Dark/High Fantazi Kitap Önerileri

Merhabalar, liseden beri fantazi türünden herhangi bir kitabı elime almadım, haliyle bir zamanlar aklımda olup ‘okurum seni’ dediğim fantastik/bilimkurgu kitapları aklımdan uçup gitti.
Bu kadar zıt alt-kategorilerde istememin sebebi sanırım kitabın dünyasının öyle ya da böyle ‘yeni’ gelmesi. Araştırıp kenara attığım listede Zaman Çarkı, Elric serisi, Fırtınaışığı Arşivi, Kadim Kanunlar serisi var.

1 Beğeni

Merhabalar,

Uzun zamandır fantastik serilere uzak kaldıysanız başlangıç olarak Zaman Çarkı veya Fırtınaışığı Arşivini tavisye etmem. Öncelikle kısa kısa serilerden veya Elric gibi kısa hikayelerden oluşan kitaplar okumanız türe ısınmak için daha iyi bir başlangıç olabilir. Fırtınaışığı arşivine başlamak yerine de aynı yazarın gene aynı evrende bulunan tek kitapları var. Bunları okuyup hem evren ile ilgili daha çok bilgi alıp hemde türe hızla geçiş yapabilirsiniz. Yazdığınız seriler dışında Barut Büyücüsü serisinide tavsiye ederim.

4 Beğeni

Öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, Zaman Çarkı ve Fırtınaışığı serilerinin uzunluğunu görünce gözüm korkmadı değil, en son ASOIAF serisini okumuştum herhalde uzun diye nitelendirebileceğim ama dediğim gibi uzun bir zaman geçti. Aklımda şuan iki seçenek var: Birincisi Elric serisine başlamak, ikincisi ise Sanderson’un Cosmere serisine Elantris > Sissoylu Üçlemesi > Fırtınaışığı Arşivi şeklinde başlamak. Barut Büyücüsünü de listeme aldım.
Ayrıca Elric serisi Altıkırkbeş yayınevinden mi yoksa İthaki’den mi okunmalı? Altıkırkbeş yayınevinin serisi sayıca İthaki’ninkine eş lakin sayfa sayısı bakımından az.

1 Beğeni

Rica ederim. İki seri de göz korkutucu olabiliyor haklısınız. Belki şöyle bir öneride bulunabilirim size yardımcı olması açısından. Elric ve Cosmere evreni temel iki farka sahip Cosmere de büyü sınırları çizilmiş şekilde ve belirli kurallar dahilde yapılıyor. Bu okurken karakterin neler yapıp neler yapabileceğini az çok tahmin etmene veya aksiyon sırasında ekstra bilmediğin bir şey yapmamasına neden oluyor. Örneğin; Gandalf bir anda daha önceden okuyucuya söylenmeden asasından ışık çıkarabiliyor. Ben şahsen önceden bana büyü sisteminin söylenip sınırların çizilmesini ve o karakterin içinde bulunduğu durumundan benim düşünemediğim şekilde (sınırlar içerisinde tabi ki) çıkabilmesini daha çok seviyorum. Ama sonuçta bu bir zevk ve tercih meselesi. Elric ve Cosmere evreni için en temel fark bu diyebilirim.Ama tabi yazarın anlatımı, içerik, derinlik vb. apayrı konular tabi onlar için çok daha ayrıntılı incelemek lazım. O nedenle nacizane tavsiyem Elric veya Elantiris/Savaşkıran kitaplarını üst üste okuyup hangisinden daha çok keyif aldğını bulman olur. Her iki/üç kitapta tek tek ayrı olarak düşünebilirsin bittiklerini kendi içerisindeki konular kapanıyor.
Ben Elric Son İmparatorunun Tarihçeleri serisini okudum ithakiden ekstra resimler veya bilgiler notlarda var. Fakat şu sıralar ithaki için boykot durumları var o nedenle tercihi sana bırakayım :slight_smile:

2 Beğeni

Büyü sistemini hiç hesaba katmadım desem yeridir, bende senin gibi kaotik bir büyücülükten ziyade Forgotten Realms’daki gibi sistemli olmasını tercih ederim. İki yazarın da işlerine pek aşina olmadığım için saydığın diğer etmenler hakkındaki yorumları da kendim okumadan ne kadar içselleştirebilirim bilemem ama hem burada hem dışarıda Sanderson en gözde yazar yahut yazarlardan yorumunu yapabilirim sanırım. O yüzden senin de önerini dikkate alarak önce Elantiris/Savaşkıran ardından Elric düşünüyorum.
Yayınevi gelişmelerini de pek takip etmediğim için boykottan haberim yoktu, bulabildiğim takdirde zaten ikinci el almayı düşünüyordum kitapları. Tekrardan zamanını ayırdığın için teşekkür ederim :heart:

2 Beğeni

Ne demek rica ederim. Keyifli okumalar dilerim. Okuduktan sonra yorumlarını paylaşırsan hangisi daha sana hitap etti merak ediyorum :slight_smile:

2 Beğeni