Emojiden Önce Nokta Konulmalı mı Konulmamalı mı?

Şuraya ilginç bir anket bırakmak istiyorum. Sonuçlarını çok merak ediyorum açıkçası.
Noktalama işaretleri konusunda benim kafamda soru işaretleri var. Bu zamana kadar belki ben yanlış biliyorumdur. Bunu da netleştirmek için bu anketi açıyorum. Sizce noktalama işaretleri hangi şekilde kullanılmalı?

Lütfen kimse bu anketimi yanlış anlamasın. Ben bu kadar kişinin yaptığı şeyi belki de doğru olduğu halde yanlış biliyorumdur. Amacım doğru neyse onu daha önce bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlara rehberlik olsun diye göstermek. Anketi çoklu yaparak iki seçeneğe indirdim.

  • Cümle bittikten sonra emoji koyulur ama nokta konulmaz. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmaz. Noktalama işareti konulmadan önce boşluk bırakılır.
  • Cümle bittikten sonra nokta ve sonrasında emoji konulur. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz.

0 oylayanlar

2 Beğeni

İşaretten sonra boşluk olduğunu hiç görmedim ben. Ama benim telefonumda otomatik oluyor. Farkında olmadan yapılıyor olabilir.

Ben bu tür forum gibi ortamlarda noktalama işaretlerinden sonra boşluk gelmesinin gerektiğini gördüm hep. Boşluk gelmesinin nedeni ise metni daha rahat okunulabilir kılmasıdır diye biliyorum.

3 Beğeni

İsteğe bağlı bir şey bence ister önce koy ister sonra koy otomatik düzeltme haricinde kimsenin umursayacağını sanmıyorum.

Genelde emojiler cümle sonuna konulduğu için ben hem nokta hem emoji kullanmıyorum. Öte yandan noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz, sonra bırakılır.

3 Beğeni

Bu konuda istekten ziyade başka şeyler de öne sürülebilir. Mesela üşengeçlik ve alışkanlık gibi şeyler. Bu konuda biraz gayret göstermek tüm forumun yararına olur bence. :slight_smile: Eminim buradaki birçok kişi de bu gayreti gösterecektir.

Emoji konusunda emin değilim. Ama noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz.
Noktalama işareti kullanılmayan yazıları okumakta zorlanıyorum, karmakarışık oluyor yazılar.

1 Beğeni

İşaretin ne olduğunu göstermekten ziyade önce okuyanın duyguya odaklanması konusunda yardımcı olduğunu düşündüğümden noktalama işaretlerinden önce emoji koyuyorum (emoji ile noktalama işareti arasında boşluk yok), noktalama işaretlerinden sonraysa boşluk bırakmak gerekli diye bildiğimden boşluk bırakıyorum. Tabii bu tür yazmadığım cümleleri bana ileterek laflarımı bana yedirebilirsiniz, tercih sizlerin :sweat_smile:. Bu durum soru cümlelerinde farklılaşabilir belki, bilemiyorum.

3 Beğeni

Emoji ben genellikle hep dışta kullanırım. Bu konuda net bir şey bilmediğimden ona değinmek istemedim. Emojiyi noktadan önce kullanan çok az kişi var ama. :smiley:

1 Beğeni

Anket çok saçma olmuş yalnız :smiley: Ben emojilerimi noktalamadan önce ya da noktalama işaretinin yerine koyuyorum ama aynı zamanda noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılacağını savunuyorum. İki şık da bana hitap etmiyor ama yanlışlıkla oy kullandım.

Ben de öyle. Dediğim gibi, tamamen şahsi fikrim.

Jest ve mimiklerimizi kullanamıyoruz internet ortamında, bir de üstüne cümleler aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Cümleye nokta yahut herhangi bir işaret koyduğumuz anda ortaya bir ifade çıkarmış oluyoruz, bu ifade tamamen bitmiş ve karşı tarafa sunulmuş oluyor. Eh, duygular da bu işin bir parçası olduğundan duyguları ifadeden bağımsız düşünemeyiz. Bundan mütevellit cümle bitiminden sonra emoji kullanmak yerine cümleyi bitiren noktalama işaretinin hemen öncesinde kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Ama nadir olmak konusunda iyi hissetmeliyim sanırım :sweat_smile:.

2 Beğeni

Gönderdiğim bir mesajı düzeltip nokta eklemişsiniz. (Bu ilk kez başıma geliyor, zahmet verdiğim için mahcup hissettim. :relaxed: ) Bu düzeltmeden sonra fark ettim ki emoji kullandığım cümlelerin sonuna nokta koymuyormuşum. Neden böyle yapıyordum hiç bir fikrim yok.

Ne zahmeti olacak. Denetmen olarak sorumluluğumu yerine getiriyorum. :smiley: Belki de sizinki bir alışkanlıktır. :slight_smile:

@Sindella Eh, size göre saçma bir anket olmuş olabilir. Yapacak bir şey yok. :slight_smile: Kimisi saçma bulacak kimisi de çok güzel bir konu hakkında anket açmışsınız diyerek fikir belirtecek. Yine de fikir belirttiğiniz için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılır diye oy veren arkadaşın dil bilgisi öğretmenine buradan selam olsun. :slight_smile:

Yukarıda görüldüğü gibi, emoji ile bitirdiğim zaman nokta koymuyorum. Ama sağ olsun denetmen bey tamamını düzeltiyor. Bir yerden sonra sırf bildirim gelsin diye özellikle koymamaya başladım. :joy:

Emoji öncesi nokta güzel durmuyor, cümle bütünlüğünü bozuyor. Sanki cümlemi söyledim, bitti, noktayı koyunca orada bir es veriyor da sonradan gülüyor gibi geliyor. Yani sanki lag (gecikme) varmış gibi. :slight_smile:

Doğrusu ortaya çıkınca denetmen beyi fazla yormam elbette. Ama hangisi doğru kullanım?

4 Beğeni

Bende sizin gibi yapıyorum. Cümleyi … :slightly_smiling_face: şeklinde bitiriyorum. Emoji öncesi ya da sonrası nokta koymuyorum.

1 Beğeni

Noktalama işaretinden önce boşluk bırakmak mı? :roll_eyes:

Hangisi doğru görmüş olduk sanırım. :joy:

Şimdi emojiden önce mi yoksa sonra mı nokta koyuyoruz? Son karar olarak. :joy:

Emojinin nokta yerine konulmadığını öğrenmiş olduk. :joy: Bence siz de noktadan sonra emoji koyun.

Tamam öyle yaparım. :smiley:

1 Beğeni