Erteleme Hastalığı

İki yıldan uzun süredir, sanırım hiçbir zaman kendimi hazır ve en iyisini yapmak için henüz yeterli hissetmediğimden, kişiliğime zıt bir biçimde çoğu şeyi ertelerken buluyordum kendimi. Yazmak da buna dahil. Sürekli okumam gerektiğini düşünüyor ama ertelemeye alıştığım için kendimi üşengeçliğe teslim ediyordum. Bunun bana gerçekten zarar verdiğini ise yeni yeni fark ediyorum.
Dürüst olalım. Siz hayatınızda neleri erteliyorsunuz ?

6 Beğeni

aslına çok harika bir konu :smiley:. okumak, yazmak, afedersiniz ama tuvalete gitmek, su içmek, Herhangi bir yerden kalkıp bişey almak hatta bazen konuşmak ertelediğim ve üşendiğim şeylerden bazıları.

4 Beğeni

Bir ara bu başlığı okuyacağım.

15 Beğeni

Bir an belki bir çözümü vardır diye konuya aceleyle baktım ama yokmuş. Gerçi çözüm basit olmalı: Ertelememek. Ama gel de erteleme. Erteleme hastalığı kişinin hayat kalitesini etkiliyorsa en kötüsü de bu olsa gerek. Örn. Benim hayatım.

3 Beğeni

Ertelememenin tek çözümü gerçekten de ertelememeye başlamak. Yapmadığın ama yapmak istediğin şeyleri yapmaya başlamadıkça sadece sözde kalır. Bilişsel terapide de, kişiden korktuğu ve kaçındığı şeylerin üstüne gitmesi istenir. Daha önce denize çok defa girmiş ama bir sebeple şu an girmekten kaçınan birinin, bir bahane bulmadan ödevi olduğu için her gün denize gitmesi istenir. Çünkü gitmeden, o kaçınışının yersiz olduğunu anlayamaz. Ertelemekle bağlamaya çalıştığım kısmı da, bu durumdan kurtulmaya çalışan birisi planlama aşamasını atlayıp direkt harekete geçmeli. Yoksa planlamak da ertelemesine bir bahane olmuş oluyor.

11 Beğeni

Bu konudaki çok sevdiğim bir TED Talk’u buraya bırakmak istedim. :krs:

6 Beğeni

Ertelemenin sebebi bence araya başka işler girmesi. Şu daha önemli, bu daha acil diyerek başka işle ilgilenmek ya da üstümüzde hissettiğimiz baskı olabilir. Ailemizin, yakın çevremizin bizden beklentisi de planımızı değiştirmemize neden olabilir. Sonuçta ne kadar planımıza sadık kalmak istesek de bir çok şey bizi bundan alıkoyar. Çok da anormal olarak görmüyorum. Tabii elimizde olduğu halde ertelemek başka bir durum.

2 Beğeni

benim hiç bir önemli ve acil işim olmadığı zaman da erteliyorum. O sıkıntı ya

3 Beğeni

O anda bize çok önemli gelen iş aslında bir blog yazısı okumak ya da dur şu manganın bir bölümünü daha okuyayım -sonra bir bakmış mangada güncele gelmiş ve gün bitmiş- gerçekten önemli olup da erteleme benim durumumda çok nadir oluyor.

2 Beğeni

benim başımda yirmi iş birden olduğu da bir gerçek. ve bu da ayrı strese sokuyor. bir tanesini öncelesen en azından bir tanesi biter 19 tanesi kalır o da memnuniyet sağlar belki ama işin garip yanı ben devamlı titanicte gemi batarken müzik çalan konçerto gibiyim. öyle bir gamsızlık :slight_smile: :frowning: yapmak istediklerim gerçekten başka. dediğiniz gibi ailelerin beklentisi başka.

3 Beğeni

Ertelememeye başlayın önerisi, sigara içen adama içme bırakırsın demek gibi bir şey. O eylemin olumsuzu, o eylemin çözümü olmuyor ki.

Kanımca bu sıkıntının çözümünden evvel hayattaki diğer sıkıntıları çözmek gerekiyor. Zira ertelemek diğer kötü alışkanlıkların ürünü:
1-)Tembellik: Günde 10 saatten fazla uyuyor musunuz?
2-)Lüzumsuz İşler Daire Başkanlığı: Hayatınızda günde 3 saatten daha fazla vakit harcadığınız fuzuli şeyler var mı? (Bkz: 88 saat pc oynamak, 28 saat instagramda fotoğraf beğenmek)
3-)Yatakta uyumaktan başka her işi görmek: Uyuyacağım diye yatıp uyumak dışında bilimum iş yapıyor, uyuyana kadar saatler geçiyor ve bu saatler sizi ertesi günkü sorumluluklarınızdan ya da uykunuzdan ediyor mu?
4-) Sizi disipline sokacak, hizaya getirecek planlı bir eyleminiz yok mu? (Bkz: Okula, işe gitmek, düzenli spor yapmak)

Şimdi bu sıkıntıların en az iki tanesinden muzdarip insanlar ertelemez mi sorumluluklarını? Bu insana gidip de erteleme olsun bitsin derseniz, olmaz da bitmez de. Önce sorun kaynaklarının diğerlerini çözmek gerekir. Nasıl mı çözeriz peki bu sorunları? Terzi kendi söküğünü dikemez ki canım!

8 Beğeni

aslında akşam 11-12 gibi yatıp 7-8 gibi kalkıyorum, yatağa sadece uyumak için giriyorum, okula gidiyorum, gün içinde okumaya ayırdığım vaktin yarısını pc oynamaya ayırıyorum. Peki ben neden bu kadar erteleyici bir insanım ? Aslında, Adeta hiç bir şey yapasım gelmemesinden kaynaklanıyor olabilirmi veya yapmak istemem ve istemem arasında kalmakdan kaynaklanıyor olabilir mi acaba ?

1 Beğeni

bence olabilir. çünkü o depresif hal bende de var. hiçbir şey yapmak istemeyince insan kendini yararsız şeylere veriyor. mesela pcde çok vakit harcamak da bence buna giriyor. kararında kullansak sorun yok. ama çok oyun oynarsan, o yararsız şeylere girmiş oluyor bence. tabii aynı durum bizler için de geçerli. ben bir şekilde bir şeylere bağımlı olduğumu düşünüyorum. mesela çok müzik dinliyor olmak bile bana böyle geliyor. anladığım kadarıyla bunların yerini bize artı olarak dönecek işlerle değiş tokuş etmemiz gerekiyor ama iş gene şu irade bahsinde tıkanıveriyor bu noktada da. siz ne düşünüyorsunuz? bu forumda bunlardan bahsedeceğimi de hiç düşünmemiştim. :slight_smile: ama konu açılınca yazmadan edemedim. şahsım adına kendim için üzgünüm. çünkü vaktimi daha iyi kullanabilmeyi istiyorum.

2 Beğeni

aynen öyle … Banada son zamanlarada gelen ve üstümden atamadığım sinir, stres ve depresiflik var. (konu nereden nereye geldi ya neyse konu değişmeden susayım en iyisi :smiley: )

1 Beğeni

Erteleme hastalığı olan insanlar gerek iş yaşamında gerekse özel yaşamlarında asla başarı elde edemezler. Bu tip insanlar ile bir arada olmak herkesi yorar. Zamanında yapılmayan işten de kimseye hayır gelmez ve sorumsuz bir insan imajı yaratan bu kişilerle, hiç kimse yola çıkmak istemez.

Zorunlu ertelemeler veya zamansızlık sebebi ile bazı işler geciktirilebilir fakat en kısa sürede sonuçlandırılmaya çalışılmalıdır.

İş hayatında bu insanlar ile çalışmayı kimse istemez çünkü başkalarının da zamanını çalar, iş motivasyonunu düşürürler. Özel yaşamda ise zamanla eş, dost kaybı yaşar ve yalnızlaşırlar.

1 Beğeni

Devirden kaynaklı olduğunu düşündüğüm sorunlardan biridir. Erteliyoruz çünkü yapacak hep bir milyon şey daha buluyoruz. Erteleme işi bir karar aşamasının sonunda bile olmuyor. Sosyal medyada hap niyetine sunulan zaman geçirme mekânlarına kendimizi kaptırdığımızda istemsizce saatlerimiz gidiyor ve kendimizi bir şeyi ertelemiş olarak buluyoruz. Bunun yanında hiç sıkılamamak da bence hastalık hâlini aldı. Sıkılamıyoruz, erteliyoruz.
Bu sizin asıl sorununuza hitap eden sebep olmayabilir ama çoğu kişinin bundan yakındığını duyuyorum. Görünce yazmadan edemedim.

5 Beğeni

Olayın sadece psikolojiyle ilgisi yok aslında. İnsan vücudu biliyorsunuz o kadar karmaşık bir yapı ki daha binlerce yılımızı bence onu keşfetmekle harcayacağız.

1 Beğeni

Elbette öyle. Bunun bir sürü nedeni olabilir dediğiniz gibi.

Bu aşamadayım su an. Hayırlısı.

1 Beğeni

tl;dw

nasıl çözücez bu erteleme hastalığını ya. 10 dk da kapattım. biri özet verebilir mi lütfen?