Everest Yayınları Modern Klasikler Serisi

Everest cevaplamayınca dolaylı yoldan Mustafa Küpüşoğlu’na sordum.

3 Beğeni

Teşekkürler, en azından umut verici bir cevap aldık. Adı değişip de Alfa’nın klasikleri gibi çorba olmaz umarım :roll_eyes:

2 Beğeni

Bu seri neden böyle oldu? Akıbeti hakkında yeni bir bilgi var mı? Doris Lessing’in “Şiddetin Çocukları” serisinin 5. kitabını henüz basmadan seriyi usulca bitirdiler mi? :fearful:

Mustafa Küpüşoğlu yukarıdaki twittinde “Modern Klasikler kapanmayacak ama adı değişir mi bilemedim” demiş ya adının değişmesi kapanma olmuyor mu zaten?

Bu serinin haline çok üzülüyorum :cry:

2 Beğeni

Saadet Hanım geldiğinden beri Modern’e dahil olabilecek kitaplar tekil basılıyor. Seri sonlandı diyebiliriz yani. Saadet Hanım’ın açıklamadığı bir ajandası var, gelecek eserler de belirsiz (seriden bağımsız, tüm programı kastediyorum).

1 Beğeni

Evet, Anna Kava’nın “Julia ve Bazuka” kitabı seriden çıkmayınca anlamam lazımdı. Fakat işte bir açıklama vs olmayınca devam edeceğine dair umudumu korudum. Bir de 5 kitaplık bir serinin son kitabını basmadan bitirmezler diye düşünüyordum. Elimiz, dört kitapla, böğrümüzde kaldı.

2 Beğeni

Editör değişikliği bu seriyi bitirdi. Daha değişiklik zamanı hissetmiştik böyle olacağını ama yayınevi reddetmişti.

Şimdi bu cevaba ne diyelim? Biz okur olarak böyle bir durum olabileceğinin kokusunu alabilmişken seriler aynı şekilde devam edecek demek, ne bileyim…

3 Beğeni

Saadet Özen seriyi yok etti. Her şeye sil baştan başlayıp kendi izini bırakmak istiyor sanırım. Okuyucuya ne kadar saygılı bir durum karar sizin. Ben Saadet Özen’e karşı antipati geliştirdim bu ve başka bir kaç konu üzerinden.

Yeni şeyler tabi ki yapacak, yapsında ancak mevcutu yok ediyorsanız en azından bir açıklama yapacak saygıyı göstermek gerekir diye düşünüyorum. Bir seriyi devam ettirme zorunluluğu elbette yok ama bu 5-6 kitaplık bir seri değil ki apar topar bitsin. İçeriğinde 96 kitap olan bir seriden bahsediyoruz, yukarıda bahsedildiği gibi Şiddetin Çocukları daha tamamlanmamıştı. Anna Kavan bu seriden çıkardı neden tekli kapakla çıktı? Sorunca cevap alınamayan bir yer Everest ben o yüzden Mustafa Küpüşoğlu’na sormuştum o da seri açısından olumlu olmayan muğlak bir cevap verdi. Cem İleri’nin gitmesine bir kez daha üzüldüm.

7 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Şimdi bunun metro istasyonlarının logosunu değiştirmekten farkı ne ki?

3 Beğeni

Size kesinlikle katılıyorum. Elbette seri sonsuza kadar sürmeyecekti. Fakat okuyucuya bir açıklama yapmalıydılar, en azından “bu seri bitti arkadaşlar” demeliydiler. Ben de defalarca sordum, defalarca. Hiç bir şekilde yanıt alamadım. Ayrıca her gelen editör kendi öncesini yok edecekse bir yayınevi nasıl gelenek oluşturabilir? Okuyucu yayınevine nasıl güvenebilir? Bu gibi seriyi sona erdirme kararlarını tek bir kişi mi alıyor!? Aralarında kimse çıkardıkları seriyi okumuyor mu!? Kimse demiyor mu yav şu 5. kitabı basmayacak mıyız diye.

Saadet Hanım, yine bu forumda denk geldiğim bir twitinde (Twitter kullanmıyorum. Forumda bulursam buraya eklemeye çalışacağım. Hatalıysam düzeltirim), okuyucunun Modern Klasikleri kendisine çok az sorduğu anlamına gelebilecek bir şeyler yazmıştı. Az okunması/satılması nedeniyle seri sona eriyorsa, o da kabulüm. Yeter ki seri içinde eksik bırakmasınlar, okuyucuya birazcık ihtimam gösterip bir açıklama yapsınlar.

7 Beğeni

Şöyle bir cevap vermişti ama 1 yıla yaklaştı sanırım yeni kitap çıkmıyor.

Ben de Anna Kavan’ı farklı kapakla görünce ümidim kırılmadı değil ama bekliyoruz bakalım…

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Bu twiti arıyordum ama bulamamıştım. :hugs:

Yerli yerinde duruyor demiş sanırım bunu yerinde sayıyor şeklinde anlamalıyız. Anna Kavan’ın yenisini seriden çıkarmak da bahsedilen ters köşe sürpriz olsa gerek :roll_eyes:

2 Beğeni

Seride tükenen kitaplar da yeniden basılmıyor gözlemlediğim kadarıyla. Saint-Exupery’nin Yel, Kum ve Yıldızlar kitabını bekliyorum ne zamandır. Alfa’dan gelebilir yeni baskısı. Ters köşe sürprizler dedikleri Ferit Edgü’yü sil baştan yeniden yayınlamaksa çok da bir şey demeye gerek yok. Saadet Hanım eminim çok güzel şeyler yapacak önümüzdeki dönemlerde de, fakat eksik ve tatmin etmeyen açıklamalar pek hoş olmuyor.

1 Beğeni

Dünkü konuşmamızdan sonra forumda benim gibi merak edenleri görünce tavır yapmayı bir kenara bırakıp tekrar Saadet Özen’e sormak istedim. Soru olarak Şiddetin Çocukları’na öncelik verdim çünkü Modern Klasikler’e ilişkin net bir cevap almayı beklemiyordum. Saadet Hanım soruma cevap verdi bugün, Şiddetin Çocukları 5 geliyormuş, Modern Klasikler’e istinaden ise önceki tweetine benzer bir açıklama yapmış.

@rubybee @BiblofilYouTube

6 Beğeni

Teşekkür ederim. İyi ki sormuşsunuz, "Şiddetin Çocuklar"ı serisi için sevinebiliriz en azından eksik kalmayacak :hugs:. Maya Angelou’nun otobiyografik serisi için de umutluyum. Birazıcık :innocent:

@fmd_1 ben de sizin gibi serideki tükenen kitapların tekrar basılmayacağını düşünüyorum. Yani eskiden basılıyormuş, Maya Angelou’nun “Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim” kitabı 3. baskı yapmış mesela. Fakat editör değişikliğinden sonra tekrar basılacağını düşünmüyorum. Benim de bu seriden bulamayacağıma inandığım 3 kitap var :cry:

2 Beğeni

Hangi kitaplar onlar acaba? Yel, Kum ve Yıldızlar dışında, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ve Mattia Pascal Sahiden Yaşadı mı Yaşamadı mı? geliyor aklıma.

Onu da bitirler diye düşünüyorum.

Kapak tasarımı da aynen devam edecekmiş, şimdi onun yanıtı da geldi.

5 Beğeni

Modern Klasik nedir sorusuna “yetkin bir otorite” olarak cevap hazırlıyoruz gibi anlamlar çıkartıyorum. Ben bu tavrı soğuk buldum açıkçası.

Her şeye rağmen işin sonunda güzel sonuçlarla karşılaşırsak alkışlar ve haklarını teslim ederiz. Okuyucu olarak kimseye bir gıcıklığımız yok neticede. Ürün önemli.

Bizim tepkimiz şu ana kadar izlenen yolun durumuna. Ben şu anki hale baktığımda tam olarak şunu görüyorum. Seri bir kenara atıldı, eski yayın yönetmeni zamanından kalan 2-3 eser de eklendi ve öylece kaldı. Alfa’yı tanıyoruz neticede. Dolayısıyla Everesti de. Dizi canavarı gibiler. Hiç iyi şeyler beklemiyorum nedense.

7 Beğeni

Aaa ben "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"u unutmuştum :sweat_smile: 4 oldu böylece "Ağaca Tüneyen Sweeny"i de bulacağıma inanmıyorum.

Kapak tasarımı da devam ediyorsa, Seri devam ediyor sanki :thinking: En azından akmasa da damlar.

2 Beğeni

Açıkcası ben aynı tasarımla devam edecek olmasına mutlu oldum çünkü tamamen ümidi kesmiştim. Eğer yeni tasarımla devam etselerdi kesinlikle almazdım. Şimdiyse dediğiniz gibi bir yol ayrımı mevcut, ya aynı kılıf içinde bambaşka ama aynı tadı vermeyen bir seriye evrilecek ya da daha kısıtlı (belki geniş) çaplı kitap seçkisine dönecek. Sonuç ne olacak bilmiyorum ama o şansı vermek dışında bir şey yapma imkanımız yok nasılsa.

Bu kısım benimde tepki gösterdiğim kısım, halen çok bir şey değişmiş de değil. Ben bireysel olarak sordum ve cevap aldım ancak kurumsal bir açıklamaya gerek görülmedi bu süreçte. Veya bu cevap verildi ancak ne zaman yeni eserleri göreceğiz bu kıstaslarını ne zaman oturtmuş olacaklar o da soru işareti. Yine kendi kendimize fikir yürütmek gerekirse (şiddetin çocukları 5’in yıl başı itibariyle geleceğini düşünürsek) sanırım 2022 yılında ancak etkinlik görebileceğiz.

Ağaca Tüneyen Sweeny o kadar bulunmaz bir kitap değil. Kitapçıların raflarında olabiliyor. Geçen Dolap uygulamasında görmüştüm bulup link atayım.

1 Beğeni

@Alladierre teşekkür ederim. Verdiğiniz linke bakacağım :blush:

2 Beğeni

Ben de Mattia Pascal’ın yel kum ve yıldızlarda sahiden yaşayıp yaşamadığını merak ediyorum.

Sonuçta Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok :smile:

1 Beğeni