Çizim Tableti Hakkında

Yeni yeni çizimle ilgilenmeye başladım. Ve henüz ilk defterimi (karman çorman bir eskiz defteri) bitirmiş durumdayım. Fakat fark ettiğim bir şey var. Çok fazla defter gerekecek. Aynı zamanda, resimlerimin renklendirilmesi için boya kalemleri vesaire gerekecek. Bu gereksinimleri en aza indirmek ve çalışmalarımı fazlalaştırmak için çizim tableti almak istiyorum. Elbette, her şeyin bir eksik tarafı olabileceği için bilen birilerine sormaya karar verdim. Nelerdir bu eksiler, artılardan daha mı fazladırlar? Artılar, benim defter üzerine çizimde eksik gördüğüm şeyleri karşılayabilirler mi?

2 Beğeni

Öncelikle şu soruyu sormak lazım: Ben hangi çizim yönteminde gelişmek istiyorum; geleneksel resimde mi dijital resimde mi?

Kağıt, tuval gibi materyallere, yani geleneksel resim yöntemiyle yapılan resimlerde ayrı ayrı suluboya, karakalem, yağlı boya, akrilik gibi materyalleri düzenli almak, kullanmak gerçekten maddi olarak zorluyor insanı. Ancak grafik tabletlerinin de geride kalır bir yanı yok. Bundan 5-6 yıl önce olması lazım küçük boy Wacom Intuos tableti 400 TL’ye almıştım, şimdi daha da pahalandılar. Aynı miktarı yukarıda bahsettiğim materyallere de harcayabilirsiniz.

Artıları ve eksileri olarak:

-Grafik tabletini kullanmak için yüklediğiniz herhangi bir çizim programında her türlü materyali tek bir tıkla kullanabiliyorsunuz. Tükenmez kalemden tut suluboyaya, akrilikten karakaleme bir sürü çeşit mevcut bir de texture packs denilen doku paketlerini de eklenti olarak indirebiliyorsunuz. Kağıt boyutunu da çözünürlüğünü de istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bunun dışında ekstra özellikleri de var. (Perspektif modu, renk ayarları, katman ayarları, grafik tabletinin kaleminin hassasiyet ayarları…)

-Tablet- göz koordinasyonu için biraz alıştırma gerek.

-Grafik tabletini kullanarak yaptığınız resmin altındaki bir rengi beğenmediniz ya da çizimi beğenmediniz örneğin, değiştirme/silme şansınız var. Resmi silmeden o bölümü seçerek proporsiyon ayarları yapabiliyorsunuz. Bunlar gerçek kağıtta/tuvalde vs. mümkün olamıyor.

-e-kitap okumak/ elde kitap okumak gibi tercih meselesi. Ben elimde dereceli çizim kalemlerimle çizmeyi çok severken dijital tabletimle yağlı boya/ suluboya kullanmayı daha çok seviyorum. Farklı boylarda eskiz defterleri satın almaktan, her sayfaya yeni bir çizim yapmaktan çok keyif alıyorum, aynı şekilde dijital resimlerimde .tiff dosyası olarak kaydettiğim resimlerimin de geldiğim aşamalarını katman katman görmekten hoşlanıyorum. Neyi nasıl sevdiğiniz ile alakalı :slight_smile:

-Tabi bunun dışında her zaman kağıtta çizip resmi taratıp renklendirmeyi tabletle yapma şansınız da var, en azından renkli kalem masrafı çok yapmamış olursunuz?

2 Beğeni

Sanırım tablet çok daha cazip görünüyor.

Buradaki önerinizi ise dikkate alacağım. Bunun dışında, yeni başlayan birisi nasıl bir tabletle başlamalı sizce? Benim bulduğum bir model var ve oldukça iyi geri dönüşler almış. Sizce bu kadar fazla para vermeli mi, daha düşük bir model ile mi başlamalı?
Bahsettiğim model ise: Huion Inspiroy Q11K V2
Bu arada, ürünü amazon üzerinden inceledim.

1 Beğeni

İlk başladığımda ben de aynısını merak etmiştim ancak bütçem kısıtlı olduğu için ve profesyonelleşmeme daha vakit olduğunu düşündüğümden küçük modelle başlamıştım. Dijital tasarımda profesyonel olan insanlar başlangıçta küçük tabletlerin iş gördüğünü söylüyor. Huion Inspiroy Q11K V2‘yi inceledim, kullanışlı bir tablete benziyor. Ayrıntılı özelliklerine de zamanla alışırsınız, zaten kullanım kılavuzunda mutlaka neyi nasıl kullanabileceğiniz yazıyordur. Yüzeyinin geniş olması da büyük bir artı tabi, yüzey küçük olunca resmi sürekli küçültmek zorunda kalıyorsunuz.

Bütçenizi zorlamayacaksa alın derim, ancak güzel resim çizmek için bir zorunluluk gibi görmeyin daha pahalı bir tablet almayı. Ben küçük tabletlerle ne müthiş resimler çıkarmış bir sürü ressam görüyorum sitelerde.

1 Beğeni

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Muhtemelen alacağım bu tableti ama aklıma takılan bir şey var. Sanırım yeni gelen zamların arasında, yurt dışından gelen ürünleri etkileyen bir zam vardı. Buna bağlı olarak bu ürünün fiyatının çok fazla artmasını ya da gümrükten geçememesini beklemeli miyim?

Ben uzun süre önce Wacom Intuos 4 almıştım. Basınç,eğim algılama gibi özellikleri iyi. Şimdi bu tabletin daha gelişmişleri çıkmıştır elbet. Tablette yüzey genişliği çizim hassasiyetinizi çok etkiliyor. İlk A5’den biraz daha küçük bir tablet almıştım ama pek kullanmadan elden çıkarttım. Sebebi de alan küçük olduğu için ya ekranın küçük bir bölümünde hassas çalışabiliyorsunuz, tableti ekrana yazdırırsanız da ufak bir harekette imleç çok hareket ediyor. O yüzden alabilirseniz geniş alanlı bir tablet öneririm.

Ekrana bakıp tablete çizdiğiniz için alışmak zaman alıyor, sürekli çalışma yaparak alıştırabiliryorsunuz elinizi ama hiç bir zaman kağıda ya da ekranlı tabletlere çizmek gibi olamadı bende.

Bütçeniz el veriyorsa ekranlı olanları tercih edebilirsiniz. Ben ekranlı olanlara geçmeyi istiyorum.

1 Beğeni

O konuda bir bilgim yok maalesef. Açıkçası gümrük olayı sıkıntı. Eskiden gümrüğe takılınca ekstra ödeme yapıyorduk şimdi sanırsam direkt ödeme isteniyormuş.

Hangimiz istemiyoruz ki…

1 Beğeni

Onların fiyatlarına baktığımda iki katı kadar farkın olduğunu gördüm. Şu anda biraz lüks kaçacağını düşünüyorum ama biraz daha bekleyip almam daha mantıklıysa onu yapmam daha olası. Sizce bekleyip bunu mu almalıyım? @Tamarix, @Tansael KAMVAS GT-191

Anladım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım bir gün ben de buraya resimlerimi atabilirim :smiley:

:smile:

@otis Geçici bir hobi olmayacaksa ekranlı alabilirsiniz ama tabi bu tamamen bütçe meselesi. Şimdiye kadar hiç Huion tablet deneme şansım olmadı o yüzden performansı konusunda bir şey diyemeyeceğim. Wacom gayet iyi ama fiyatları pek iç açıcı değil. Forumlardan performans yorumları bakabilirsiniz.

Yurt dışından kargo ile getirtirseniz çok büyük bir ihtimal gümrüğe girer. Gümrük vergisi falan ödemek zorunda kalırsınız, maliyeti Türkiye’den satın almayı geçebilir. Yurt dışından tanıdığınız birine getirtemeyecekseniz hiç girişmeyin derim.

1 Beğeni

Anlıyorum. Öneriler için teşekkür ediyorum :slight_smile:

Yardımcı olduysam ne mutlu.
Resimlerinizi bekliyoruz :slight_smile:

1 Beğeni

Öncelikle ikisi arasındaki fark başlangıç aşamasında çok fazla değil. Kalemle çizemeyen, tabletle de belirli bir seviyeyi aşamıyor. Belirli bir resim yeteneği olan da tablet de kullansa, mouse da kullansa, kalem de kullansa, tebeşir de kullansa iyi çizim yapabiliyor. Ben açıkçası önceliğinizin temel resim bilginizi geliştirmeniz olduğuna inanıyorum. Bu nedenle materyal olarak ne seçeceğiniz çok çok önemli değil. Benim tercihim belirli bir seviyeye gelene kadar kurşun kalem ve kağıt olurdu ama dediğim gibi, çok çok önemli değil.

1 Beğeni

Tabii ki temel olarak yeterince bilgiye sahip değilim. Bir hobi olarak yaklaştığımdan dolayı eksiklerim mutlaka olacaktır. Dediğiniz gibi şu temel işini yakın zamanda halletmem gerekiyor. Önerileriniz için teşekkür ederim.

Merhaba,

Ben bir soru sorabilir miyim acaba ? Bu tabletlerin içinde çizim programı var mı ya da dışarıdan program mı almak gerekiyor ?

Bazı tabletler satın aldığınızda yanında hediye olarak size programı da verebiliyor. Onun dışında ekstradan alıyorsunuz herhangi bir çizim programını.

Merhaba, ben XP-Pen Deco Pro graphic tablet kullanıyorum. Uzun dönem yaptığım araştırmalar sonucu XP-PEN markasında bu piyasada alabileceğim bütçeme en uygun ve en kaliteli marka olduğunu gördüm. Şu ana kadar herşeyiyle harika çalışıyor gerçekten memnunum.