Dune Bilimkurguya Giriş İçin Uygun Mudur?

Dune bilimkurguya giriş için uygun mudur? 60 lira civarında en çok sayfayı bu kitap sağlıyor diye bunu alacağım. Daha önce hiç bilimkurgu tüketmemiş benim gibi birisine giriş için fiyat performans kitap tavsiyeniz varsa önerirseniz güzel olur.

Ne beklediğinize bağlı olarak hem evet hem de hayır denilebilir. Asimov’un “Ben,Robot” ya da Arthur C. Clarke’ın “Çocukluğun Sonu” kitabını (ikisini toplamda 60-65TL bandında alabilirsiniz) başlangıç için değerlendirebilirsiniz. İkisi de türe giriş için uygun ve popülerliklerini bileklerinin hakkıyla kazanmış eserlerdir.

2 Beğeni

Bilimkurguya yeni yeni ısınan ve Dune ilk iki kitap okumuş biri olarak, kesinlikle Dune önermem.
Bence H. G. Wells eserleri bilimkurguya başlangıç tekil eserler olarak daha uygun.

Ancak 60 liram var kesinlikle en güzel yerden başlamak istiyorum dersen kesinlikle
Philip K. Dick Toplu Öyküler 1

6 Beğeni

Başlangıç için Dune önermem. Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? ve Zaman Makinesi daha uygun başlangıçlar olacaktır.

3 Beğeni

Wells bilimkurguya yeni başlayanlar için en ideal yazardır okurken seni yormaz ve çok keyifle okursun ondan sonra Su Adamı ve Hava Adamı Ariel tavsiye edebilirim çok iyi romanlardır.

4 Beğeni

Yaşlı Adamın Savaşı serisi bilimkurguya başlangıç için okunabilir. Türkçe’ye 4 kitabı çevrildi, 3’ü okuyup bırakmıştım ben, okuması rahat ve zevklidir.

İsaac Asimov’dan Sonsuzluğun Sonu okunabilir. Uzun bir roman da değildir, ilk 50-60 okuyucuyu birazcık sersemletebilir ama orayı aşarsın.

2 Beğeni

Ben, Robot
Uzay Gezgini Tuf
Geri Giden Saat
Kent
PKD Toplu Öyküler
Maymunlar Gezegeni

Bu kitaplar da benim önerilerimdir. Hepsi de çok iyidir ve sizi zorlayacak kadar da karışık değildir. Dune evreni sadece ilk kitapla sınırlı kalmıyor. Diğer kitapları da okumalısınız. Ama hepsini bitirme ihtimaliniz inanılmaz düşüktür benim gözümde.

8 Beğeni

Dune bilimkurguyu farklı bir şey anlatmak için sadece bir enstrüman olarak kullanıyor. Bilimkurgu denince benim aklıma ilk olarak yapay zeka geldiği için Isaac Asimov’un Ben, Robot kitabının bilimkurguya giriş için en uygun kitap olduğunu düşünüyorum.

Dune ilk kitabı bol bilimkurgu ögeleri içermekle beraber devam kitabı olan Dune Mesihi’nin ana teması kesinlikle bilimkurgu değil. Şu an üçüncü kitaba başlamak için uygun zaman kolluyorum.

Zaman Makinesi’nin önerildiğini gördüğüm için onun hakkında da düşüncelerimi yazmak istiyorum. Beklediğimin çok altında kaldı. Sanırım Victoria döneminde geçen bir kurgu beklerken çoğunlukla (iyi tasvir edemediği) gelecekte geçen (sıkıcı) olay örgüsü beni fazlasıyla hayal kırıklığına uğratmıştı.

4 Beğeni

Hayır; Dune “bilimkurgu” olarak değil, bilim soslu kurgu olarak okunmalı. Bilimi odağa yerleştirerek kitap kurgulayan yazarlar olarak; Stainslaw Lem, Isaac Asimov, Alfred Bester gibi yazarları öneririm.

2 Beğeni

Çok klişe olacak ama bilimkurguyu amaç değilde bir araç olarak kullanan romanaları okursanız çok zevk almayabilirsiniz ki klasiklerin çoğu da böyledir. Yazarların anlatmak istediği bambaşka şeyler vardır. Bunu anlatabilmenin en iyi yolunun bilimkurgu olduğuna karar verip yazarlar.

Örneğin bilimkurgu denilince ilk akla gelen kitaplardan olan Wells’in Zaman Makinesini örnek verelim. Hikayede, toprak sahibi seçkin sınıfın yeryüzündeki yaşanabilir alanların çoğunu satın alarak özel mülk edinmesi, bunun sonucunda işçi sınıfına yaşayacak yer kalmadığı için proletaryanın üretim araçları ile birlikte yerin altına taşınması ve insanların 800.000 yıl boyunca bu şekilde evrimleşmesinin bir öngörüsünün yapılıyor. Çocuk işçi sayısının, insanlık dışı çalışma koşullarının, işçi ölümlerinin tavan yaptığı sanayi devrimin en cafcaflı olduğu 19. yüzyıl İngilteresinde yaşayan Wells, böyle giderse işçi sınıfının şeytanlaşıp, suça ve şiddete meyilli insanlar (hikayedeki Morlock’lar) haline gelirken yan gelip yatan, hiçbir problemi veya güvenlik sorunu bulunmayan soylu, seçkin ve zengin zümrenin ise düşünme yeteneklerinin körelip, düşük zekalı zayıf insanlara (hikayedeki Eloi’ler) dönüşeceğini ön görüyor. Hepimizin hayali olan, tüm insanlığın sonsuz barış ve refah içinde yaşadığı bir ütopyada, insan ırkının gelecekte varacağı nokta zihinsel olarak çok gelişmiş üstün zekalı canlılar olarak değil, sandığımızın aksine fiziksel olarak oldukça zayıf, çocuk gibi davranan, hayli düşük zeka seviyesine sahip olan bu Eloi’ler ile örnekleniyor. Toplumsal değişimlerin, aydınlanmanın, devrimlerin, başkaldırının olmadığı yerde akıl da yoktur diyor.

Şimdi siz bu kitabı “Adam makineye binip geleceğe gidiyor, macera falan yaşıyor.” diye okursanız haliyle olmaz. Sevmeyeceğiniz gibi boşuna vakit kaybetmiş olursunuz. Bunun için işin bilim kısmını irdeleyen, yapay zeka ne zaman yapaylıktan kurtulup gerçek zekaya dönüşür? Makine nerede biter insan nerede başlar? Simulasyon ile gerçekliği birbirinden ayıran nedir? gibi işin bilim veya bilim felsefesi kısmını irdeleyen yada kendi bilimkurgu evreni olan kitapları okumak daha mantıklı. Ben Robot, Expanse, PKD öyküleri gibi…

15 Beğeni

Dune kitabını daha dün bitirdim. Ben de bilimkurgu olarak öncesinde Mars Yıllıkları ve Cesur Yeni Dünya’ yı okumuştum yani bu türde kendimi biraz acemi olarak görüyorum.

Soruna gelecek olursak bence Dune kesinlikle ama kesinlikle çok detaylı kurgulanmış bir evren bu nedenle bazı noktalarda işin içine giren farklı terimlerle birlikte zaman zaman sıkılabilirsin. Bilimkurgu nezdinde Dune, altı kitaplık bir seri olduğundan (ek kitapları da varmış sanırım) başlangıçta one shot kitaplara yönelmen bence daha iyi olur. Ayrıca Dune tamamen bilim kurgu odaklı bir eserden ziyade felsefe, din gibi türleri barındıran ve bunları kısmen irdeleyen bir kitaptı. Ben kitap içerisinde bu tür irdelemeleri sevdiğim için beni oldukça tatmin etti ve kitabı çok sevdim. Bana kalırsa çok sağlam, kimi zaman düşündüren ve aşırı sürükleyici bir seri olduğundan dolayı çok sonra okunması gerekenlerden. Muhtemelen ikinci kitap ve BKK için kendime epeyce bir süre ayıracağım ve bu arada elimdeki klasiklerden ya da fantastiklerden devam edeceğim.

Unutmadan seriye başlamakta kararlıysanız kitap arkasında sözlük bulunuyormuş bunu kitabı yarıladıktan sonra fark ettim. En arkadaki haritayı da kitabın sonunda fark ettim :smiling_face_with_tear: Bunlara da dikkat ederseniz bence daha iyi bir okuma deneyimi olur :sweat_smile:

2 Beğeni

Değildir. Dune, çok enteresan bir eserdir. 6 kitaplık bir seriden oluşan eserin kendi açımdan söylüyorum ancak birinci kitabı sürükleyicidir. Eser kesinlikle sıradan bir bilimkurgu kitabı değildir.İçerisinde birçok felsefi söylem vardır. Derin olarak Din teması işlenmiştir. Eseri anlayarak okuyan kimseler için yazar birçok mesajı bilimkurgu teması içerisinde okuyucuya bildirmiştir. O yüzden size tavsiyem bu külliyatı bir bilimkurgu eseri olarak düşünmemenizdir. Bilimkurguya giriş için de İthaki’nin Bilim Kurgu Klasikleri Serisindeki eserleri tavsiye edebilirim.

4 Beğeni

Bilimkurgu Alt Türleri - YouTube Arkadaşlar Bilimkurgu edebiyatını daha derinlemesine incelemek isterseniz bu video serisini izleyebilirsiniz çünkü bilimkurgu türünün çok fazla alt türü vardır.

Giriş için kişinin kendisine bağlı. Gerçekten güzel bir eser, merak ediyorsan bence girebilirsin. Aşırı anlaşılmaz değil ama yavaş açılıyor ve birazcık ayrı bir tarzı var diyebilirim.

Tam uygun değildir yazmaya gelmiştim kii bol ve detaylı bir sürü güzel yorum paylaşılmış bile zaten :smiley: . Elinize sağlık dostlar.

1 Beğeni

Dune kitabını çok övmelerine rağmen bana pek hitap etmedi açıkcası, sürekli bir diyalog ve din felsefesi var kitapta. İlk kitaptaki gibi o aksiyon sonradan sana merak uyandırmayı bırakıyor gibime geldi. Hatta son 2 kitabı bile okuyamadım açıkcası…

Başlangıç olarak Arthur C. Clarke, Wells öneririm.