Çizgi Roman Okurları Cemiyeti

Yeri burası mı emin olamadım fakat benim bir sıkıntım var ve siz çizgi roman okurlarından birazcık yardım rica edeceğim.

Benim çizgi roman okuma geçmişim yok. Sizin gibi seri seri, fasikül fasikül hiç birini takip edemedim ama çok da istiyorum. Bunun nedenlerinden biri evrenlerin sıfırlanması, spin-off ve cross-over’lar. Bir ucundan tutup bir türlü takip edemedim çünkü bana çok karışık ve zahmetli geliyor. Serilerin kendi içlerinde başlayıp bitmesi lazım. Çok dallanıp budaklanmaması gerekiyor. İkinci nedenim ise her çizgi romanı, görsel açıdan beğenememem. Sonuçta çizgi roman dediğimiz şey görsel bir şölen meselesi. Bundan dolayı takip etmeme değecek kadar sevebileceğim bir çizgi romana raslayamadım.

Genel olarak DC Vertigo, Dark Horse ve Image’den çıkan işleri kendi nazarımda takdir etsem de mesela Sandman’e başladım; çizimleri bana hitap etmiyor ama hikayesi için okumaya devam edeceğim. Marvel’den Star Wars: The Rise of Kylo Ren okumaya başlamıştım ama çizimleri yine bana kötü geldiği için devam edemedim. Eski Asterix’ler, Tommiks’ler yine beğenmediğim stilde çizime sahip olmalarından dolayı elendi.

Geçenlerde @Howl Edebiyat Dünyasından İllüstrasyonlar başlığında bir isim paylaşmıştı: Dan Mumford Adamın işlerine, çizim stiline bayıldım. Yaptığı işleri teker teker inceledim. “Bu adam çizgi romanlarda çizer olsa hiç kaçırmazdım” dedim. Bu nasıl renklendirmedir, detaylandırmadır… Çok beğendim. Başka nasıl örneklendirebilirim bilmiyorum o yüzden bu konuda sıkıntım büyük. Çok spesifik bir şey aradığımın farkındayım ama belki çıkar bir şeyler diye umut ediyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Güncelleme: Öneriler için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Takip edeceğim çizerler kafamda oluşmuş durumda.

  • Alex Ross
  • Lee Bermejo
  • Stjepan Sejic
1 Beğeni