Bu zor soruyu bize sormuşsun ama kendi listeni eklemeyi unutmuşsun!
Sabahattin Ali: İnsan tabiatına ilişkin gözlemleri, psikolojik analizleri, güzel üslubu.
Attila İlhan: Sokaktaki Adam ve Zenciler Birbirine Benzemez romanlarıyla üniversite yıllarımda beni darmaduman etmişti. Varoluşçu edebiyatın en güzel örneklerinden birkaçını yazdığı için bendeki maneviyatı derin.
Dostoyevski: Mizahı, insan psikolojisi üzerine derin bilgisi ve bunu karakterlerine aktarmadaki ustalığı.
Haldun Taner: Türkçesini en çok sevdiğim yazar. Bilgisi, kültürü, üslubu ve kişiliğiyle kendime örnek aldığım üstat. Her denemesi, her makalesi enfestir. Gerçek bir aydın ve düşünürdü.
Tolkien: Beni fantastik edebiyatla tanıştırdığı için. Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion’un yeri bende ayrıdır, içimde hep bir sıcaklık oluşur bu kitapları okuduğum zamanlar aklıma geldikçe.
Hermann Hesse: Romanlarıyla gençlik yıllarımı şekillendiren bir başka bilge usta. Narziss ve Goldmund, Bozkırkurdu, Demian…Hepsini çok severim.
Kafka: Absürt mizahı ve olay örgüleri, karakter tahlilleri.
Oscar Wilde: Dorian Gray’in Portresi ve De Profundis gibi şaheserleri yazdığı ve sıradışı görüşleri ve mizahı için.
Stephen King: Mekan olarak seçtiği küçük Amerikan kasabalarını ve oranın sıcak insanlarını canlandırmaktaki başarısı, bunların tasvirlerindeki ustalığı, Kara Kule serisi, çıtayı düşürmemesi.
Bonus:
Fantezi ve bilim kurgu:
Margaret Weis, Orwell, Huxley, Alfred Bester, Bradbury, Strugatski Kardeşler, Ted Chiang, Peter Watts, Eric Frank Russell, Robert Silverberg, Heinlein ve Asimov.
Bilim:
Richard Feynman, Neil deGrasse Tyson, Carl Sagan, Michio Kaku, Isaac Asimov, Randall Munroe, Brian Greene.
Tarih:
Yuval Noah Harrari, Will Durant, İlber Ortaylı
Felsefe:
Voltaire, Schopenhauer, Platon.