Son dönemde forumda bu konuda artan bir ilgi olduğunu fark ettik ve bu konuda mesajları tek bir başlığa toplama kararı aldık. Lütfen telifli kitapların linklerini doğrudan paylaşmamaya dikkat edelim, iyi sohbetler diliyorum
.
Hayatım boyunca en ön yargılı olduğum şeylerden birisi ekitap okuyuculardı ki hala öyle. Ama artan fiyatlar ve devasa epub - pdf havuzu, kitap başına oturunca odağımı eskisi gibi uzun süreli koruyamamak vs derken aklım çeliniverdi. Sabahın köründe uykulu uykulu Kindle Paperwhite aldım. İyi mi yaptım, kötü mü yaptım bilmiyorum. ![]()
Büyük kolaylık.
Yanında kitap taşıma, her yerde okuyabilmek konusunda ayrıca ışık az geliyor, punto küçük vs gibi sıkıntıları da yaşamadan büyük kolaylık oluyor.
Korsan, Google Play Kobo magaza vs derken epey kitap da bulunabiliyor artık.
Ben bazen fiziksel kitap ile başlıyorum okumaya, epup vs bulabildiysem kindle ile okumaya devam ediyorum.
Çok iyi yapmışsınız hayırlı olsun. Ben de önyargılıydım. Kitaplarımı aile evinde bırakıp küçük bir şehre taşınınca mecburiyetten almıştım. Parasını fazla fazla çıkardı. Konforunu, baskısı olmayan kitapları okuyabilmeyi, yabancı dilde sınırsız seçeneği saymıyorum bile.
O kadar çok kaynak var ki baya şaşırdım. Açıkçası bu kadar fazla Türkçe epub içerik olduğunu bilmiyordum. Malazan, Disk Dünya hatta baskısı olmayan veya çok fahiş fiyata dahil baskılar vs derken kısacık sürede küçük bir servet değerinde içerik indirdim. ![]()
@sparrowhawk Teşekkür ederim, keşfedilmemiş bir kıtayı bulmuş gibi hissediyorum.
Bu kadar yıllık ön yargılarıma rağmen neden bu kadar heveslendim ben de şaşıyorum, indirdiğim kitapların %10 kadarını okusam cihazı amorti ederim sanırım. Açıkçası asıl merak ettiğim manga performansı, kimisi iyi kimisi kötü diyor.
Reddit de YZ ile çevirip, bunu düzenleyip paylaşanlar bile var artık. Korsan da çağ atlamış adamlar. ![]()
Ben çevirisi olmayan iki Stephen King kitabını deepsek ile 3-4 katmanlı bir çeviri yaptırarak okudum. Daha uzun metinlerde bağlamı koruması vs çok faydalı olmuştu çeviride. Bu kitaplardan biri geçmiş aylarda çevrildi, satın alıp okudum. Deepsek çevirisi onun kadar iyi değildi elbette ama kötü de değildi.
Yani demem o ki çevirmenleri hiç iyi bir gelecek beklemiyor.
Epub başlığı sanırım, dediğinizi görmüştüm. Yz ile ufak bir bombardıman yapmışlar. Hatta Warhammer’ı çok sevmeme rağmen dili baya ağır geliyor uzak duruyordum, ciddi ciddi yz ile koca bir külliyat çevirmişler. Seriler mesela İthaki bassa yılda 1 çevirse 5 yılda bitecek seriyi pat diye çevirmişler.
Kesinlikle katılıyorum hatta biraz daha ileri düşünüyorum. Aktif olarak Deepseek V4 Flash kullanıyorum, sunduğu bağlam, çeviri kalitesi ve bu muazzam gemini 3.1 Pro seviyendeki çeviri kalitesini gerçekten komik token maliyetleri ile sağlaması beni hayran bırakıyor. Gerekli talimatlarla gerçekten çok doğal ve yüksek kaliteli edebi çeviriler elde edilebiliyor, uzun metinleri geçtim bunu anlıkta yapabiliyor. Günümüz için o dil bariyerinin büyük oranda kalktığını düşünüyorum, önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş halleri nasıl olur hayal etmek güç. Mesela İthaki’nin X kitabı çevirmesini bekleyene kadar AI ile ile dakikalar içerisinde Türkçe’ye çevirmek ve gerçekten kaliteli çeviri yapabilmek ufuk açıcı bir olay.
E-okuyucular gerçekten çok büyük kolaylık. Ben yıllardır alamadığım Türkler ansiklopedisini buldum çok sevindim. E-kitaplar ise sınırsız değil ama okuyacağından fazla kitap var. Sizin gibi daha yapay zeka ile çeviri işine girmedim ama bunu duyunca çevrisi olmayan tarih kitapları için deneyebilirim.
Kindle bu işte tahtını kaybettiğini düşünüyorum. Bence artık yeni nesil ekitap okuyucuları daha iyi. Ben onxy boox kullanıyorum. Aktif olarak iş yerinde de kullanıyorum. Kendi kitap notlarımı da ona alıyorum. Kitapta, makale de okuyorum. Bunun yanında android tabanlı olması diğer programlarada daha kolay erişmemi sağlıyor.
Bende sizin gibi ekitap olayına çok mesafeli bakıyordum bu tabletler çıktığında. Matbu kitabı deli gibi savunuyordum. Daha sonra buradan yıllar önce ikinci el bir kindle aldım. O zaman fikrim 360 derece değişti. Meritokrasi grubu vardı. Ekitapları düzenleyip bir program üzerinden sunuyorlardı. Oradan Dune serisini edinip okumaya başladım. Sahaflar o zaman bu seriye bir servet istiyorlardı. Dune serisi Kindle’ın fiyatını çıkardı ![]()
Malazan’ın ekitabı olduğunu bilseydim toplamaya hiç başlamazdım. Neyse yarım kalırsa devamını okuyabileceğiz.
İşin en güzel tarafı bu sanırım, fiziksel olarak zaten okuyacağım çok kitap var. Dijital olarak arşiv hazırladım zevklerim doğrultusunda, 700’e yakın kitap var. Hani hiç yeni bir kitap eklemesem bile 10 yıl hatta daha fazla bile götürebilir. Bu sebeple indirmediklerimi, sonraki yıllarda çıkacak epubları vs düşününce bir nevi “sınırsız” bir kitaplık yatıyor. Hayat hepsini bitirebilecek kadar uzun mu bilmiyorum ama bu bolluk ne yalan söyleyeyim beni mutlu etti. ![]()
Çok güzel modelleri var bu markanın araştırırken görmüştüm. Kobo vsde iyi hatta Clara gibi renkli modeller şaşırttı. Ama benim isteğim sadece epub olsun, dikkat dağıtıcı bişi olmasın, 7 inch olsun yönündeydi. 6 bana bir tık minimal geldi manga vsde okuyabilirim diye. Onyx Go gördüm fiyatı Paperwhite’dan fazla olduğu halde 6 ınch olması aklıma yatmadı. Biraz kişisel isterler meselesi. Ama hala aklıma yatmayan bu kadar pahalıya satılan ürünlerin en azından kasasının düşük kalite bile olsa metal olmasını isterdim. Hani 200 gr değil 240 olsun ama tok hissettirsin. Bu dönüştürülmüş plastikten yaptık vs muhabbetleri bana tam şark kurnazlığı gibi geliyor. ![]()
Artık ben de e-kitap okuyucuya geçmek istiyorum. İstanbul’da metrolarda kitap taşınmıyor kolay kolay.
Kullandığınız e-kitap okuyucu modelini ve yararlandığınız ePub, Pdf ve bahsettiğiniz eserleri inceleyebileceğimiz siteleri buradan veya özelden yazar mısınız?
Açıkçası baya amatörüm, çok daha detaylı bilgiler verenler olacaktır ama kendimce bilgilendirmeye çalışayım. Ben Paperwhite 12. nesil aldım 7 inch, Basic de birkaç ekstra teknoloji yok ve 6 inch boya sahip. Kobo, Onyx vsde var ama ben basit düşünüp işimi görsün diyerek bu modeli aldım. Ek olarak manga ve kitap okurken Basic modelin biraz küçük kaçacağını düşündüm. Dünden beri birkaç farklı kitaba başladım, uzun zaman sonra tek oturuşta kitap yarıladım. Sanırım o “slump” durumunu bu şekilde atacağım. Metro, otobüs yolculuğu, tatil vs durumlarında çok işlevsel olacağına eminim.
Anna’s Archive ve Reddit Epub başlığı var, ne var ne yok oralardan yararlandım. Daha birçok site, telegram grubu vs var, yani uçsuz bucaksız bir okyanus. ![]()
Çok geniş bir epub arşivi var, bu sebeple şimdilik pdfe girişmedim, okurken vs sorun oluyormuş deniyor. Calibre uygulaması ile epuba vs çevriliyor ama benim yaptıklarımda ciddi kaymalar oldu. Özellikle mangalar içinde Kindle Comic Converter var, pcde çevirip öyle atıyorum, çok işlevsel.
Reddit ekibi uçmuş. Böyle giderse yayınevi kurar bunlar
.
Baskısı olmayan kitaplar ile almakta kararsız kaldığım kitaplar için güzel alternatif.
Ben de ilk başta tereddütlüydüm. Kitabın yerini tutar mı ya onu elinde hissetmek, kokusu falan derken Kobo Libra Colour almak zorunda kaldım çünkü şu an işsiz olduğum için fazla kitap alamıyorum ve kitaplığımda kitapları koyacak yer kalmadı, yeni kitaplık alacak da yerim yok maalesef. Aldığıma pişman olmadım istediğim o kadar çok e-kitap buldum ki bana ölene kadar yeter de artar
Reddit sayfasını bilmiyordum çok makbule geçti, sağol ![]()
@Lorien_archers İnanılmaz bir adanmışlık var. ![]()
@iruke Rica ederim, tamamen aynı fikirdeyim. Dünden beri o kitaptan o kitaba geçiyorum, 10 yıl demiştim ama size katılıyorum fiziksel okunacaklar bir yana sırf bu epub kaynağı ile ömür geçirilir.
Mangalar konusunda kafamda biraz soru işareti vardı ama şaşırtıcı şekilde güzel gözüküyorlar. Manga boyları benzer olduğu için sırıtmıyor. Sizin Kobo Libra Colour da çok başarılı, fiyatı benim bütçenin baya üzerinde kaldığı için alamadım, kitapların kapaklarını renkli görmek çok hoş bir detay. Kindle biraz daha ios tarzı fazla tutucu ve kapalı ama diğerleri android gibi baya özgür hissettiriyor.
Cradle’ı eşime okutamadım, üşeniyor, Türkçe buldum ooo süper dedim, yz çeviri maalesef çok kötü çıktı. Biraz daha var gibi işi büyütmelerine ![]()
Aslında onun sebebi hepsi değil ama ciddi bir kısmı ücretsiz çeviri sağlayan siteleri kullanıyor. Onlarda da araçlar zayıf kalıyor. Claude, Gpt ile çok pahalı olur ama Gemini ve Deepseek ile çok iyi çeviriler oluyor tabii nihayetinde her türlü maddi olarak bir götürüsü oluyor.
Var aslında e-kitap okuyucuları hakkında bir başlık.
Kindle - Kobo vd. E- Kitap Okuyucuları
Bu başlığı daha çok E-Kitaplar ve onlara ulaşım hakkındaki gönderileri toplamak için aldık, sadece E-Kitaplarla ilgili olacak şekilde değiştireyim öyleyse.
Valla ben de üşeniyorum devamını okumaya. Telefondan okumak zor oluyor. Çevirip basan çıksa da rahata kavuşsak.
Lindon’ın gözü yaşlı.
Ben unutıyım da 3. turu döneyim diye bekliyorum hevesle. ![]()
@Who_Sametto YZ olayına mesafeliyim, o yüzden hiç aklıma gelmemişti. Eninde sonunda güzel çevirilere kavuşuruz öyleyse.