Merhabalar,
Buradaki insanların ekseriyeti kitap okumayı seviyordur ama başta kendim olmak üzere ciddi bir azınlıkta gördüğüm şey okuma hızlarının sıkıntılara neden olabildiği. Yavaş okumak dikkatin daha çabuk dağılmasına vs. bir yana uzun vadede çok daha az sayıda kitap okumuş olmaya neden olabiliyor. Yılda 50 kitap okuyan biri, örneğin, dakikada okudğu kelime sayısını 1.5 katına çıkararak aynı sürede 75 kitabı bitirebilir. 25 kitap da gerçekten büyük bir fark. Ben kendimce dikkatimi çekmeyecek bir melodiyi kulaklıkla dinlemeyi dikkat süremi uzatmak için ideal buluyorum ama kavrama oranımı azaltmayacak biçimde hızlanmayı pek beceremiyorum, genelde yavaş okuyorum. Benzer sorunlarla karşılaşanlar, atlatanlar, önerileri olanlar olabilir diye bu konuyu açtım. Siz bunu nasıl aşabildiniz?
Uygun kitaba uygun playlist beni x2 okuma hızına çıkarıyor öneririm.
Bence kitaptan kitaba değişiyor bu. Bazı yazarlar var ki kaplumbağa hızında da okusanız bir şey anlamıyorsunuz, başa dönüyorsunuz yazar burada ne demek istemiş diyorsunuz ama bir bakıyorsunuz yazar saçmalamış, siz 2 saatten beri bir saçmalığı anlamaya çalışıyormuşsunuz.
Ama öyle kitaplar var ki ne hızda, hangi kafa yapısında okursanız okuyun lego gibi her şey birleşiyor ve olayı kavrıyorsunuz. Yazılardan anlam dökülüyor ve kitap adeta akıp gidiyor.
Hızlı okuma teknikleri çalışırsanız okuma hızınızı arttıra bilirsiniz. Ben 2 hafta çalışma ile dakikada 130 kelimeden 240 kelimeye çıkarttım okuma hızımı.
İnternette bununla ilgili bir çok kaynak var.
Asıl sorun okulda okumayı yanlış öğretilmesi, içten okumak okuma hızını bir hayli azaltıyor. Malesef çok okumakla okuma hızı çok fazla artmıyor. Kendinizi daha hızlı okumak için zorlamanız lazım. Daha önce okuduğunuz ya da sizin için önemli olmayan kitaplarla hızlı okuma çalışmaları yapabilirsiniz. İlk başka anlama oranı düşse de sonra normal seviyeye geri gelecektir.
Merhaba, faydalandığınız kaynağı paylaşmanız mümkün mü?
Kendi tavsiyemi de vereyim son 1-2 aydır kalemle cümlelerin altından takip ederek okumaya başladım, bu beni baya rahatlattı. Kafam daha az dağılıyor, sanki daha hızlıymış gibi hissettiriyor. İlkokul öğretmenlerimiz parmağıyla takip edene kızardı ama olsun.
Kalemle takip olayını sınavda ya da evde soru çözerken yapıyorum. Buna çok alıştığım için elimde kalem olmazsa yeterince odaklanamıyorum.
Kitap okuma konusunda ise hiç hızlı okumaya çalışmıyorum. Zaten her gün onlarca şeye çalış, onlarca şeyi düşün dur derken hobi olarak okuduğum kitap için de kendimi zorlamak sadece kafamı daha da doldurmama sebep olur. Az ve öz okumak belki çok daha önemlidir, özümsemek açısından.
Ben Mega Hafıza: Hızlı Okuma setinden faydalandım. Sizin dediğiniz kalemle takip etmeyi ben de yapıyorum faydası oluyor.
Genel olarak şu alıştırmalar var setlerde;
- Gözün hareket kabiliyetini ve odaklanma hızını arttırmak. Gözünüzü etrafınızdaki yakınlı uzaklı değişik objelere hızlı bir şekilde hareket ettirerek hızlıca odaklanmaya çalışmak.
- Geniş alanı görebilme. Okuduğunuz kelimenin öncesindeki ve sonrasındaki kelimeleri okuyabilme. Okuduğunuz satırın bir ve iki üstündeki satırları görebilme ve okuyabilme.
- Kelimeleri en kısa sürede algılayabilmek için hız çalışmaları. Gözlerinizi hızlı bir şekilde kelimeler üzerinde kaydırarak okumaya çalışmak. Bu egzersiz için uygulamalar da mevcut.
250 lira işime yarayıp yaramayacağına emin olmadığım bir şey için çok be.
Ben aldığımda 150₺ idi. Fiyatı bir hayli artmış. Benzer teknikleri anlatan kitaplar da var. Önemli olan alışmaları sürekli olarak yapmak.
Bir de hızlı okumak için yapılan bu göz egzersizleri göz sağlığını nasıl etkiliyor? Bu daha önemli bence. Son zamanlarda telefon, tablete, kitaba çok yakından bakıldığı için bile miyop olan kişi sayısında artışlar varmış. Gözün uzaklara bakma ihtiyacı da var, göz kaslarının dengeli çalışması için. Ömür boyu muhtaç olduğumuz organımızı da düşünmeliyiz.
Göz doktoruna sormuştum, kitabı çok yakından okumadığın sürece bir şey olmaz dedi. Bir de bu tekniklerin bazıları pilotların görme ve algılama kabiliyetlerini arttırmak için de kullanıyorlarmış. Kitapta öyle yazıyordu.
Detaylı araştırmadım tabi ama hem telefon gibi cihazlar hem de kitaba yüklenen insanda ileride sıradan bir insana göre daha fazla sorun oluşacağına inanıyorum. Pilotlar konusu ilginçmiş, belki hızlı refleks içindir.