Büyüme Hikâyeleri

Film, dizi, öykü veya roman… Keyifli bir büyüme hikâyesi olduğunu düşündüğünüz işleri sıralamaya ne dersiniz?

Ben bir büyüme hikâyesi (coming-of-age) hastası olarak bu türde yeni öyküler keşfetmek istiyorum.

Spirited Away, Juno, Anne With An “E” mesela…
Çavdar Tarlasında Çocuklar da böyle okunabilir…

Birçok öykü büyüme hikâyesi olarak okunabilir ama ben özellikle “ergenlik” hikâyelerini seviyorum.

Sizin sevdiğiniz büyüme hikâyeleri neler?

Teşekkürler şimdiden,

1 Beğeni

Şeker Portakalı - Güneşi Uyandıralım - Delifişek

2 Beğeni

Birbiriyle alakasız birçok şey bu bağlamda sayılabilir mesela. Teorik olarak Painted Bird de bir büyüme hikayesidir, Anne of Green Gables de. Kime göre, neye göre özetle.

Bu listeden özellikle Ocean Waves ve From on Poppy Hill’i sevmiştim, o da Ghibli’nin kaçış edebiyatı numaralarına başvurmadığı nadir işlerinden olmasından ötürü. Gundam 0080: War in the Pocket da, o evrende olsa olsa birkaç cümlelik bir 3. sayfa haberini anlatıyor olsa da, evrenin geri kalanında olup bitenlerden çok bir çocuğun büyüme eşiği yaşadığı olayı anlatmış olması sebebiyle her yılbaşında yeniden izleyecek kadar bende iz bırakmış bir işti. Bu listeye konmamış olsa da Ace wo Nerae ve Gunbuster: Aim for Top da aynı sinopsisi farklı ölçeklerde işleyerek farklı şekillerde hatırlanabilir kalan olgunlaşma hikayeleriydi benim için.

1 Beğeni

Kesinlikle Yerdeniz serisi.
İlk kitap Ged’in, ikinci kitap Arha’nın, üçüncü kitap Arren’in büyüme hikayesi sayılabilir. Yerdeniz Öyküleri’ndeki bazı öyküler de büyüme temasını işliyor. Dördüncü kitabı da Therru’nun büyümesi olarak alabiliriz.

5 Beğeni

Ben sanırsam Percy Jackson diyeceğim. Okuduğumda çok küçük değildim ama bayağı sevdirdi kendini.
Aynı şekilde Çavdar Tarlasındaki Çocuklar ve Saksı Olmanın Faydaları’nı diğer kitaplara kıyasla daha çok sevmişimdir.

1 Beğeni

Ben tv/dizilerden başlayayım.
Hala ve ısrarla en sevdiğim sanırım Gilmore Girls, belki benzer yaşlarda izlemeye başlamamdan ama her daim izleyebileceğim çok sevdiğim bir hikayedir.

1 Beğeni

Dizi olarak Shameless’ı önerebilirim. Dizideki çocuklar elimizde büyüdü resmen. Onlar büyürken sorunları da büyüdü doğal olarak. Biraz ağır konuları (cinsellik, uyuşturucu, ağır din göndermeleri) var şimdiden söyleyeyim.

2 Beğeni

Başlığı ilk defa görüyorum, ekonomik büyüme üzerine anlatılan hikaye sanarak girdim başlığa. Espiri falan yapmıyorum, gerçekten aklıma ilk gelen şey bu oldu. :grimacing:

1 Beğeni