Öncelikle merhaba, benim çok sevdiğim serilerden biri olan Buz ve Ateş’in Şarkısı serisi ile ilgili bir konu bulamadım ben de kendim yazmak istedim .
Buz ve Ateş’in Şarkısı, George R.R Martin tarafından yazılmış fantastik ve dram karışımı bir seridir.
Seri 5 kitaptan oluşmaktadır ve henüz yazılma aşamasında olan iki kitap daha vardır.
Sırasıyla Taht Oyunları, Kralların Çarpışması, Kılıçların Fırtınası, Kargaların Ziyafeti, Ejderhaların Dansı ve yazılma aşamasında olan iki kitabın adı ise Kış Rüzgarları ve Bahar Rüyası’dır.
Serinin en sevdiğim yanı hiçbir şeyin tahmin edilememesidir çünkü yazarımız okuyucuyu şaşırtmayı çok seviyor ve karakterleri öldürmekten hiç çekinmiyor. Hiç beklemediğiniz anda beklenmedik olaylar olabiliyor.
Bir diğer sevdiğim yanı ise iyi ve kötü arasında belirgin bir çizgi yok başka bir deyişle diğer serilerde olduğu gibi kötü adam siyah iyiler beyaz diye bir şey yok.
Kitapta olaylar George R.R Martin’in yarattığı evren olan Westeros’ta geçmektedir.
Westeros feodalite ve monarşi ile yönetilen bir yerdir, yedi kralıktan oluşmaktadır ama aslında tek bir krallık vardır ve yedi bölge (Kuzey, Arryn Vadisi, Nehir Toprakları, Batı Toprakları, Dorne, Fırtına Toprakları, Taç Toprakları ) de o krallığa bağlıdır.
Seride beş ana karakter vardır ve bunlar: Jon Snow, Brandon Stark, Arya Stark, Daenerys Targaryen ve Tyrion Lannister’dir.
İlk kitapta olaylar Yedi Krallığın kralı Robert Baratheon’un Kuzey’in koruyucusu Lord Eddard Stark’ın yönettiği ve yaşadığı kale olan Winterfell’e gelmesi ile başlıyor.
Robert’ın Kralın Şehrinden Winterfell’e gelme sebebi kral eli (Kraldan sonra en yetkili kişi) Jon Arryn’in ölmesi ve yeni eli olarak Eddard Stark’ı atamak istemesidir. Daha sonra Robert’ın teklifini kabul eden Eddard kral ile beraber entrika ve sinsiliğin yuvası Kral’ın Şehri’ne gidiyor ve olaylar başlıyor.
Eddard Stark’ın gayrimeşru çocuğu olan Jon Snow’un hikayesi ise Sur’da devam ediyor.
(Sur, Yedi Krallığı arkasındaki ‘yaratıklardan’ korunmak için yapılmış devasa bir yapı.)
Sur’da bulunan Gece Nöbeti’ne katılan Jon bir kara kardeş oluyor ve burada yaşadığı olaylar anlatılıyor.
Westeros’tan başka bir kıta da var elbet. Bir diğer kıtanın adı ise Essos.
Essos’u, eskiden Westeros’un kralları olan daha sonra isyanla tahttan indirilen Targaryen Hanesinin sürgünde olan iki üyesi Viserys ve Daenerys ile görüyoruz. Tahtlarını tekrar almak için plan yapan Viserys kız kardeşi Daenerys’i, barbarlar olarak tabir edilen Dothrak lideri Khal Drogo ile evlendiriyor.
Bu olaylardan sonra kitap alıp başını gidiyor ve kitabı elinizden düşüremiyorsunuz.
Kitapta birçok karakter var sadece bu üç karakter rol oynamıyor daha çok öne çıkan karakterler bu kişilerdir.
Seri, 2011 yılında HBO tarafından dizileştirilmiştir, dizinin adı ise ilk kitaba ithafen "Game of Thrones(Taht Oyunları)tur.
Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin Dunk ve Egg’in hikayeleri gibi birçok yan kitabı daha vardır.