Cezve

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Cezve – Aylık Öykü Seçkisi

image

Delirtici şiddetteki sıcak bir ağustos günüydü. Her yer kavruluyor, olası en ufak huzurlu rahatlama ümitleri bile acımasız doğal eziyetin altında evlerdeki gizli iniltilere karışıyordu. Anadolu’nun bir köşesinde, çok büyük bir gelişimi olmayan sıradan bir ilin bilinmeyen bir ilçesinde 4 katlı bir dehşet apartmanı vardı. Bir aile apartmanıydı. Her kattakilerin birbirinin en ince pisliklerine kadar bildiği,… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Öykünüzü heyecanla okudum. Teolojite yaklaşım biraz dualist bir mitoloji bir yandan da, bu dualist yapının karanlık tarafı da kozmik bir dehşeti barındıyor. Toplumsal bir yaraya parmak basarken, o aile içi kaosun ortasında, ölüm tasarıları kuran bir kız var ve Hurdacı donuna bürünmüş Tanrı ile karşılaşıyor. Tanrı’nın aslında dünyadışı bir varlık olması, Kozmik Krallık ve Canavar Yaldabaoth gibi güzel detaylar var. Bu isim, özellikle bana Lovecraft’ı hatırlattı. Diğer bir ilginç nokta; panteizmi, kozmik bilinç ve geleneksel islama ve tasavvufa aykırı bir bakışla yaklaşmanız ve bu açıkçası hoşuma gitti. İnsanların, din kavramını yanlış yorumlanması, toplumun bu çarpıklıkla sosyal düzeni devam ettirmesi ve sonrasında gelişenleri iyi analiz etmişsiniz. “Ya herşey bildiğimizden ve inandığımızdan çok farklıysa?” sorusunu soruyor insan. Toplumsal bir eleştiri, felsefi bir dokunuş ve kafa açan bir bilim kurgu. Başka da söze gerek yok.

Emeğinize ve kaleminize sağlık. Kelimeleriniz güçlü, ilhamınız bol olsun.

İyi akşamlar.

Merhaba,

Öykünüz ilk kopyası yazılmış ve üzerinden geçilmemiş bir taslak izlenimini uyandırdı bende. Genel olarak, cümlelerinizin, anlatımınızın sadeleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Betimlemeler uzun ve birbirini tekrar ediyor. Bu da okuyucuyu yorup metinden uzaklaştırıyor. Yazının ana fikri güzel olsa da, metnin biçimi bunu gölgelemiş. Tek tek ele almayacağım ama ilk cümleyi ve paragrafı ele alırsak,

“Delirtici şiddetteki sıcak bir ağustos günüydü.” - Öyküler için ilk cümle çok önemlidir derler hep. Siz burada daha yoğun bir anlam katsın diye "delirtici ve şiddet"i bir arada kullanıp okuru bence karmaşaya atmışsınız. Bunun yerine sadeleştirmek adına, “Kavurucu bir Ağustos günüydü” ya da “Sıcaklığı delirtici bir Ağustos günüydü” gibi seçenekler söz konusu. Bir sonraki cümlede yine kavruluyor hava. Ama okur zaten ilk cümlede çok sıcak olduğunu anladığı için, tekrar bunu okumak ister mi bilemedim.

Sonra bu cümle yine yorucu geliyor:

"olası en ufak huzurlu rahatlama ümitleri bile acımasız doğal eziyetin altında evlerdeki gizli iniltilere karışıyordu.

ve sonrasında uzun bir tamlama ile devam ediyor:

"çok büyük bir gelişimi olmayan sıradan bir ilin bilinmeyen bir ilçesinde 4 katlı bir dehşet apartmanı "

Başta da belirttiğim gibi, öykünüzün üzerinden tekrar geçmeyi düşünebilirsiniz.

Elinize sağlık

merhaba teolojik öğretilerden anlayan birini görmek çok mutlu etti. ha bir de üstüne lovecraft okuyup da varoluştaki gnostik öğeleri kozmik dehşetle bağdaştırıp yorum yapabiliyor olmanız extra extra güzel. yorumunuz için çok teşekkürler motive edici oldu.

1 Beğeni

merhaba, evet aklımdaki fikrin heyecanına kapıldığımdan çoğunlukla cümleleri gelişine serpiyorum, bir çok kelime tekrarı ve sıkıcı betimlemeler olabilir doğrudur, yorum için teşekkürler.

1 Beğeni