En Sevdiğiniz Yazarlar

Evet arkadaşlar, en sevdiğiniz yazarlar hangileri? İsterseniz yerli yabancı karışık olarak yazabilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Yazarken o yazarı neden sevdiğinizi, yazarın güçlü ve zayıf yanlarını da yazarsanız sonradan okuyanlar da fikir edinmiş olur.

Edit: En Sevdiğiniz 10 yazar yerine ucu açık olarak güncelledim başlığı. Dileyen dilediği kadar listeleyebilir.

J. R. R. Tolkien
Allan Moore
Neil Gaiman
İhsan Oktay Anar
Isaac Asimov
H. G. Wells
Karin Tidbeck
Robert Silverberg
H. P. Lovecraft

En sevdiğim 10 tane yazar bulamadım. Çoğunu sevebilmek için yeterli seviyede okumadım. Bu listeyi yaparken en çok gözüme batan ise tek Türk yazarın olması. Bu da burada kendime mesaj oldu. Daha fazla yerli eserlere yönelmem gerektiğini fark ettim, çünkü ikinci bir yerli yazamıyorum resmen.

Diğer yazarlar için de yazacak çok şey var ama hepsi için bir şeyler karalayabilecek kadar enerjik değilim, üşendim açıkçası. Zaten yukarıdaki isimlerin geneli ana akım isimler, bulunduğu alanlarda öncü isimler.

Sizlere yabancı gelebilecek yukarıda Karin Tidbeck ile Robert Silverberg var.

Karin Tidbeck yazdığı roman ve hikayelerde yarattığı atmosfer çok hoşuma gidiyor, bana çok güçlü bir kalemi varmış gibi geliyor ama detaylı analiz edecek kadar da eserini tüketmedim. Çünkü yazarın şu anda Türkçe olarak iki tane kitabı bulunuyor. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim, eserlerinde kendi yöresini çok iyi hissettiriyor.

Robert Silverberg ile tanışmam da Cam Kule romanıyla oldu. Bilinçli olarak okuduğum ilk bilimkurgu romanı diyebilirim. Ben eserin kendisine çok bayılmıştım, o an okuduğum en iyi kitap gibi geliyordu bana. Yıllarca yeni kitapları yayınlansın diye bekledim ama iş bilmez bir yayınevi tarafından yazarın kitaplarının basımı hep ötelendi. Bu yayınevi yüzünden yazarın sadece bir adet kitabını okuyabildim, çok daha fazlasını tüketmek istiyorum ama olmuyor. Şayet bu yazarın kitapları tekrar basılırsa bir şans verip okuyun, bu ülkedeki gördüğü değeri kesinlikle hak etmiyor.

4 Beğeni

Haruki Murakami,
Franz Kafka,
Dostoyevski,
Puşkin,
Ray Bradbury,
John Steinbeck,
J.R.R Tolkien,

Murakami’yi yaşadığımız çağın insanının problemlerini, arzularını işlediği için çok beğeniyorum. Post-Modern yazarlar arasında en başarılı bulduğum ve okumayı en sevdiğim yazar olabilir. Gözlem yeteneği, soyut anlatım metoduna hayranım, teknik olarak kusursuz bence. Her zaman bireyi odağına alıyor almasını çok beğeniyorum.

Kafka gelmiş geçmiş en büyük yazarlardan birisi bana göre. Dava kitabı 1984 vb eserlerden çok daha çarpıcı ve derinliği olan bir eserdir. Otoriter, baskıcı bir yönetimin sadece yönetici kadrolar ile değil toplumu da şekillendirerek bu baskı sisteminin bir parçası yaptığını çok güzel işler. 1984 ve türevlerinden çok daha derinliklidir, okuması zordur ama muhteşemdir.

Dostoyevski hem doğu ve batı arasında kalmış, şehirleşememiş bizim gibi toplumları çok harika bir şekilde anlatır. Hem de modern bir yazardır, yine bireyi merkezine alarak yazar. Kitaplarını okurken rusyayı değil de türkiyeyi anlatıyor izlenimine kapılırım.

Puşkin belki de salt edebi kalite olarak benim için bir numaradır. Edebi sanat olarak onun seviyesine yaklaşmış bir yazar var mı emin değilim.

Ray Bradbury Dostoyevski, Murakami ve Kafka’nın karışıdır benim için. Hem edebi açıdan çok başarılı hem de yine bireyi ve bireyin sorunlarını, arzularını başarılı bir şekilde işleyen bir yazar.

John Steinbeck üslup olarak benzersiz bir yazar, sade ama çok kaliteli yazıyor. Gözlem gücü muazzam ve eserleri çok çarpıcı, etki gücü çok yüksek.

J.R.R Tolkien ise bir mitoloji yaratmış birisi, elbette kuzey avrupa ve ada mitolojisinden beslendiği bir gerçek. Buna rağmen diller yarattmak ve evrenin yaratılışından başlayan bir mitoloji oluşturmak kuşkusuz muazzam bir iş. Tolkien’i Homeros’a benzetiyorum.



Dune’un yazarı Frank Herbert, GRR Martin gibi sevdiğim eserlerin yazmış yazarlarda mevcut ancak bunların sadece tek eserini sevdiğim için en sevdiğim yazarlar kategorisine eklemiyorum.

3 Beğeni

Karın Tidbeck sadece benim beğendiğim bir yazar diye düşünmeye başlamıştım. :smiley::smiley::smiley:
Kesinlikle iyi bir “yazar” ama dolaylı anlatım tercihi okumayı yorucu kıldığı için genel okur kitlesi tarafından tercih edilmiyor.

Cam Kule şahane bir kitap.Robert Silverberg de şahane bir yazar.
İçerden Ölmek kitabını da bu ay okumayı düşünüyorum.

1 Beğeni

Bu zor soruyu bize sormuşsun ama kendi listeni eklemeyi unutmuşsun! :slight_smile:

Sabahattin Ali: İnsan tabiatına ilişkin gözlemleri, psikolojik analizleri, güzel üslubu.

Attila İlhan: Sokaktaki Adam ve Zenciler Birbirine Benzemez romanlarıyla üniversite yıllarımda beni darmaduman etmişti. Varoluşçu edebiyatın en güzel örneklerinden birkaçını yazdığı için bendeki maneviyatı derin.

Dostoyevski: Mizahı, insan psikolojisi üzerine derin bilgisi ve bunu karakterlerine aktarmadaki ustalığı.

Haldun Taner: Türkçesini en çok sevdiğim yazar. Bilgisi, kültürü, üslubu ve kişiliğiyle kendime örnek aldığım üstat. Her denemesi, her makalesi enfestir. Gerçek bir aydın ve düşünürdü.

Tolkien: Beni fantastik edebiyatla tanıştırdığı için. Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion’un yeri bende ayrıdır, içimde hep bir sıcaklık oluşur bu kitapları okuduğum zamanlar aklıma geldikçe.

Hermann Hesse: Romanlarıyla gençlik yıllarımı şekillendiren bir başka bilge usta. Narziss ve Goldmund, Bozkırkurdu, Demian…Hepsini çok severim.

Kafka: Absürt mizahı ve olay örgüleri, karakter tahlilleri.

Oscar Wilde: Dorian Gray’in Portresi ve De Profundis gibi şaheserleri yazdığı ve sıradışı görüşleri ve mizahı için.

Stephen King: Mekan olarak seçtiği küçük Amerikan kasabalarını ve oranın sıcak insanlarını canlandırmaktaki başarısı, bunların tasvirlerindeki ustalığı, Kara Kule serisi, çıtayı düşürmemesi.

Bonus:

Fantezi ve bilim kurgu:
Margaret Weis, Orwell, Huxley, Alfred Bester, Bradbury, Strugatski Kardeşler, Ted Chiang, Peter Watts, Eric Frank Russell, Robert Silverberg, Heinlein ve Asimov.

Bilim:
Richard Feynman, Neil deGrasse Tyson, Carl Sagan, Michio Kaku, Isaac Asimov, Randall Munroe, Brian Greene.

Tarih:
Yuval Noah Harrari, Will Durant, İlber Ortaylı

Felsefe:
Voltaire, Schopenhauer, Platon.

5 Beğeni

Silverberg kitaplarını artık “başka” yollardan temin edip Kindle üzerinden okumayı düşünüyorum. Yayınevlerine zorla para kazandıracak değilim.

1 Beğeni

George R. R. Martin
Robin Hobb
Ursula
Nisio Isin
Douglas Adams
Neil Gaiman

Başlık (sevdiğimiz) yazarları istiyor. Sevgi eşiği düşük biri olarak olabildiğince yazar eklemeye çalıştım.

George Martin kelimenin tam anlamıyla dâhidir. Yazarı sadece epik fantastik türü içerisine sığdırarak söylemiyorum. O, yazarlığın hangi türü ele alınırsa alınsın, ben George Martin’e üstün zeka derim. O öldüğünde, yapıtı tamamlanamaz olacak. Gördük ki, 2-3 senarist toplanıp bir adamın zekası etmiyor, dizinin geldiği hal itibariyle. Martin için pek de fazla bir şey yazmak istemiyorum çünkü forumda onun zekasıyla ilgili çok fazla şey yazdım. Tekrara düşmek istemiyorum. Zayıf bulduğum tek yönü, bazen dil konusunda sırıtması. Dili bilinçli bir şekilde özenli ve hikayesine dahil ederek (metaforlar, kinayeler vb.) kullandığı zaman gerçekten başka bir seviye oluyor ancak genel akışta dil kullanımında sırıtmalar görebiliyorum.

Robin Hobb’un sadece Farseer serisini okudum. Düşünün ki bir kadın sadece 3 kitaplık serisiyle kendisini nasıl bu kadar çok sevdirebiliyor. Ona olan sevgimi daha önce layıkıyla gösterdim. Eğer Robin Hobb ve serisi hakkındaki kapsamlı düşüncelerimi görmek isterseniz şöyle bir link bırakmış olayım: Farseer - driveinthenails tarafından #35

Aslında Ursula için ne denir bilmiyorum. Kadın yazarlarla yıldızım hiç barışmamıştır. Fakat Ursula, sevdiğim tüm erkek yazarlara bedel olabilecek bir kadın. Dilindeki zarafeti anlatmaya kalksam o bile tek başına farklı bir takdir örneği. Hikayeleri sizi her zaman bir yerden yakalar. Bir epik fantastik kurgusunda, büyülerin uçuştuğu Yerdeniz serisinde bile öne çıkan ilk şey hayat ve insan üzerine olan müthiş tespitleridir. Küçük bir çocuğu öğütler gibi anlatmaz hikayelerini. Özellikle erkeklerin doğasını çok iyi anlamış bir yazar.

Nisio, Monogatari serisiyle gönlümde taht kurmuş bir yazar. Dili etkileyici değildir. Fakat geriye kalan her şey tastamam müthiştir. Japon yazarlar içerisinde benim için dâhidir. Zehir gibi beyin var. Anlaşılması kolay biri değil. Bir karakteri ondan daha iyi farklı hissettirecek biri yoktur. Karakterleri birbirinden renkli, farklı ve ilgi çekicidir. Okuduğum mangakalar ve Japon novel yazarları içerisinde rakipsiz.

Douglas Adams’ı okuyan biri serisini beğenmeyebilir, ama serisini beğenip de onu sevmeyecek insan yoktur sanırım. Dilimin ucuna o kadar çok övgü doluyor ki, yazmak için onları bir araya getiremiyorum. Absürt komedi üzerindeki kabiliyeti sahiden muazzam. Bir insan ancak bu kadar güzel ve mantıklı saçmalar. Aynı zamanda beni onun kadar derin düşüncelere itelemiş bir yazar yoktur. Elon Musk’a verdiği ilham onun ne kadar büyük bir insan olduğunu iyi özetler.

Neil Gaiman’ı eklemesem olmazdı. Onca Sandman övgüsünden sonra forum tarafından sopalanabilirdim. İlginçtir ki, Sandman öncesinde bu adamı overrated listemin önde gelenlerinden biri olarak görürdüm, ki romancılığı üzerine hala öyle düşünüyorum. Neil Gaiman’ın hak ettiği övgülerin hakkını vermek uzun sürer. Üşendim. Onun hakkındaki düşüncelerimi merak edenler olursa, bu linke davet etmiş olayım: Neil Gaiman Kitapları - driveinthenails tarafından #241

2 Beğeni

Benim için liste aşağı yukarı şöyle:

Steven Erikson: kendisinin kuduz bir fanıyım. Bence kendisi çok ince gören, çok iyi gözlemleyen, inanılmaz empati yeteneğine sahip, hayal gücü ve de kalemi felaket güçlü birisi. Fanboyuyum yapacak bir şey yok❤

R. Scott Bakker: The Second Apocalypse serisi bence bir şaheser. Çok cesur ve yaratıcı birisi bence, ayrıca adam zaten felsefe hocası, kitapları olduğu kadar makaleleri de çok ilginç bence.

Neil Gaiman: @driveinthenails hocamla benzer düşünüyorum aslında. Sandman bence bir şaheser ve de şimdiden klasik.

İhsan Oktay Anar: Bu adam, okumaktan açık ara farkla en zevk aldıgım Türk yazar. Hayal gücü aşırı canlı birisi; ve üslubundan aşırı zevk alıyorum.

Ursula Leguin: Kralın (Kraliçenin?) kitaplarının çoğu nedense ben bitirdiğimde hep bir “güzel bir rüyadan uyanma” hissi vermiştir. Ayrıca Ursula reyiz de çok ince gören birisi.

5 Beğeni

Bu forumda hangi köşeyi dönsem karşıma Steven Erikson çıkmaya başladı. Reyizi okumak farz oldu, ince görmüyorsa, beğenmezsem çok fena dalacam ama. :slight_smile:

1 Beğeni
  • Hüseyin Rahmi Gürpınar
  • Ahmet Mithat Efendi
  • Mehmet Rauf
  • Yaşar Kemal
  • İhsan Oktay Anar
  • Ahmet Ümit
  • Ömer Seyfettin
  • Sabahattin Ali
  • Tarık Buğra
  • Agatha Christie
  • Sir Arthur Conan Doyle
  • H.G. Wells
  • H.P. Lovecraft
  • Jules Verne
  • Stefan Zweig
1 Beğeni

Beğenmezsen sorun sendedir, net. Değil mi @nefarrias_bredd hocam? :slight_smile:

2 Beğeni

Yani şimdi burada “herkesin zevki kendine göredir canım belki size hitap etmemiştir” falan demek isterdim ama, net öyledir hocam :roll_eyes:

3 Beğeni

Anlaşıldı, göreceğiz :slight_smile: . Dune’u ahım şahım bulmadığım için bir ara zevksiz ilan edilmiştim, ikinci bir darbeyi kaldıramam!

@isos81 Senin en sevdiğin yazarlar ne alemde bu arada? Öyle sorup kaçmak yok.

Ursula K. Le Guin
Mihail Bulgakov
Leo Perutz
Dino Buzzati
Jose Saramago
John Steinbeck
F. M. Dostoyevski
İhsan Oktay Anar
Nikos Kazancakis
N.V. Gogol
Stanislaw Lem
Hermann Hesse

Sanırım benim sıralamam bu şekilde.

3 Beğeni

Hatırlıyorum o muhabbeti. :joy: Demiştim sorun sende diye. :slight_smile:

Teldeyim şimdi, PC’ye geçince yazıcam.

1 Beğeni

John Kennedy Toole - .

Rus yazarlar +

Knut Hamsun
Louis-Ferdinand Celine
John Fowles
John Cheever
John Steinbeck
Tom Robbins
Georges Perec
Samuel Beckett
Etgar Keret
İris Murdoch
Milan Kundera
İngvar Ambjornsen
Oliver Sacks
Dino Buzzati
Rainer Maria Rilke
Wolfgang Weyrauch
Arthur Schnitzler
Primo Levi
Chuck Palahniuk

1 Beğeni

kurgu yazarlar için favori listem:

Dostoyevski
Shakespeare
Emile Zola
Jack London
Marcel Proust
Charles Bukovski
İhsan Oktay Anar
J.R.R Tolkien
Paul Auster
Franz Kafka
Haruki Murakami
Trevanian
Hakan Günday

1 Beğeni

Başka bir başlığa daha önce yazdığım için oradan kopya çektim. :slight_smile:

Belirli bir sıralama olmadan Türk - yabancı karışık şöyle:

  • R. A. Salvatore
  • David Eddings
  • Robert Jordan
  • Dan Brown
  • Ahmet Ümit (o da bu sene listeye girdi)
  • İhsan Oktay Anar
  • Brent Weeks
  • Wise & Hickman
  • Joe Abercrombie

Listeye Alper Canıgüz’ü de dahil edebilirim ileride. Henüz üç kitabını okudum ama tüm kitaplarını sipariş ettim. Dördüncü kitap sonrası karar vereceğim. :slight_smile:

Tabii bu liste tamamen öznel, bendeki etkilerine göre yazdım. Salvatore mesela en son 10-15 sene önce okudum sanırım. Keza Eddings’in rahat bir 15 senesi var. Zamanla birkaçı değişecektir. Mesela Orhan Pamuk, Sait Faik Abasıyanık, Daniel Abraham, Dan Simmons, Paul Auster, Peter V. Brett, Brian McLellan ve Mark Lawrence gibi listeye girmeye aday olanlar var. Keza SPFBO’dan okuduğum harika kitaplar var.

Çok iyi üçlemesi olup, başka kitabını henüz okumadığım yazarlar da var (mesela Scott Lynch gerçi bunun serisi üçleme değil de neyse), onlar da belki birilerini tahtından eder. Bir de çok merak ettiğim, seveceğimi düşündüğüm ama henüz bir kitabını bile okumadığım yazarlar var (mesela Neal Stephenson ve Oğuz Atay), onlardan da çok ümitliyim.

1 Beğeni

Steven Erikson’u göremedim listenizde :slight_smile: Unuttunuz mu yoksa listeye giremiyor mu?

1 Beğeni