En Sevdiğiniz 10 Dizi

Ne kadar doğru bilmiyorum ama kaptan amerika rolü teklif edilmiş zamanında ama kabul etmemiş, şimdiyse the boysda kaptan amerikanın parodisini canlandırıyor. İlk başta o olduğunu anlamamıştım, supernatural izlemediğimden sanırım. Baya yetenekli oyuncu.

1 Beğeni

Bunu tüm sezonlar üzerinden yapmak lazım. Yoksa Prison Break ilk sezonuyla Breaking Bad’i kürekle döverdi.

• Üstüne koya koya damakta leziz tadını yitirmeden bitirmesiyle Breaking Bad’i ilk sıraya koymamak, sanata ihanet olur. BCS falan, geçiniz.

• Twin Peaks, 25 yıl sona gelen sezon ilk seriye dahil sayılmadığı için, iki sezonuyla alabiliriz.

• Rome. Yine iki sezonun ardından iptal olması, kalite düşürmeden yayın hayatını sonlandırması sebebiyle, üzdüğü kadar, listedeki yerini de sağlamlaştırdı. Boardwalk Empire’ın, (bana göre) Person of Interest’in aksine.

• The Last Kingdom. Spartacusler, Vikingsler, nice tarihi aksiyonun aksine, son sezona değin, onca değişen karakterle, temposunu korudu. Yakın zamanda izlemiş olmam kararımı değiştirmiyor. Nikitalar, Sleepy Hollowlar, niceleri seri düşüş yaşayıp bu listeden ayrıldı.

• Dexter. Biliyorum, Hannibal gibi o da listeden çıkış yapan isimlerden çoğumuz için, ancak üçüncü kez döndüğü yayın hayatında adam gibi bir final yapmadan, hem de uzun yıllar sürecek olması umuduyla, geri dönmesi, bir şansı daha hak ediyor. True Detective, Fargo falan beklesinler, ön sırada Dex var.

• Batman TAS. Modern dönem çizgi diziler, hatta beyaz perde çizgi roman uyarlamaları için bir kalite çıtası yarattı, “evren” kavramını önce DC Animated filmlerle bize tanıttı. Harley Quinn karakteri buradan çıktı, hakeza Mark Hamill’in Joker sesi de. Çok çok iyi hikayeler vardı. Bizim için daha özel zira ülkemizde Batman fasikülleri maalesef yayınlanmadı. Ve hiç kuşkusuz en önemli çizgi roman serisi Batman. Joker de artık, sadece bu külliyat için değil, sinema için de çok önemli, kompleks bir figür. Ee, sonuçta köklerinde Victor Hugo gibi bir devin parmak izleri var.

• Seinfeld. Doksanları tek başına sitcomun altın çağı yapmaya yetecek bir marka. Çok iyi dağıtılmış karakterler, her şeyi mizah konusu yapabilen senaryo, tadında bırakılan ömür. Frasier geri dönmeseydi bile yerini alması mümkün olmazdı.

• The Twilight Zone. Alacakaranlık Kuşağı. Black Mirror’a değin uzanacak onlarca antolojinin babası. Niceleri filmlere, kitaplara konu oldu. Bugün üretilemeyecek yüksek verimle yayın hayatını sürdürdü ve noktaladı.

• Fullmetal Alchemist Brotherhood. Mangaların zirvesi olmakla kalmadı, kompleks, katmanlı öyküsüyle, X-Men '97, Game of Thrones gibi “benim” diyen dizileri içine katarak, 5 sezon yoluna devam etti. İddia ediyorum: Tek başına şu diziyi izlemek, 10.000 filmi izleyip sinema tarihi özeti çıkarmanıza eşdeğer. Zaman tasarrufu.

• Columbo. Her bölümü aynı kalitede olmasa bile, hem suç formatını ters-yüz etmesi hem de 1.5 saatlik bölüm konseptini mini dizilerden önce kullanarak, taa 60’lar sonunda seyirciye benimsetmesi nedeniyle, buradaki yerini hak ediyor. Sadece Prisoner jönü Patrick McGoohan’lı bölümleri bile yeterken, üstüne Harold and Maude ve Rosemary’s Baby dev aktrisi Ruth Gordon ve tutuklanmayan belki de tek sanık Janet Leigh gibi konuk oyuncularıyla, yavaş tempolu, teatral televizyon ekranının (İngiliz değil, Amerikalı) yüzü oldu.

Not: Mini-diziler bu liste dışında tutulmuştur.

4 Beğeni

The Sopranos
Oz
Breaking Bad
Behzat Ç -Star TV sezonları-
İşler Güçler - Kardeş Payı
Better Call Saul
Narcos - ilk 2 sezon-
Gibi - Ayak İşleri
Rome
South Park

Shameless US ilk 4 sezon da bu listeye girerdi ama sonraki sezonlar çok kötü - hele ki finali- olduğundan almadım.

Top 10 yapmam zor ama şimdilik bunları sayayım. Bunlar haricinde yine pek çok sevdiğim dizi var.

2 Beğeni