Uzun zamandır merak ettiğim bu seriye başlama kararı aldım. İthaki mi Kabalcı mı almalıyım ?
Frank Herbert’in bu seriyi yazmak için 200’den fazla kitap okumuş olduğu doğru mu?
Alican Bey’e sordum seriyi ciltli basmayı düşünüyor musunuz diye, ileride İthaki de 1. kitabı ciltli resimli özel edisyon olarak basabilirmiş Sadece 1. cilt ama.
Sadece 1. cildi basmalarının bir anlamı olmaz ki. Basılacaksa 6 de basılmalı.
200 kitap okuduğunu duymadım ama ama Dune 6 yıllık bir araştırma sonucunda tamamlanıyor. Bu araştırma ve öğrenmenin kaynağı, bilindiği gibi Frank Herbert’ın mesleğinin gazetecilik olmasıyla büyük ilgisi var. Zira mesleğini icra ettiği sıralarda kendisinden Oregon kumulları hakkında bir haber yazması bekleniyor ve haber için yaptığı araştırma çığrından çıkarak, bugün bilimkurgunun mihenk taşlarından birinin temelleri atılıyor.
200 kitap okumamıştır belki veya 5 üniversite diploması da yok ama kapıları çalmaya yarayan bir eli var. Kendisi böyle cevaplıyor
Dune bir klasik ancak gerçek şu ki serinin devam kitapları ilk kitap kadar kült değil. Yurtdışında Dune için iki elin parmaklarıyla sayılabilecek kadar özel baskı yapılmışken, örneğin Tanrı İmparatoru için ciltli baskı bile bulamazsın. Her şey beklenti meselesi.
Yaparsak yurtdışındaki gibi sadece 1. kitaba yaparız özel baskı dedi. Yurtdışında da sadece 1. kitabın özel baskısı çıkmış.
Nefret ettiğim bir olay bu, madem ciltli basacaksın hepsinin ciltli olması gerekiyor. Kütüphanemde ciltli ve ciltsiz olarak görmek beni çok rahatsız eder.
Demek ki Dune okuyan/ okuyacak kişiler arasında yerimi almanın zamanı gelmiş… Soon
Devam kitaplarının ilki kadar kült olmaması anlaşılır bir şey. Pek çok seri için durum neredeyse böyledir. Yani bir kitap (genelde ilk) öne çıkar. Bir serinin tüm kitaplarının aynı derecede güzel ve beğenilir olması zaten mümkün değil. Yüzüklerin Efendisi’nde de her kitap aynı derecede güzel değildir.
Yurtdışında durum dediğiniz gibi midir… Muhtemelen öyledir. Yani bu konuda bir araştırmam olmadı doğrusu. Türkiye’de sadece ilk kitap ciltli basılırsa, ancak kapağının yukarıda yer alan görseldeki gibi muhteşem olması durumunda alırım. Aksi takdirde almanın bir anlamı olmayacaktır.
Bu arada size şunu sorayım; Herbert, Dune’u ilk aşamada tek kitap olarak mı yazmış, yoksa en başından beri kafasında seri olarak mı planlamış? Kitabı henüz okumadığım için nasıl bittiğini bilmiyorum. Eğer Herbert seri olarak tasarlamışsa muhtemelen ilk kitaptaki olaylar kendi içerisinde sonlanmayacaktır. Baştan seri olacağı belliyse, yurtdışında da olsa sadece ilk kitabın ciltli basılması anlamsız bence.
Dune serisi 6 kitaptan oluşuyor evet ama alışagelmiş olan seri bir hali yok. Ben Dune serisini birbiriyle bağlantılı 3 adet ikilemeden oluşan bir seri olarak düşünmüşümdür. Öyle ki kitaplar arasında binlerce yıl zaman aralığı bulunuyor. Benim kafamdaki seri şekli aşağıdaki gibi:
-
Dune
Dune Mesihi -
Dune Çocukları
Dune Tanrı İmparatoru -
Dune Sapkınları
Dune Rahibeler Meclisi
Ayrıca Dune Mesihi ayrı bir kitaptan çok ilk kitabın kapanışıdır. Bu nedenle iki kitabı ayrı düşünmek olmaz yani ilk kitabı okuyanlar ikinci kitabı mutlaka okumalı ki yazarın vermek istediği mesajdan mahrum kalıp hikayeyi yanlış yorumlamasın.
Bir de küçük not: Yüzüklerin Efendisi sanılanın aksine üçleme değil tek bir kitaptır. Tolkien hiçbir zaman kitap üçe bölünsün istemez fakat o zamanın şartlarında kağıt yetersizliği olduğu için yayınevi tarafından 1.5 yıl içinde 3 kitap halinde basılmıştır.
O zaman hiç ciltli almazsanız bir sorununuz da olmaz?
Ciltli kitap almayı sevdiğim için olabilir mi acaba? Bir kitabın ciltli hali varsa muhakkak alırım ama devamının da gelmesini beklerim. Hatta elimdeki kitabın ciltlisi çıkarsa giderim ciltlisini de alırım, diğer baskısını da ya hediye ederim ya da satarım. Bu konu hakkında cevap vermek istersen mesaj atabilirsin. Konuyu daha fazla konusunun dışına çıkartmayalım.
Ama bütün seri basılmayacaksa hiç basmasınlar madem gibi bir serzenişte bulunduğunu hissettim.
Şu tarz baskıları umarım bizler de görürüz. Bir zamanlar Deluxe olanı vardı bende iş yerinde hayatını kaybetti.
Ciltli baskı ile özel edisyonu birbirine karıştırıyorsunuz, yurtdışındaki baskının adı hardcover değil dikkat ederseniz deluxe edition. 1. kitabı ciltli basıp diğer 5 kitabı basmama gibi bir durum yok yani.
Hocam biliyorum arlarında ki farkı, sadece çok güzel gözüktükleri için paylaştım.
Bu arada herkes o deluxe’ün dışını(şömizini) paylaşıyor da, önemli olan iç güzelliği diyerek şunu paylaşmak isterim:
1984 özel basım havası var. Onda da renkli sayfalar vardı böyle. İkisi de çok hoş
Özelde Dune için ama genelde iyi olan her kitap için soruyorum. Yayın evlerimiz sözüm size Neden bizde de bu tür kolleksiyonluk baskılar yapılmıyor. Ben ce hatıra olsun veya prestij olsun diye bile yapılabilmeli bu tür özel baskılar…
Ülkemiz genelinde ticari zeka eksikliği çok yaygın olduğundandır… Can Yayınları bu konuda istisna olarak duruyor… İthaki gibiler ise tam olarak örneklerden
Çok basit bir şey, ben bu kitaba 220tl verip 2 ay bekledim… Muhtemelen Can Yayınları gibi 150den satsalar, insanlar kucak kucak alır…
Not: şömizin taramasını isteyenler aklımda, henüz eve dönemediğim için atamıyorum