Dizi Replikleri

“Another night owl huh? You don’t sleep? Yeah, I never sleep much. An hour, maybe two. It’s enough. When it’s like this… that’s when I can think. I get my best ideas when everybody else is asleep. Some people, they call it a curse. I like it."

– Better Call Saul dizisinden Lalo Salamanca.

People-- I love individuals. I hate groups of people. I hate people who have a group of people with a common purpose, because pretty soon they have little hats - you know, and armbands, and fight songs, and a list of people they’re going to visit at 3:00 a.m. So, I dislike and despise groups of people, but I love individuals.

Religion tries to tell us that there’s meaning and that there’s purpose and there’s design, and there isn’t. It is all chaos and random and chance. Religion takes a basic impulse we all have, which is a spiritual yearning. To be reunited somehow with the universe. And that’s what religion exploits.

Well, you just have to get each day done a little bit at a time. And you go from emotion to logic. You bounce back and forth between feeling and thinking. And there are times when you hit a low. And there are times when you’re okay, sort of. I have pulled away and I now reside out where the Oort cloud is, where the comets gather. I finally decided that I would dissociate myself, view all of this as an absurd, tragic comedy, and really have a point of view that allowed me to say anything that felt right, that expressed how I was reacting to all of this, and how it made me feel. I sort of gave up on the human race and decided that I didn’t care about the outcome. Not having an emotional stake in whether this experiment with human beings works. I really don’t care. I love people as I meet them one by one. People are just wonderful as individuals. You see the whole universe in their eyes if you look carefully. But as soon as they begin to group, as soon as they begin to clot, when there are five of them or ten, or even groups as small as two, they begin to change. They sacrifice the beauty of the individual for the sake of the group. I decided it was all under the control of groups now, whether it’s business, religion, political people or what. And I would distance myself from wishing for a good outcome. Let it do what it’s going to do and I’ll enjoy it as an entertainment.

"İnsanlar harikalar. Bireyleri severim. İnsan gruplarından nefret ederim. Ortak amacı olan bir grup insandan nefret ederim. Çünkü çok geçmeden küçük şapkaları olur. Bilirsiniz, ve kol bandı ve dövüş şarkıları. ve sabah 3’te ziyaret edecekleri insanların listesi. Bu yüzden insan gruplarını sevmem ve onlardan nefret ederim ama bireyleri çok severim.

DİN - En derin inanç sorgulama ve şüpheyle bağlantılıdır. Bir Tanrı varsa yeryüzündeki işimiz onun bütün yıkıcı işlerini telafi etmektir. Din bize anlam olduğunu, amaç olduğunu, tasarım olduğunu söylemeye çalışır, ama yoktur. Hepsi kaos, rastgele ve şans. Din hepimizde olan temel bir dürtüyü, manevi bir özlemi, -HERKES KENDİSİNİN EVRENİDİR- bir şekilde evrenle birleşme özlemini alır. Din işte bunu sömürür. Evrenden ayrılmamızdan gelen yeterince acı var. Sonra bütün bu ek acıyı birbirimize veriyoruz.

Her günü azar azar bitirmen gerekiyor. Ve duygulardan mantığa geçiyorsun. Duygu ve düşünme arasında ileri geri sıçrıyorsun. Ve dibe vurduğun zamanlar ve iyi gibi olduğun zamanlar oluyor. Geri çekildim ve şimdi dışarıda yaşıyorum, Aort bulutunun olduğu, kuyrukluyıldızların toplandığı yerde. Sonunda kendimi ayırmaya karar verdim, bütün bunlara absürt, trajik bir komedi olarak bakacağım ve doğru gelen, bütün bunlara nasıl tepki verdiğimi ve beni nasıl hissettirdiklerini ifade eden herhangi bir şeyi söylememe izin veren bir bakış açım var. Bir anlamda insan ırkından vazgeçtim ve sonuca aldırmadığıma karar verdim. İnsanlarla bu deneyin işleyip işlemediğinde duygusal bir payım yok. Gerçekten aldırmıyorum. İnsanları tek tek tanıdığımda seviyorum. İnsanlar birey olarak harika. Dikkatli bakarsanız gözlerinde tüm evreni görüyorsunuz. Ama gruplaşmaya, toplaşmaya başladıkları anda , beş ya da on kişi, hatta iki kişi kadar küçük gruplar olduklarında değişmeye başlıyorlar, grup uğruna bireyin güzelliğini feda ediyorlar. Artık her şeyin grupların kontrolünde olduğuna karar verdim, iş, din, politik insanlar ya da başka bir şey olsun, ve iyi bir sonuç istemekten kendimi uzaklaştırdım. Bırak ne yapacaksa yapsın, ben de eğlence olarak keyif alayım."

George Carlin (George Carlin’s American Dream; HBO)