Telefondan okuması zor oluyor ama bu yıl da çevireceğiz diyen çıkmazsa okurum artık.
Edit: Reddit şeysine baktım da adamlar Sun Eater serisini komple çevirmiş. Ben İthaki’yi bekleyeceğim kitap olarak almak için ama şöyle bir liste de var. Onlar basılmaz bu yüzden geldikçe bir bakarım. Link istek listesi içeriyor. Diaspora, Black Company külliyatı falan var. Eli yüzü düzgün bir şeyler çıkar belki. Reddit şeysine daha fazla bakmayacağım .
3-4 yıldır full telefondan okuyorum. Düzgün ışık, arka plan ve font ike rahatsızlık en aza indirgeniyor. E-kitap yerini tutmasa da pratik mi, hem de çok.
Zaman çarkini son 3 buçuk kitabını telefondan okumuştum. Ekitap hacimli kitap okumak için büyük kolaylık. Rüzgar ve hakikat mesela boyun ve sırt ağrısı yaptı bende.
Gece gece şu değerlere takıldım. Diğer dillere şaşırmadım ama Bulgarca kitap sayısının bizim 3 katımız olmasını baya garipsedim. Rusça kaynak sayısının bizim neredeyse 30 kat üstümüz olması daha bir ilginç geldi. Korsan konusunda çok başkalar biliyordum ama ekitap konusunda aşmışlar.
Kindle ve benzerleri gerçekten hayat kurtarır. 1 sene olmadı alalı ve şimdiden para verdiğim en iyi ürünlerden biri kesinlikle.
Ben genellikle kitapları fiziksel de edinirim; kitaplığımda durmasını veya evdeyken fizikselden okumayı seviyorum. Fakat Kindle o kadar rahat bir şey ki evdeyken bile sadece onunla okuyasım geliyor. En rahatı da yatarak okuyabilme kesinlikle. Dışarıda da rahatça taşıyıp okuma imkanı olduğu için bence her kitapseverin edinmesi gereken bir cihaz.
Ha kitapları sadece epub okumak bana çok etik gelmiyor, biraz da o yüzden fiziksellerini alıyorum. Ama artan fiyatlar da az buz değil artık orası okuyucunun vicdanına kalmış bence.
Anna’s Archive ve r/epubTurk’e ek olarak Libgen’i de öneririm kesinlikle, hatta ben neredeyse hep oradan indiriyorum.
Kindle kullanan arkadaşlara bir de send to kindle sitesinden bahsedeyim. Buradan dosyayı direkt olarak cihazınıza aktarabiliyorsunuz, büyük kolaylık.
Gün ışığında gerçek kitap gibi olmasının yanı sıra, geceleyin de düşük parlaklıkta çok çok rahat okunuyor kesinlikle. Bataryası da ben koca Zaman Çarklarından birini tamamen Kindle’dan okusam yine bitmiyor, o derece Her gün kitap okuyan biri olarak 2 haftada bir şarj ediyorumdur herhalde.
Jean Christophe Grange kitaplarına bakıyorum, oradan Kızıl İsyan serisine geçiyorum 10 sayfa okuyorum ara verip Centilmen Piç serisine geçiyorum. Bu yaptığım iyi mi kötü mü bilmiyorum ama çok keyif aldığım bir gerçek. Normalde de 5-10 farklı türde kitabı paralel okurum ama fiziksel bir efor olur. Burada tek tıkla birinden, diğerine geçmenin rahatlığı bir başka.
Biraz alışkanlıkla alakalı ben liseden beri aynı şekilde okuyorum. Mesela 2 çizgi roman, 2 manga, 2 roman, 1 tarih - siyaset temalı kitap. Tercih edilmemesini anlıyorum ama çok fala çeşidi paralel okumak bana daha iyi geliyor. Türden türe atladığım için kolay kolay sıkılmıyorum. Tabii iki dezavantajı var, x kitabı 1 ayda bitirecekseniz süre otomatikman 3-4 aya çıkıyor ve “reading slump” tarzı bişi yaşarsanız işin içinden zor çıkıyorsunuz. Çünkü diyelim ki fantastik okuyorsunuz slump yaşadınız, bir Rus klasiğine veya polisiyeye geçerek atlatırsınız. Ama bu durumda geçiş yapacağız tür olmuyor, okumadan uzaklaşıyorsunuz. Yani kendinizle alakalı, bir denemenizi tavsiye ederim belki hoşunuza gider.
Anna’s Archive (özellikle arama kısmına Newtokrasi veya Korpiracy gruplarının adını yazarsanız çok iyi kondisyonlarda epublara ulaşırsınız) Hattusa (Aylık 10 kitap indirme hakkınız var) boraarat (1 tblik kitap arşivi) Neo-Meritokrasi (4517 kitaplık arşiv) Z-library
Bu site ise yukarıda yazdığım sitelerin serverlerinin anlık durumlarını gösteriyor. Bi sorun olursa uzantıyı değiştirip öyle giriyorsunuz.
Kesinlikle ben de aynı görüşteyim Buyifix, yapay zeka, çeviri konusunda çok başarılı seviyelere yükseldi. Düşünsene koskoca bir Stephen King’in ünlü The Shining (Medyum) romanını bile tam ve güzel bir çeviriden hâlâ okuyamadık. Yapay zeka çevirisiyle okumaya o kadar razıyım ki… Agatha Christie’ler de buna dahil…