DUNE Kitaplığı

Kapaklar değişmiyor gibi.

2 Beğeni

İnstagram reklamlarında her gönderinin altında oluyor çatlak sesler. Ben kendim okumadığım için bilemiyorum.

1 Beğeni

Hali hazırdaki BKK kapak tasarımlarını sadece ciltli hale getirmek ne kadar mantıklı bilemedim. Bir de içeriği özel denmişti. :sweat_smile:

4 Beğeni

Neden? Diğer çıkan bir sürü kitap aynı tasarımlı ciltli varyantlarla da çıkarılmıyor mu? Alfa öyle yapıyor mesela. Ne farkı var? Ha ciltli çıkmayacak denilip insanlar seriyi aldıktan sonra ciltli olarak basmak eleştirilebilir o ayrı.

1 Beğeni

Yani yıllar öncesinden karton kapaklı basıp, ciltli olarak basılmayacağını belirttikten sonra bir anda ciltli kitaplar için bandrol alınması bence mantıklı değil. Ayrıca özel tasarım, içi de dışı da ayrı güzel olacak denildiği halde sıfır değişimle sadece ciltli kitap halinde çıkarmak yine bana mantıklı gelmiyor.

4 Beğeni

İlaveten ciltli kitapların farklı kapakla basılmasını, BKK dışında tutmak ve seride muhtemelen bu şekilde ciltli başka kitap olmayacağı için ayırmak daha makul bir seçenek olarak görünüyor benim açımdan.

3 Beğeni

3 Beğeni

Serinin 2. kitabına başladım. Bir süredir okuyorum %30’unda falanım. Açıkçası ilk kitaptan çok daha iyi bence. İlk kitap okuduğum en akıcı kitaplardan birisiydi ama hikayede beni çeken hiçbir şey olmamıştı. Ucundan evren ve Dune gezegeni tanıtılırken olguların ufak ufak felsefi kökenleri gösteriliyordu. Ancak alegorik yapısı ve diğer saydıklarım bir yana, olay örgüsü açısından çok düz bir hikaye anlatıyordu bana kalırsa. Yani benim forumdaki birçok kişinin aksine beğeni seviyem arşa çıkmamıştı. 2. Kitap bu açlığımı giderdi. İlk kitapta tür ve anlatım unsurları hep bir ortada gidip geliyordu ve neresinden tutayım da acaba şöyle iyi böyle süper diyeyim derken kitap bitiyordu. 2. Kitap bu ‘‘ortada kalma’’ durumunu inanılmaz gidermiş. Tam da arzu edebileceğim yöne kaydırmış yazar hikayeyi.

Tabii kitabı bitirdikten sonra net bir şeyler söylesem daha güzel olabilir ama şuanki haliyle bile yapacağım değerlendirme şu şekilde olur:

Atıyorum Dune’a 100 üzerinden 70 verecek olsam ve 2. kitabı okuduktan sonra hikayenin geneline tekrardan not verecek olsam bu notlama 70ten 90-100 arasına çıkardı muhtemelen. Tabii normalde o kadar da aşırı beğenmediğimi söylesem de Dune için yapacağım ilk notlandırma muhtemelen 85 90 olurdu. Aradaki farkı gösterebilmek için 70’i referans noktası seçtim.

4 Beğeni

Ben de şuan Dune Mesihi’ni okuyorum. %60’lardayım çok akıcı ilerliyor. İlk kitabın üzerine bazı noktalarda evren, türler, politika, bilim vs baya gelişim göstermiş vaziyette.

İlk kitap bir doğuş hikayesiyken bu kitap olayların sonucunda perde arkasında işlerin nasıl yürüdüğüne ve yönetimin sorunlarına yönelik derin bir eser. Her sayfada “alıntı” olarak paylaşılabilecek çok güzel diyaloglar var.

Açıkçası devam kitaplarında daha neler olacak şimdiden derin bir merak içerisindeyim :slight_smile:

3 Beğeni

Bende Dune Mesih’i bugün tamamladım. Kitabın %70 falan geldiğimde sizler gibi düşünüyordum ama sonu beni tatmin etmedi. Açıkçası o kadar anlatım, tasvir ve olay kurgusunun bağlantısının sonunda çok daha fazlasını beklerdim. Yine de çok beğenerek ve kısa sürede okudum kitabı. 3. ve 4. kitapların çok daha iyi olduğu söyleniyor zaten. Bakalım.

1 Beğeni

Benimde serideki favorim 2.kitaptır.Sonu da bence gayet güzeldir.Çok özel bir hikayeyi anlatıyor aslında Dune Mesihi.Paul Muad’dib’in karakter olarak arşa çıktığı kitaptır ayrıca.

2 Beğeni

@isos81 bey, kitaba dair doğru bir çözümleme yapmış, ona ithafen yazdım mesajı.

Peki :man_shrugging:.

1 Beğeni

Üstü kapalı spoiler vermişsiniz sanki arkadaşlar ya. :joy: Yapmayın etmeyin. Bence en iyisi özelden devam edin.

2 Beğeni

Hocam, bir de iki yazardan alınmış diğer kitabın telifi. Uzun süre sonra yazıyorum ama iki yazara yapılan ödeme bence bir yazara yapılan ödemeden daha fazladır.

2 Beğeni

Yine mi o rezil kapaklarla geliyor ya? Bu serinin kaderinde var demekki.

2 Beğeni

Konunun tüm mesajlarını okuyamadım benzer bir soruyu soruyorsam kusura bakmayın, ilk defa dune serisine başladım şuan 100. sayfalardayım orjinali okumadığım için karşılaştıramıyorum ama çeviride bir sıkıntı mı var yoksa sorun bende mi anlamadım kitap okurken devamlı beni durduruyor. Garip garip kelime seçimleri varmış gibi hissediyorum ve bir türlü içine giremedim kitabın. Sizde de böyle oldu mu?

2 Beğeni

Hangi versiyondan okuyorsun hocam? Kelime seçimleri orijinalde de öyle çoğu zaman. Ben de ilk başta yadırgadım ama sonra orijinale bakınca normalmiş dedim. :slight_smile:

İstersen bir iki örnek gönder, ben de sana orijinal karşılığını ve diğer versiyonu göndereyim.

2 Beğeni

İthaki Dost Körpe çevirisinden okuyorum.
Eve gidince bakıp atayım. Kitapta betimlemeler ve açıklamalarda eksik gibi. Mesela şimdi hatırladım “mentat” ın ne olduğunu internetten araştırarak bulmuştum.

Değişik bir kitap bakalım belki okudukça alışacağız.

1 Beğeni

Dune evreninde bunlar çok fazla. Mentat, Benegeserit, Gomcebbar, Tleilax, Fremen, Atreidas, Yaradan, Gulam, Hilkat Garibesi ve daha niceleri. Bunları ilk defa duyduğunuz için bu duraklamanız normal.

4 Beğeni

Orijinalde de mentat o kelime. Mesela “Başar” var, orijinalde “Bashar” gibi. O yüzden çok endişe etmeyin. Yukarıda Ahmet’in de dediği gibi o evrene özel bir sürü kelime üretmiş Herbert.

2 Beğeni