Deniz Feneri

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Deniz Feneri – Aylık Öykü Seçkisi

image

Onun görevi tarihi deniz fenerine bakmak isteyen turistlere rehberlik edip, bölgenin geçmişini öğrenmek isteyenlerin merakını gidermekti. Bana anlatacağı hikâyenin tarihle ilgisi olmadığını, yıllar önce kendi başından geçen bir olay olduğunu söylediğinde nasıl bir öyküyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Önce fenerin olduğu kıyıda yürüdük, kumların içinde bata çıka ilerlerken başımı eğip sandaletimin ucundan görünen ayak parmaklarımın arasına dolan… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Merhabalar.

İlginç ve güzel bir mini öykü. Kaybetmenin hissettirdiğini mistik bir biçimde aktarmışsınız. Ancak öykünün kısalığı sebebiyle bu hissiyatı geçirebilmeniz noktasında sorunlar var. En önemli noktanın daha detaylı biçimde anlatılması bence öykünün finalini daha vurucu yapabilirdi.

Bu öyküde, ana karakterin deniz feneri rehberliği yaparken yaşadığı deneyimler ve kendi içsel dünyası ön planda. Öykü, tarihi bir çerçeve içinde başlıyor; ancak, ana karakterin kişisel deneyimleri ve iç monoloğuyla tarihle ilgili olmayan bir hikayeye dönüşüyor. Bu noktada, öykünün eleştirel yorumu şu şekilde olabilir:

Öncelikle, öyküde tarihle ilgili beklentilerin ve gerçeklik algısının sorgulanması dikkat çekici. Ana karakter, turistlere tarihi bilgi vermekle görevlendirilmiş olmasına rağmen, kendisiyle ilgili olan kişisel hikayenin anlatılmasıyla bu beklentiler altüst ediliyor. Keşke öyküde yer alan bu özelliği de yedirebilseydiniz.

Öykünün ana teması, yardımseverlik ve insani ilişkiler üzerine odaklanıyor. Ana karakter, sadece iki kişiden yardım istenmiş olmasına rağmen, bu deneyimlerin onun yaşamında önemli bir yer işgal ettiğini vurguluyor. Ancak, kendisini iyi bir insan olarak görmeyen ana karakter, kendi iyiliği için değil, karşılık beklentisi olmadan yardım etmenin değerini anlatıyor. Bu, insani ilişkilerdeki derinlikli ve karmaşık doğayı yansıtıyor.

Ana karakterin kızının arkadaşına duyduğu hisler ve onun çizimleri üzerinden ilişkilerin incelenmesi, öykünün derinlik kazanmasını sağlıyor. Karakterin, kızının arkadaşını evinde misafir etmesiyle birlikte yaşadığı içsel çatışmalar ve ilişkilerdeki karmaşıklık, okuyucunun empati kurmasını sağlıyor.

Öykünün sonunda, karakterin çizimde tanıdığı yüzü görerek yaşadığı şaşkınlık ve belirsizlik, hikayenin anlamını derinleştiriyor.

Ancak dediğim gibi mini öykü sınırlarında ele alınabilecek hikaye, mini öykünün sahip olduğu sınırlılıklar ve imkanlar dahilinde kalıyor. Keşke önerdiğim noktalarda daha uzunca bir öykü olsaydı.

Onun dışında betimlemeler, öyküleştirme gayet başarılı. Tebrik ederim.

1 Beğeni