Çapraz Okuma

Bir programda İlber Ortaylı çapraz okuma yaparak çok fazla kitap okuduğunu ve bu yöntem sayesinde bu kadar bilgiyi hafızasında tuttuğunu söyledi. Yani öğrenmek istediği bir konu hakkında birden fazla kitabı aynı anda okuyup bu kitaplardan elde ettiği yeni bilgileri kendi süzgecinden geçirip en doğru sonuca ulaşıyormuş ve aynı zamanda bu bilgiler daha kalıcı oluyormuş. İnternetteki araştırmama göre çapraz okuma sırasında illa aynı konudaki kitapları okumaya gerek yokmuş kitaplar birbirinden çok alakasız da olabilirmiş.

Bu yöntemi kullananınız var mı? Faydasını gördünüz mü?

2 Beğeni

Ders çalışırken yapıyorum ben, notlarım da yüksek. Ders hocasının verdiği kitaplar ve fotokopiler + kendi bulduğum kaynaklar hepsini masama diziyorum ve karışık okuyorum. Bunun bir adının olduğunu bilmiyordum.
Roman vs. okurken de yapıyorum 3 tane kitabı aynı anda okuyorum bazen ama bunu hikayeleri çok merak ettiğim, okuma sıralarını seçemediğim için yapıyorum :smiley:

2 Beğeni

Hangi bölümde okuyorsunuz? Ben bir kitabı bitirmeden başka kitabı okumadım pek ama artık iki-üç kitabı birlikte okumayı planlıyorum. Bir roman bir bilimsel veya felsefi kitap okuyabilirsem birde şiir kitabını dönüşümlü olarak okumayı düşünüyorum.

İngilizce öğretmenliği okuyorum. Okumalarım arasında makaleler, çocuklara dil öğretimi kaynakları, dilbilim, edebiyat metinleri gibi kaynaklar oluyor.

4 Beğeni

Ders çalışırken yapıyordum ben de bunu. Farklı derslerde aynı konuları, farklı yönlerini ön plana çıkararak anlattıkları oluyordu. Ben de birine çalışırken diğerlerine de mutlaka göz atıyordum ve gerçekten faydasını gördüm. Ama bunun bir adı olduğunu ben de bilmiyordum. :smiley:

Hiç denemedim ama olabilir. Şöyle yapabilirim ;
İşteyken epub evdeyken fiziksel kitap. İki kitap da farklı olacak. Bence mantıklı.
Deneyeceğim :+1: