın ciltsiz kitaplarının etiket fiyatı diğerlerinin ciltli fiyatı kadar.
Ön yargı mı artık bilmiyorum, konunun çok içinde bulunduğum için nesnel davranamıyor olabilirim. Raftan hiç bilmediğim bir yazarın kitabını aldım, o bile yeni baskılardan daha özenli duruyordu.
Brandon Sanderson hakları için ajans ile görüşürken Malazan için Steven Erikson’ın ajansına da yazmıştım. O zaman teliflerin verildiğini öğrenmiştim. Dediğim süre bundan üç yıl öncesi ve Malazan daha yeni çıktı. Kitapların aynı yıl çıkması ile hakların aynı yıl alındığını sanmıyorum. Dediğiniz gibi ilgili yayın evi daha önce almış olabilir. Elantris 2005 yılında çıkmış. Fırtına Toplanıyor ise 2009 yılında. Galiba sorduğum sorunun cevabını aldım. Elantris’in haklarını önceden alınca diğer kitaplar için ise ajans ilgili yayın evinden başkasına hak vermemiş. Körün taşı gibi olmuş durum biraz. Hakların ilgili yayın evinden alınabilmesi için ilk olarak yabancı ajansın yerli ajans ile olan sözleşmesini bitirmesi gerekiyor. Böyle bir durumda imkansız gibi; yabancı ajansa bir yıl boyunca yazdıklarım yerli ajansın iki sözü ile yok sayıldı.
Bu chapterları okuyarak tanıtmaya başladığı uzun videoları izlemek lazım sanırım ama ben izlemedim. Sanki geçmiş eserleri ile fazla bağlantısı olmayan farklı eserler olacak gibi, daha detaylı inceleyen arkadaşlar daha iyi bilgi verebilir.
Gizli Proje 4 daha önce gördüğümüz ama povunu okumadığımız bir karakter hakkında olup bu kitaplar içinde en Kozmer bağlantılı kitap olacakmış. Böyle denince herkes Safgöldeki 17. Pare üyeleri ve özellikle Demoux’u beklemeye başladı. Hayaletkanlardan biri olur mu diye bekleyenler de var. Silverlightta azıcık bile olsa geçen bir roman için çok mu erken, beklememek mi lazım acaba?
Şu an sissoylu’da tüm kitapları küçük boyu var mı? İlk üç kitabın büyük boyunun satışı bitmiş galiba başka biten var mı? Hangi kitaplar, evrenler birbiri ile bağlantılı nerden bakabiliriz?
Simdiye kadar ön okuması verilen kitaplar oldukça farkli ve hepsi kendine özgü olmuş. Bana kalırsa daha onceki kitaplarij hic birine benzemiyorlar. Ozellikle son verilen 3. kitap cok ilgi cekici.
Tabiki kozmer tutkunlari 4. Kitaba da bayilabilirler. Bekliyoruz ne cikacak diye.
Kozmer dışında olan hikayeyi Scott Meyer’in Magic 2.0 kitaplarina cok benzettim. Videosunda oldukça şaşırmıştım.