Cadılar Hakkında Araştırma Kitapları

Liman Kütüphanesinde Korku/Gerilim konulu başlık ve içeriklerin çok az olduğunu görünce biraz hayal kırıklığına uğradım. Korku/Gerilim başlığında daha fazla içerik toplayarak katkıda bulunmayı planlıyorum.

Girizgahı daha fazla uzatmadan; şu aralar özellikle cadılar, Salem davaları , orta çağda ve paganizmde cadılar konularında biraz daha araştırma yapmak okumak istiyorum. İlk gözüme çarpan Heinrich Kramer ve James Sprengen’in (iki Dominiken rahip) yazmış oldukları Malleus Maleficarum (Cadı Çekici) kitabı oldu. Her ne kadar içeriği tamamen safsatalarla dolu olsa da , zamanında referans olarak kullanılmış.

İngiltere’de 17. yy.'da yaşamış olan ve cadı avcısı general olarak bilinen Matthew Hopkins’in The Discovery Of Witches eserini de örnek gösterebiliriz. Ama ne yazık ki dilimize çevrilmemiş.

Bildiğiniz , okuduğunuz, merak ettiğiniz, gördüğünüz yayınlar varsa burada paylaşabilir misiniz? Konuyla alakalı tüm cadıları :woman_mage: ve kurbağaları :buyucu: bekleriz.

  • Cadı Çekici (Malleus Maleficarum) - Henrich Kramer & James Sprengen (Artes Yayınları - 2018)
  • İnekler, Domuzlar, Savaşlar - Marvin Harris (İmge Kitabevi - 2106)
  • Orta Çağda Büyü - Richard Kieckhefer (Alfa Yayınları - 2017)
  • Okült, Cadılık ve Büyü Resimli Tarih - Cristopher Dell (YKY - 2016)
  • Cadılık - Malcolm Gaskill (Dost Kitabevi - 2016)
  • Okültizm, Büyücülük ve Kültürel Modalar - Mircea Eliade (Doğu Batı Yayınları - 2017)

Ülkemizden Kaynaklar

  • Ortaçağ Avrupası’nda Cadılar ve Cadı Avı - Haydar Akın (Phoenix - 2012)
  • Çocuk Cadılar ve Çocuk Cadı Avı - Haydar Akın (Phoenix - 2017)
  • Kadim Cadılık Öğretisi: Wicca - Erhan Altunay (Destek Yayınları - 2020)
  • Cadılık Zanaatı - Dırahşan Akınözü Ergin (Atayurt Yayınevi - 2020)
4 Beğeni

Ben sadece bu kitabı duydum. Konuya uygun mu onu bile bilmiyorum ama. :sweat_smile:

Baş cadı @Agape ve Cadı Avcısı @isos81 yakında gelip açıklama yaparlar. :joy:

5 Beğeni

Teşekkür ederim. İlgili kitap daha çok genç/yetişkin kurgu gibi geldi :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Marvin Harris’in İnekler, Domuzlar, Savaşlar ve Cadılar kitabını okumuştum. Cadılara ayrılan kısım çok değil fakat kitap genel olarak hayli bilgilendirici güzel bir kitap. Ben herkese tavsiye ederim.

Richard Kieckhefer’in Ortaçağda Büyü kitabı var. Baştan sona okumadım fakat cadılar ve büyüler ile ilgili bilgiler içeriyor.

1 Beğeni

Ben azlettim kendimi o işten, kafa daha rahat böyle. :slight_smile:

1 Beğeni

Orta Çağda Büyü kitabı benim de kütüphanemde ama ben de okuyamadım :smiley: Akşam içeriğini tekrar kontrol ederim. İyi içerikler olma olasılığı yüksek :+1:
Marvin Harri’in İnekler, Domuzlar, Savaşlar ve Cadılar kitabı dikkatimi çekmemişti, ona da bakıyorum…

@timetravelerss
20 karakter

Kitaplar hakkında bilgim yok ama yardım etmek istedim. :sweat_smile:
Belki ilginizi çekebilir.

Haydar Akın’ın bu konuda inceleme kitapları var.

Kurgu olarak da şöyle bir kitap var;
51dhTOtDehL.SX319_BO1,204,203,200
(Marcella- Safran Satıcısı / Helga Glaesener)

2 Beğeni

Haydar Akın’ın Orta Çağ Avrupası’nda Cadılar Ve Cadı Avı kitabına göz atabilirsiniz. Ancak kitap ele alınıp bir anda okunabilecek bir üsluba ve yönteme sahip değil -en azından benim bilgi birikimim için zorlayıcıydı. - Bu konuda rastladığım en detaylı incelemelerden olabilir. :herb:

1 Beğeni

YKY her zaman yaptığı saçmalığı yapmıyor olsaydı bu konuda en iyi kitap sanırım Christopher Dell’in kitabıydı. Kitabı cok önceleri inceledim ama elimde yok ne yazıkki.

7 Beğeni

3 Beğeni

Okült Cadılık ve Büyü ile Dost’un Cadılık kitaplarının dışında Kadim Cadılık Öğretisi var. Bir de son zamanlarda dikkat çeken Cadılık Zanaati kitabı var ama Okült Cadılık kitabı değil hiçbirisi.

3 Beğeni

Bu kitap benim için fiyasko olmuştu :// John diye bir çocuk vardı. Sadece onun tatlılığına devam edip bitirmiştim. Ben sevmedim, aman diyeyim. Çok ergenceydi.

Cadılar diyince aklıma Diskdünya serisinin alt serisi olan “Cadı Romanları” geliyor. Ama onun da korku gerilimle alakası yok ve de araştırmayla :smiley:

4 Beğeni

Dün kitaplığın tozunu alırken şu kitabı buldum :slight_smile: İçinde aradığınız tarzda bilgiler mevcut.

6 Beğeni

Mistisizm ve dinler tarihi konu olunca Mircea Eliade çok iyi bir referanstır. Bu eserinden haberim yoktu. Çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

@Agape otobiyografi yazsın okuyalım işte :slight_smile:

5 Beğeni

Dırahşan Akınözü’ nün Cadılık Zanaatı kitabı var benim kütüphanemde de. Gerçekten cadılığı anlamak adına oldukça faydalı bilgiler barındıran, içeriği zengin bir kitap.

1 Beğeni

Alex Mar - Amerika’nın cadıları.

Birkaç yıl önce okumuştum, çok sevdiğim bir kitaptır. Ara ara karıştırıyorum. Alex Mar bir gazeteci. Bizzat gidip cadı topluluklarının içine dalıyor.

1 Beğeni

Yeliz Özay Diniz’in “Evliya Çelebi’nin Acaip ve Garip Dünyası” adlı kitabını öneririm. Kitapta cadılar ile ilgili bir bölüm var.

1 Beğeni

1 Beğeni