İlk kitap 2020’de çıkmış.
Size cevap yazdıktan sonra farkettim ki Türkçeye çevrilmiş daha çok Dune kitabı varmış. Umarım onları da okuma fırsatım olur.
Bu arkadaşların Dune evrenine yaptığı en ufak bir katkı yok. 30 yıldır babasının kemiklerini sızlatmaktan başla bir şey yapmıyor Brian Herbert.
Dune Hanedanlık Üçlemesi diğer Dune kitaplarıyla bağlantılı mı?
Bağlantılıysa Hanedanlık Üçlemesini nasıl okumalıyım?
Orjinal 6 Dune kitabını okuyun. Gerisinin yazarları farklı, opsiyonel kitaplar.
Aşırı merak ettiğim yavaş yavaş topladığım seri. Almadığım 3 kitabı kalmıştı Amazon bugün zam yaptı. Çok yakında Dune evreninin içindeyim. Kendi adıma Vakıf serisi gibi baş üstünde tutacağım seri olacağını hissediyorum.
Arkadaşlar merhaba, Robot serisini ithaki basmadan vakıf serisine başlamak istemiyorum.
Bu sebeple bende Dune serisine başlamak istiyorum. İthakiden çıkma 6 kitabım mevcut.
Sonrasında ithaki 3 kitap hanedanlık serisi de basmış ayrıca.
3-4 ay gibi bir sürede seriye başlayıp 6 + 3 kitabı bitirmek istiyorum.
Üstadlara sorum su olacak, yazarın vefatından önce notlar aldığı, bu notlardan yola çıkarak serinin sonu kurgusundan oğlunun Hunters of Dune ve Sandworms of Dune adlı iki kitabı yazdığı belirtiliyor. Tabi bildiğiniz üzere yazılan diğer kitaplarda var.
Şimdi ben okumaya başlasam ve 6+3 kitabı okusam, serinin sonu eksik mi kalır ?
İlk 4 kitabı okumuş birisi olarak yazıyorum, bence seriyi okumaya direkt başla. Çünkü bir noktadan sonra serinin sonunu düşünmek yerine, seni çıkardığı yolculuğu önemsiyor oluyorsun. Bu seride bence ulaşılan sondan çok yaşanılan şeyler daha önemli.
Çok teşekkürler üstad
Serinin uzmanlarından ya da aşırı fanlarından olmayan, ancak yakın zamanda ilk 6 kitabı bitirmiş biri olarak bende nacizane cevap ileteyim sizlere. 6. kitap sonunda insan bi ne olacak diye merak ediyor ama daha çok dizi dünyasında tabir edildiği gibi “ucu açık” bir son yok ortada. Her kitabı ile farklı bir yolculuk olan seri Dune zaten, birbirini sıkı sıkıya takip ettiği de söylenemez. Bu nedenle gönül rahatlığı ile ilk 6 yı okuyabilirsiniz. +3 dediğiniz prequel gibi yazılanlar sanırım, yani seriden zaman olarak geçmişi anlatıyor. Bende aldım ama henüz okumaya sıra gelmedi, ufak Herbert ın yazdıklarına pek itibar yok o nedenle acele de etmedim açıkçası okumak için.
Hunters of Dune ve Sandworms of Dune dediğiniz gibi hevesli küçük herbert ın cash is king mantığında seriyi devam ettirme çabası diye biliyorum ben de, ancak seri fanları tarafından aşırı aşırı yerilir bu kitaplar yurt dışında. Herhalde bu olumsuz algı kaynaklı TR ye çevirende çıkmamış diye tahmin ediyorum bu zamana kadar. Yine de orjinal dilinde okuyan daha bilgili bir arkadaş çıkarsa bizleri daha iyi aydınlatabilir
Edit: Hocam bu arada okuma hızınızı bilmemekle beraber 3-4 ayda bu 9 kitabı bitirebilirseniz helal derim. 6 kitaplık ana seriyi komple okumam 1 senden fazla sürmüştür diye düşünüyorum. Tabi araya farklı kitaplar almam, birtakım hayat yoğunlukları ve benim genel anlamda düşük okuma tempomda etkilidir bunda. Ama genel okunulabilirlik açısından su gibi akıp giden bir seri olmadığını kişisel kanaat olarak belirtmek isterim ki, planlamada o şekil ayarlayın siz de
Üstad çok teşekkür ederim. Çok güzel bir açıklama olmuş. Seri konusundaki zaman planım aslında iyi okurluktan değil kötü okurluktan kaynaklanıyor. Çok yoğun çalışıyorum. Okumaya vakit az kalıyor. Eğer bir kitabı okumaya başlayıp aralarda duraksarsam, ara verirsem daha devam edemiyorum. O yüzden bir kitabı okumaya başlayınca inatla okumaya devam ediyorum.
Herkese merhaba, Dune Serisine daha yeni başladım ve ilk kitabını bitirdim. Fakat forumda bir sürü farklı yorum belirten insan gördüğüm için bazı tereddütlere düştüm. İlk kitabı çok beğendim, devamını okumak gerekli mi yoksa gereksiz mi? Bazı arkadaşlar " Sevmedim, gerek yok, ilk kitap gibi değil" yorumlarında bulunmuş. Birkaç görüş almak istedim.
Bence en azından ilk üç kitap gerekli. Severseniz kalanını da okuyabilirsiniz. Ama söyleyeyim ilk kitap ve diğer kitaplar çok farklı kitaplar. İkinciyi okuyup devam edip etmemeye kendiniz karar verebilirsiniz.
Hocam tam İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri Dizisi başlığına Dune mesajı atmıştım ki sizin sorunuzu gördüm, önce o yorumumdan ufak bir alıntı ileteyim sonra kafamda taze iken size de cevap vereyim
Siz ilk kitabı okuyup beğenmişsiniz bile o nedenle 2. kitabı da okumanızı öneririm ( ki en kısasıdır Dune Mesihi yanlış hatırlamıyorsam ) Zaten bu 6 kitap konu bağlantısı olarak 1-2, 3-4, 5-6 olarak ayrılıyor denilebilir kabaca.
Sonrasında 3. kitabı da okumayı deneyerek beğeninizin artma ya da azalma durumuna göre seriye komple devam edebilir ya da oralarda bir yerde mola verebilirsiniz diye düşünüyorum. Ama İlk kitabı beğenen bir okur 2 den de keyif alır önerimi yineliyorum sizlere, keyifli okumalar şimdiden.
@Dvne
dostum her kimsen sana teşekkür etmek istiyorum ya. beterin beteri var derler ya, ben kendimi dune geeki sanırdım senin sayende çok daha yeni şeyler öğrendim. dune serisini içselleştirmiş biri olarak hazine değerinde bilgiler paylaşıyosun. şeyh şamil ve dune ile ilgili bir makale okurken buraya kadar geldim. özellikle çevirdiğin röportaj çok iyi. yarım ingilizcemle okumuştum ama türkçe okumak daha başka. teşekkürler.
Frank Herbert’ın The Plowboy adlı bir dergide verdiği röportajdan bir kısmını çevirdim. Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı sorunların cevabı var. yani dert elin amerikasında bile aynı. ama orta doğu çöplüğünde tahribat daha fazla oluyor haliyle.
“Babam kahramanlar yaratmayın derdi.”
PLOWBOY: tek yönlü ve basit çözümler bulmadığınız için sizi takdir ediyorum. Fakat problemlerimizi çözmek adına pozitif yaklaşımlarınız nelerdir? -bildiğim kadarıyla- okuduğum herhangi kitabınızda gerçekten umut veren sistemler, hükümetler ya da liderler tanımlanmıyor?
HERBERT: Aslında birçok işimde büyük hükümetler’e karşı tamamen kesin olan bir uyarı var… ve özellikle karizmatik liderlere karşı. Nihayetinde, bu insanlar -iyi niyetli olsun veya olmasın- insan oldukları için insani hatalar yapacaktır. Ve bir insan 200 milyon insanın üzerinde hata yapabilme özgürlüğüne sahipse ne olur? hatalar da o denli büyük olacaktır!
O nedenle, bence, John F. Kennedy bu ülkenin gördüğü en tehlikeli Başkanlar’dan biriydi. İnsanlar onu sorgulamadı. Ve insanlar karizmatik liderlere dizginsiz güç vermeye istekli oldukları zaman, Kennedy’de olduğu gibi, adil bir yönetimi sonlandırma eğilimi gösterirler… veya hataların üzerini örten bir lider -onları kabul etmek yerine- ve sorunlar iyiye gideceğine daha da kötüleşir. Diğer yandan Richard Nixon, hepimize bir iyilik yaptı.
PLOWBOY: Ne yani, Kennedy’nin ülke için kötü, Nixon’ın iyi olduğunu mu söylüyorsunuz?
HERBERT: Evet, Nixon bize acı bir ders verdi, ve bunun için ona teşekkür ediyorum. bize liderlere güvenmememiz gerektiğini gösterdi. Kennedy’e Nixon’da olduğu gibi güvensizlik göstermedik, Her ne kadar bunu yapmak için muhtemel ve iyi bir nedenimiz olsa da. Ancak Nixon’un çöküşü, karizmatik olmadığı gerçeği ile alakalıydı.
Bence insanların güçlü, merkezileşmiş otorite’nin her türlüsüne karşı güvensiz olmayı öğrenmesi mühim bir konu. Büyük hükümetler halktan gelen istekler ve liderlerin yanıtları arasında muazzam büyüklükte gecikmeler yaratmaya meyillidirler. daha açık şekilde söylemek gerekirse: arabanızın direksiyonunu çevirdiğiniz an ile ön tekerleğin tepki vermesi arasında beş dakika olduğunu düşünün. böyle bir durumda ne olurdu sizce?
PLOWBOY: Sanırım oldukça yavaş sürmek zorunda kalırdım.
HERBERT: Ç-oooooook yavaş. İşte hükümetlerin de geç tepki verme durumu vardır… Ve hükümet ne kadar büyükse, gecikme de o denli büyük olacak demektir. Ve bana göre, en iyi hükümet halkının ihtiyaçlarına karşı çok hassas ve sorumlu hissedendir. işte bu en az, bulunmayan ve en yerel hükümettir.
PLOWBOY: Son birkaç yıldır, güç büyük şirketler ve merkezileşmiş otorite tarafında daha yoğun ve konsantre bir hal aldı. Tercih ettiğin şeye zıt yönde açıkça ilerliyoruz.
HERBERT : Bunun devam edeceğini düşünmüyorum. İletişim sistemlerinin gelişmesi ve devam etmekte olan yeni bilgisayarların gelişmesiyle, iletişim başka bir hal alacak. İnsanlar bilgilenmek için, geleneksel medyanın çoğunlukla tek görüşlü haberlerine pek bağımlı olmayacaktır. Halk şu an da büyük hükümetin elinde olan bazı sosyal fonksiyonları kontrol edebileceğimizi görecektir. -okullar, vergiler herneyse…- ve o “Büyük ve Güçlü olan her zaman daha etkilidir” fikri değerini yitirecektir.
Bu yüzden belirli bir parçalanmaya doğru evrimsel bir hareket görüyorum… Ve sadece iletişim ağlarının gelişmesi nedeniyle değil.
PLOWBOY: Başka hangi faktörlerin bu durumu etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
HERBERT: Pandora’nın Şiddet Teknolojisinin Kutusunu açtık. Çok hızlı bir şekilde öyle bir zamana ilerliyoruz ki… Eskiden sadece büyük devletlere ayrılmış olan şiddetin enstrümanlarını üretmek ve kullanma eylemini, herhangi biri de yapabilecek…
Çok güzel bir konu olmuş. İthakiden 6 kitaplık seriyi hiç araştırmadan aldım. İlk kitaba başladım ve ilk 100 sayfada beni sarmadığını düşünmeye başladım. Bir kelimeye bakarken kendimi burada buldum, iyi ki buldum. Üşenmedim 750’den fazla girdiye baktım, hepsini okudum diyemem ama çoğunu okudum. Çevirilerle ilgili yazılanlar aklımı çok karıştırdı. @Dvne ‘nin çok detaylı karşılaştırması işime çok yaradı, çok teşekkür ederim. Ayrıca daha bir çok faydalı bilgi buldum, yer işareti koydum. Sarmal yayınları bende ekitap olarak mevcut olsa da, ithaki’ den okumaya devam edeceğim. Burada emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.
Nereden denk geldiysem bu yoruma
Konu İthaki olunca yaptıkları işlerde mantık aramamalıyız artık En son da Dune çizgiromanlarını basmayacağız demişlerdi, geçen gün çizgiromanlardan fotoğraf attılar