Bugün Ben Şunu Öğrendim

Günümüzde başta Norveç ve İsveç sınırlarında yaşayan, azınlık statüsünde olan ve nüfusları yaklaşık 60.000 olan bir topluluk varmış. Lapon ya da Samiler olarak adlandırılıyorlarmış. Kendi bayrak marş ve dilleri varmış. İsveç vb sınırlarında yaşadıkları devletler tarafından asimile edilmek ve soyları yok edilmek istenmiş. Henüz izlemedim ancak Sami Blood filmi bu konuları anlatıyormuş.

Daha detaylı okumak isterseniz : Laponlar - Vikipedi
Not : Klaus adlı Netflix filminde (animasyon) de görebilirsiniz (halihazırda ben de bu filmde görüp de merak ettim).

5 Beğeni

Hollanda’nın Geldrop kasabasında Yüzüklerin Efendisi karakterlerinin isimlerini taşıyan caddeler, sokaklar olduğunu öğrendim.
Boromir Sokak, Aragorn Sokak, Tolkien Bulvarı, Gandalf Caddesi

11 Beğeni

Bir beyin hücresinin ömrü insanınkinden uzun imiş.

Bugün “pandemi döneminde işçi çıkarmak yasak” söyleminin yalan oldugunu öğrendim.

1 Beğeni

Maden işletmesinin ofislerindeki kafeslerde kanaryalar vardı. Zehirli gaz ölçme aletleri yerine kanaryalar kullanılıyormuş. Anlaşılan bir zehirlenme oldu mu ilk ölenler kanaryalar oluyormuş.

Bugün bunu anime izlerken öğrendim. Biraz araştırınca bu bilginin felsefik olarak da düşünüldüğünü gördüm.

Daha kaç kanarya ölmesi gerekiyor acaba?

2 Beğeni

Tebrikler Epsilon ve Kafka Yayınevi, ben de 5 ay hatta 5 yıl sizi ücretsiz alım dışına çıkardım.

11 Beğeni

Tıpta sadece kalbin sağda olmasına dekstrokardi, tüm organlar yer değiştirirse, mide sağa, karaciğer sola vs. olursa buna situs inversus deniyormuş. Çok ilginç bir durum. İhtimali ne kadar acaba? :thinking: Sadece filmlerde gördüm ben. :grin:

4 Beğeni

Yeni nesil konsolu öğreneceğim :slight_smile:

1 Beğeni

Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı o çok ünlü kitabının sadece bizim ülkemizde o denli ünlü olduğunu öğrendim. İngilizce baskısı olmadığı gibi hiçbir Avrupa dilinde baskısı yok. Kitabın bahsettiği ülke Finlandiya ama kitap yakın zamanda Finceye çevrilmiş ve Finlandiya’da kitabın esamesi okunmuyor. Bize özgün dili Rusça’dan çevrilmiş.

Daha evvel Şeker Portakalı’nın en çok Brezilya ve Türkiye’de okunduğunu öğrenince de aynı şaşkınlığa uğramıştım.

İnsan ülkesinde bir kitap çok okununca sanıyor ki herkes bu kitabı okuyor. Yazık. Benim yalnız ve güzel ülkem.

16 Beğeni

images (18)

Bu hayvanın varlığını öğrendim. Nam-ı diğer At nalı yengeci. Sahilde bu arkadaşı görsem cebimden poke topu çıkarırım o_O

14 Beğeni

Banu Güven 51 yaşındaymış. Nerdeyse benle yaşıt gösteriyor. Sanırım ben bi 15 sene erken çökmüşüm.

2 Beğeni

Bu mesajı okuduktan sonra Goodreads’a baktım. Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabının 71 tane baskısı varmış. Bunların 2-3 tanesi Rusça baskı geri kalanı Türkçe baskı. Türkçe baskılardan 4-5 tanesi de Azerbaycan Türkçesi gibi Türkçe’nin diğer lehçeleriyle basılmış. Bayağı ilginç geldi. Goodreads’te rastlamadım ama kitabın başında Bulgarca basımı için hazırlanmış önsöz de yer alıyordu.

7 Beğeni

Küba Füze krizini öğrendim. Çok ilginç bir olaymış. Olayın içinde Türkiye’nin olması da ilginç. Özellikle şurası ilgimi çekti:
ABD 1959 yılında Türkiye ile anlaşmış, 1961 yılında Türkiye’ye Jüpiter füzeleri yerleştirmişti, füze durumları Türk halkına 40 yıl sonra açıklandı veya belgelendirildi.

7 Beğeni

400px-Racknitz_-_The_Turk_3

Türk isimli bir otomatın olduğunu öğrendim. Bu otomat 1700lerin son çeyreğinde Viyana’da Avusturya kraliçesine sunulmuş. Otomat mekaniği sayesinde satranç oynayan bir robot görünümü ile o zaman için birçok kişinin hem dikkatini çekmiş hem de bilim adamlarınca şarlatanlıkla itham edilmiş…

Edgar Allan Poe da Türk hakkında şöyle bir yorum yapmış:
Oyunu kazanmadan önce kafasını bir zafer edasıyla sallıyor, kendini beğenmiş bakışlarla etrafına göz gezdirdikten sonra sol kolunu herzamankinden daha geriye çekiyor ve parmaklarını bir süre dinlendiriyor. (Wikipedia)

14 Beğeni

bu gün ben şunu öğrendim- önüne cikan yanlışa ne kadar çabuk hayır dersen, doğru karşına o kadar çabuk cıkar :slightly_smiling_face:

7 Beğeni

Hilüx lerin terörist Toyota sı namı ilk olarak buradan türemiş.

5 Beğeni

KR Discord Sunucusu diye bir şey olduğunu öğrendim. Ama sessiz kalmış galiba. :roll_eyes: :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Link atın da girelim bari.

3 Beğeni
2 Beğeni

Ama çok sessizlik, neden bilemedim.

2 Beğeni