David F. Sandberg
David F. Sandberg, 1981 isveç doğumlu sinemacı. “Sinemacı” diyorum zira belgesel ile başlayan macerasında, çektiği kısa filmlerin senaristliğini, yapımcılığını, yönetmenliğini, bilgisayar efektlerini, kurgusunu hatta müziklerini kendisi yaptı. Hala da yapıyor. Eşi Lotta Losten ile çektiği kısa korku filmlerini You Tube de ponysmasher kanalında yayınlıyor. (https://www.youtube.com/@ponysmasher)
Bu kanalda yayınladığı kısa filmi “Lights Out” (Ki ben kendisini o zamandan beri takip ederim. Kısa korku filmlerine meraklı biri olarak bana çok faydası oldu) kısa sürede milyonlarca izlenip viral olunca, aynı filmin uzun metrajlı versiyonunu çekmek üzere yapımcı Lawrence Grey ve James Wan dan teklif aldı. 2016 da gösterime giren film, 5 milyon dolarlık bir bütçeyle 148 milyon dolar hasılat elde etti.
Kısa bir korku filmi ile açılan yolda Sandberg,
Işıklar Söndü (Lights Out - 2016) (Bütçe : 5 M$ - Hasılat : 148 M$)
Annabelle: Yaratılış (Annabelle: Creation - 2017) (Bütçe : 15 M$ - Hasılat : 306.5 M$)
Şazam! (Shazam! - 2019) (Bütçe : 100 M$ - Hasılat : 367.8 M$)
Shazam! Tanrıların Öfkesi (Shazam! Fury of the Gods - 2023) (Bütçe : 110 M$ - Hasılat : 134 M$)
Filmlerini çekti. Bunları çekerken de You Tube kanalında kısa film çekmeye ve yayınlamaya devam etti. Bununla kalmadı, filmleri nasıl çektiğine, bütçesiz nasıl film çekilebileceğine dair videolarda yayınladı. Adam gözümün önünde Hollywood yönetmeni oldu. Ve şimdi yeni filmi “Until Dawn” gösterine girecek. Benim de dün haberim oldu ve fragmanını izledim.
Güzel görünüyor.
Kimsenin hayranı değilim. “Hayran” lığı bir nevi yarı körlük olarak görüyorum. Ancak, David F. Sandberg işlerini beğendiğim, yaptıklarını takdir ettiğim, benim açımdan dikkatle takip edilmesi gereken bir sinemacı.
Bunları neden yazdım? Hani elinden “Yönetmek” ten başka bir iş gelmeyen, “Hollywood da adamın olması lazım, orada sana iş yaptırmazlar, seni aralarına almazlar” diye bahane üretmekten başka bir şey yapmayan yönetmenlerimize belki ilham kaynağı olur.