Crimson Desert

Şunu söyleyebilirim ki oyunu gayet başarılı buldum. Batı medyası puan yönünden oyunu her zamanki gibi yemiş. Bunu Fromsoftware harici zannımca yapılmış en iyi souls-like olarak gördüğüm Lies of P’de de yaptılar. Wukong gibi bence çok başarılı oyunda da aynısı yapıldı.

Crimson Desert bir masterpiece mi? Hayır. Kesinlikle. BG3, Rdr2, Zelda gibi oyunlara yanaşamaz. Oynanış bence muazzam kaliteli olmuş. Oyunun renk paletleri çok tekdüze, atmosfer fena değil, grafikler de fena değil. Bu oyunun bence en büyük takdir kazanması gereken yönü gerçekten özgürlükçü olması. Yani özgürsün. Bu laf olarak kalmamış. Açık dünya verip, bak kardeşim sen exp kasmazsan ilerleyemezsin mantığı yok. Exp sistemi yok. Ben bunu çok takdir ettim.

Bazı oyuncular tarafından ‘‘bu ne saçma bir evren olarak’’ da görüldüğü oldu. Bence buna yapılacak en iyi yorum GoT evreninin teknoloji görmüş tarihi denilebilir. Güzel de olmuş.

Yani ben bu kadar düşük bir puanı hak ettiğini kesinlikle düşünmüyorum. Dragons Dogma 2 gibi fikirde masterpiece, uygulamada eksik kalmış bir oyun bile daha yüksek puan almış. Her zaman da şunu savunurum ki Dragon’s Dogma 2’de hatalardan ders çıkarılırsa 3. oyunu tarihin en büyük oyunlarından biri olacaktır. Neyse.

Tüm başarılı oyunların iyi kısımlarını almışlar, copy-paste gibi durmamış. Bunun sebebi bence saygı duyarak almaları, üstüne katmak istemeleri, insanların sevdiği şeyleri bir arada buluşturmak da olabilir. Oyunun en büyük eksisi kontrol zorluğu. Onun dışında 3 saatlik deneyimimle söyleyeceklerim bu kadar.

Crimson Desert Remake yazsaydı inceleme puanların açılışı 95 olabilirdi.

Şunu da söyleyeyim. Hype ne kadar büyürse, bekleyicinin memnuniyetsizliği o kadar artar. Bekleyiş büyüdükçe beklenti de büyüyor. Bende hiçbir zaman büyük bir hype olmadı. Oyunu başarılı buldum. Fakat acımasız yorumlar göreceğinize eminim.

3 Beğeni

Duyurulduğundan beri radarımda olan bir oyun. Henüz denemedim ama iyice cilalanmadan şans vermeyeceğim. Açık dünyası harika görünüyor ama görev yapısı anlatıldığı kadar basitse benim tadımı kaçırabilir biraz. 60-70 saat sonrası yorumunu bekliyor olacağım.

2 Beğeni