Şu sıralar DUNE’u okuyorum. Çok yoğun bir dönemde olmama rağmen akşam saatlerini bu kitabı okumaya ayırdım. Çünkü çok beğendim. Anlatım tarzının oldukça özgün olduğunu düşünüyorum. Karakterlerin içseslerinin okuyucuya yansıtılma tarzının oldukça sade ve özgün olduğu kanaatindeyim. Yazarımız kitabı yazarken hiçbir kısım için kendini kasmamış. Oldukça gevşek ve rahat bir anlatıma sahip. Buna rağmen pek çok olayda epikliği yakalamış. Bunda her bölüm başındaki alıntılar oldukça etkili oluyor. Bununla birlikte ben kitabı okurken Dune OST dinliyorum ve bu oldukça keyifli oluyor. Daha iyi tesir ettiğini görüyorum. Son bir kaç gündür iş yoğunluğum arttığı için az biraz kopukluk hissetmeye başladım ama telafi olacaktır. Filmi heyecanla bekliyorum. Kitabın ilk yarısını geçtim ve yavaş yavaş, hazmederek okuyorum.
Kitabın anlatımı çok sade-süssüz olmasına rağmen sürükleyiciliğinden ve etkileyiciliğinden ödün vermiyor. Beklentiye sokmuyor ve sürprizler tatmin edici oluyor.
Bence Dük Leto’nun ölümü, Prenses Irulan’ın kısa anlatısıyla çok daha epik bir hale geldi. Filmde çok güzel sahneleneceğini umuyorum. Kitabın açılışında Paul’ün rahibe tarafından test edildiği kısımların da oldukça etkileyici olacağı ümidindeyim.
Net olarak yazmasa da akla bu geliyor. Fremenlerin Arakis’e yerleşmeden önce başka dünyalardan sürgün edildikleri geçiyor birkaç yerde. Muhtemelen Dünya’dan…
İlk kitabı bitirdim sonunda. Uzun süredir kafamdaydı. Tarihin en çok övülen kitaplarından birini benim bir daha övmeme gerek yok. Sadece kitabın içindeki din motifi çok hoşuma gitti. Bilimkurgu yazılırken anlatılan toplumun inançlarına, kültürlerine değinilmesi çok hoşuma gidiyor. Aynı hoşnutluğu PKD okurken de hissetmiştim.
Dune’daki dini yapı ise daha karmaşık ve kesinlikle üzerine daha fazla düşünülesi. Bene Gesseritler olsun, Fremen dini olsun, Turuncu Katolik İncili falan derken oldukça kompleks bir yapı oluşmuş. Kitabın sonundaki ekler bölümündeki dinler kısmında da bunlara açıklık getirilmiş olması ayrı muhteşem. Aynı şekilde Paul’un peygamber olarak gücünü kazanması, Kuisatz Haderah olmasını Missiona Protectiva’nın ayarlaması vs. ayrı güzellikte.
Din motifi o kadar güzel ki kitabın en ünlü alıntısı da bir Bene Gesserit duası.
“Korkmamalıyım. Korku katilidir aklın. Korku, mutlak yıkım getiren küçük ölümdür. Korkumla yüzleşeceğim…”
Serinin ilk kitabını başka dillerde de toplamayı düşünüyorum. Acaba hangi dillerde hangi yayınevleri tarafından basıldığı bilgisine nasıl ulaşabilirim?
Dune ciltli kitapları için 3. baskıyı gördü. Film veya dizinin (filmi mi dizi mi takip etmedim o nedenle öyle yazıyorum. ) çok büyük katkısı olmuştur Dune’ın satışlarına.
İkinci baskıyı almış ve derhal iade etmiş birisi olarak söyleyebilirim ki görmeden almayın.
Üçüncü baskının daha iyi olacağın bir garantisi yok. Şömizleri çıkarın. Kitap kapaklarını kontrol edin. Yırtık sayfa var mı bakın. Bu durumda indirimlerden faydalanamazsnız ama maalesef durum böyle.
Anladım satılınca özensizlik artıyor tabi ki. Kargoyla gelir kontrol ederim sorun varsa yollarım geri. Cevap için teşekkürler 3. baskı alan çıkarsa güzel olur geçen ayın 27 sinde basılmış 3.baskı.