Deniz Kızı ve Küçük Leo

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/deniz-kizi-ve-kucuk-leo/

image

Uzak ülkelerin birinde annesi, babası ve küçük kardeşiyle birlikte Leo adında bir çocuk yaşarmış. Leo’nun babası kaplan terbiyecisiymiş. Leo’nun hayatı iki üç yaşlarından beri kaplanların, aslanların, fillerin arasında geçmiş. Babası ile birlikte hayvanat bahçesinde onlarla oynayarak onların dilinden, kalbinden anlamayı öğrenmiş. Gel zaman git zaman bir gün Leo rüyasında küçük kardeşi babasının yanında hayvanat bahçesindeyken… (DEVAMI…)

Sevgili Deniz

Seçkideki ilk öykün olduğunu görüyorum, öncelikle aramıza hoşgeldin. Öykünü okurken sanki gerçekten böyle bir rüya görmüş olabileceğin izlenimize kapıldım. Kimbilir belki gerçekten de öyledir. Yazmayı sevdiğini görebiliyorum,inan bu en önemli ve tek gerçek. Bunun yanına eklenenler ise sevdiğin şeyi daha iyi nasıl yapabilirimin sonucu olarak başvurduğun yöntemler.

Bu yüzen bir kaç tane naçizane önerim var, belki bir sonraki öykünde denemek istersin:
Seçki çok farklı seviyelerde yazabilen yazarlarla doludur. Pek de birbirimize benzemeyiz. İyi ki de öyle :slight_smile: Bu yüzden sen kimseye benzeme ve kendin ol, kendini rahat hisset burada ve diğerlerini de okuyarak düşündüklerini paylaş. Faydasını göreceğini düşünüyorum

Hikayelerde okuyu, yazarın saatte kaç kilometre ile sonuca ulaştığına aldırmaz ama yavaş mı yoksa hızlı mu gittiğini fark eder. Bu farkındalığın ise şöyle sonuçları olur
-yazar hızlı gitmişse, okuyucunun hikayeyei ve kahramanları tam olarak içselleştirme imkanı olmamış olabilir. Bu yüzden okuyucu-kahraman arasındaki bağ yeteri kadar güçlü olmadığından hikaye okuyucuda istenilen etkiyi yaratamayabilir
-yazar yavaş gitmişse, okuyucunun olayların arasındaki bağı takip edememe ve hikayeden düşme ihtimali olabilir. Okuyucu sıkılabilir, sonucu beklemeden hikayeyei terk edebilir.
-Nasıl denge kuracağım diyorsan cevabı çok basit. Zamanla ve gelişerek. Farklı hızları deneyerek.
-Bir arabada olsan gaz ve fren ile bu hızı ayarlayabilecekken, bir hikayede bunu nasıl yaparsın, diye soruyor olabilirsin. Ben kendime adıma bu hız ayarlamasını, hikayenin geçtiği çevre ve kahramanları tanıtarak, neyi neden yaptıklarını bir şekilde açıklama yolu bularak yapıyorum.

Burada senin biraz hızlı gittiğini söyleyebilirim. Senin yerinde olsam, belki deniz kızının neden yardım ettiğini, kahramanın rüyasını ailesinin neden dikkate aldığını, babasının pişmanlığının onların hayatına olan etsini açıklayarak yapmayı deneyebilirdim.

Ayrıca, aslan terbiyecisinin oğluna Leo demen bir tercih miydi bilmiyorum ama bence zamanında öldürmek zorunda kaldığı aslana bir özür niteliği taşıyor gibi hissettridi. İşte hikayelerde böyle küçük detaylar okuyucuyu nasıl kolaylıkla yakalıyor, paylaşmak istedim.

Tekrar hoşgeldin aramıza
Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

1 Beğeni

Hikayen hızlıca aktı gitti. Bu hikayenin okunabilirliği açısından avantajken, karakterlerin hikayesi, küçük Leo dışında yüzeysel kalması merak uyandırdı. Ben okurken şahsen kısaltılmış Dünya klasiği okur gibi hissettim. Yani hedef kitlesi çocuklar olan güzel bir hikaye okudum sanki. Mutlu sonlu, dramın sonrasında umuda sarınan ve yeni bir şansı anlatan. Kalemine sağlık.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim yorumun ve hikayemi güzel bulman beni mutlu etti. Özellikle kısaltılmış bir dünya klasiği okur gibi hissettim demen gerçekten güzel. :hugs::hugs: motive edici​:heartpulse: Ben öykü yazmaya yeni başladım o yüzden içimden nasıl geliyorsa öyle yazdım. Aslında 5 senedir profesyonel olarak yazıyorum. İki proje kitabım var. Birinde şiirlerim diğerinde denemelerim var. İlk kitabım da deneme türündeydi. Ancak platform yayından kalktı ve kitabım da yayından kalktı :pensive: yakın zamanda bir yazı yarışmasına katıldım kısa bir öyküydü beğenip yayınladılar :hugs: sürekli öykü yazıp kendimi geliştirmek istiyorum. Onun dışında milliyet blogda yazıyorum. Aslında uzun zamandır yazıyorum ortaokuldan beri. Şiir yazarak başladım. Ve bu zamana kadar deneme ve şiirlerle devam ettim. Öykü yazmaya yeni başladım. Bunlar ilk öykülerim yani. Umarım kendimi geliştirdikçe ileride daha iyisini yazabilirim. Sevgiler :heartpulse:

1 Beğeni

Teşekkür ederim yorumun ve tavsiyelerin için. Dediklerini dikkate alacağım. Ben öykü yazmaya yeni başladım. Bu da ilklerden benim için. Ben daha çok deneme ve şiir yazıyorum uzun yıllardır. Blog yazıyorum geçen sene eylülden beri. Biri yayından kalkmış üç kitabım var. İkisi karma çalışma biri deneme diğeri şiir üzerine. Çok okuyarak ve yazarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Beni aranıza kabul ettiğiniz için teşekkür ederim hoşbuldum :hugs: 3.5 sene de köşe yazarlığı yapmıştım. Öykü yeni bir heyecan yeni bir soluk benim için. Evet bazı şeylere dikkat edemedim yazarken ama diğer türlerde olduğu gibi bu türde daha çok yazarak kendimi geliştireceğim. Tabii diğer arkadaşların da yazdıklarını okuyup yorum yapacağım mutlaka. :pray: sizden öğreneceğim şeyler var. Görüşmek üzere. Kalemin daim olsun :pray: Sevgiler

1 Beğeni

O zaman tam gaz devam. Yolun açık olsun. Öykü candır. Emeklerine değer inşallah.

1 Beğeni

Evet öykü yazmak çok güzel :hugs: aynen tam gaz devam :blush: teşekkür ederim inşallah :pray: bu arada yeni sayının teması ne öykü gondermek için geç kalmadım umarım?

Yazılan şu şekilde:

Sürprizlerle dolu özel sayımızı, haziran ayında değil Temmuz 2020’de yayımlayacağız. Sizden doğrudan alacağımız öyküler ise Ağustos 2020 sayısı için olacak.

ARAF” temalı öykülerinizi 25 Temmuz 2020 tarihine kadar oykuseckisi@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi Öykü Gönderim Koşulları ’na göz atmayı lütfen unutmayın.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. İyi o zaman öykü göndermek için geç kalmamışım sevindim :blush::hugs: Görüşmek üzere 🙋

1 Beğeni

Merhaba.

İlk öykü denemenizle seçki forumuna hoş geldiniz.

İlk elin günahı olmaz diyerek buraya herhangi bir eleştiri yazmayacağım fakat sizin kendinizle ilgili verdiğiniz bir bilgiye dayanarak küçük ama etkili olabileceğini düşündüğüm bir tavsiyede bulunacağım.
Şiir yazmadaki becerinizi öykü yazarken de kullanırsanız ortaya ahenkli ve akıcı bir anlatım dili ortaya çıkabilir. Öykü nere, şiir nere diye düşünmeyin sakın. İkisi el ele verdiğinde ortaya güzel sonuçlar çıkabiliyor. Böylesine bir tür kardeşliği ile yazılanlar da okuyucuyunun göz kapaklarını açık tutabiliyor. Masal temasında göz açıklığından bahsetmek ne kadar doğru bilmiyorum ama umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir : )

Tekrar hoş gelmişsiniz diyor, yeni öykülerde buluşmayı diliyorum.

Sevgilerimle…

1 Beğeni

Merhabalar.
Okuduğum şeyin anlatım tarzı -masal temasına uygun olduğu için- beni tatmin etti. Ama anlatılan şey tutarsız ve hızlı geldi. Açıklamam gerekirse Leo’ya yeni bir hayat vermeyi bulmuşsunuz da ilk hayatı sonradan monte etmişsiniz gibi duruyor. Leo’nun eski ailesine ne kadar bağlı olduğunu göremezken, onun üzüntüsünü hissedemezken yeni ailesine sevinemiyoruz ne yazık ki. Yukarıda bahsedilen karakter derinliği eksiği burada devreye giriyor.

Ben kendimle ilgili örnek vereyim. Bu ay -ve kısmen geçen ay- çok uzun uzun yazılacak bir konu belirlemediğimden karakterlerimin başına gelenleri evrensel/toplumsal olarak seçmeyi ve okuyanın karakteri tanımak yerine özdeşleşmesini sağlamaya çalıştım. Başarılı olup olmadığım konusu tartışmaya açık tabi ki. Ama -bana göre- bu yöntemle derinlik karakterle bütünleşme olayını aştım.

Bunun tabi ki çok farklı yolları var ama hepsi okumak okumak okumak ile olacak şeyler. Bir kitabı bitiriyorum ve ikinci defa beni çok etkileyen kısımları nasıl yazdığını anlamak için elime alıyorum. Duyguyu vermek için neler yapmış, beni nasıl şaşırtmış, karaktere tam nerede bağlamış vs.

Bu kadar eleştiri/öneri ilk defa yazdım sanırım. Tekrar okudum bana sert veya kırıcı bir kısım görünmedi ama eğer ki bir kısmından alınırsanız şimdiden özür dilerim. Tüm yazdıklarım ve bana yazılanlar daha iyi daha doğru daha güzel yazmak adına. Diğer seçkilerde görüşmek üzere.

1 Beğeni

Merhaba ben öykü yazmaya çok yeni başladım. Eksiklerim var tabii ki. Kendimi geliştirmeye herkes gibi ben de uğraşıyorum. Ben de bol bol okuyorum ve böylelikle gözden kaçırdıklarımı eksiklerimi düzeltmeye başliyorum. Siz benden öykü konusunda daha tecrübeli olabilirsiniz ama ben aranıza yeni katıldım kendinizi övüp beni yermisiniz gibi geldi😔 Öykü yazmaya yeni başlayan birini ben olsam bu kadar kırıcı şekilde elestirmezdim. Ama tabiki her insanın dusuncesi farklıdır.

Öncelikle söylediklerimin hangi kısmına kırıldıysanız gerçekten özür dilerim. Kendimi asla övmem öyle hissettirdiysem de özür dilerim. Kendimi övecek kadar iyi hissetsem eleştirilmek için/kendimi geliştirmek için buraya yazmazdım zaten :blush:

Kendimle ilgili verdiğim örnek sadece benim kendimce bir yöntem bulma çabamı anlatıyor. İyi/kötü diye kesinlikle belirtmedim. Bunu belirtmek okuyana düşer ki eleştiri bu sebeple güzel. Lütfen siz de sadece yapıcı kısımları üzerinize alının ve yazmayı bırakmayın. Tekrar özür dilerim kırdıysam.

Önümüzdeki ay yine eleştireceğim. :blush:

1 Beğeni

Gönderdiysen ulaşmıştır muhakkak. Dilersen o tarihe yakın - 25 Temmuz 2020- gene gönderebilirsin.

1 Beğeni

Bana öyle gibi geldi sözlerinizden. Öyküde bazı noktaları yaparken aşmışım lafı kullanmanız bana öyle hissettirdi. İnsanın yeni basladigi birseyle ilgili alıngan olması normal​:expressionless: ama madem beni kırdıginiz için özür diliyorsunuz peki o zaman kabul edildi özrünüz​:hugs: Dediğim gibi ben daha çok yeniyim öyküde. Kullandığınız yontemi de belirtmissiniz sağolun verdiğiniz tavsiye için ben de öyle yapiyorum demek ki aklın yolu bir​:blush: tabiki sadece yapıcı olanı aldım merak etmeyin. Yazmayı bana hiç bir şey hiç kimse ve hiç bir eleştiri bıraktıramaz rahat olun​:hugs::blush::+1:bu arada ben ağustos sayısı için öykümü göndermiştim ellerine geçmiş midir? Maili atarken konuya yanlışlıkla temmuz Sayısı için yazmışım sonra yanlislik oldu kusura bakmayın ağustos sayısı için göndermiştim dedim cevap gelmedi. İnşallah yayınlanır :pray::pray:

Cevap verilmiyor genelde. Ama gitmiştir merak etmeyin daha teslim tarihine çok var. Ben daha yazmadım bile :slight_smile:
Aştım kelimesine gelirsek de ben onu üstesinden geldim anlamında yazmıştım, o konuda erişilmez bir duruma geldim anlamında değil. :slight_smile:

1 Beğeni

Teşekkür ederim canım sagol​:blush::pray: genelde cevap vermiyorlarmis bir arkadaşa daha sordum da iyi o zaman merak etmişim boşuna rahatladim​:hugs:

Merhaba @deniz_gunes,

Masal teması için sıcak ve uygun olduğunu düşündüğüm bir yazı olmuş. Bir çırpıda okundu. Sonu da heyecan barındırıyor, benden önceki arkadaşlarım yorumlamış geliştirilmesi gereken yerleri. Onlara da katılıyorum. Sonraki sayılarda görüşmek üzere. :slight_smile:

Hoş geldin ve emeğine sağlık,

Sevgiler,

Sena

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim beğenmene sevindim😊 geliştirmeye çalışıyorum kendimi umarım daha başarılı olurum. Sonuçta amacım öyküde kendimi geliştirmek. Görüşmek üzere sevgiler

1 Beğeni