Fantastik Kurgu Alt Türleri Rehberi

Ben bunlara katıldım şahsen hocam. Ama belki -tamamen n’aptığını bilmemekten gelen- serbest bir çeviri ruhuyla şunu önerebilirim:

grimdark: kapkaranlık

cosy: minnoş

3 Beğeni

Bazı terimlerin dümdüz çevirisi gayet yerinde olmuş bence. Çevrilmesi daha zor olanlardan şu önerileri beğendim:

High → Ağır Fastastik
Low → Hafif Fastastik
Grimdark → Kasvetli Fantastik
Flintlock → Barut ve Büyü

Cosy için de önerim: Huzurlu Fantastik

Ama genel olarak önerilen neredeyse her terim bir şekilde anlamı karşıladığı için ne seçsek olur gibi de geliyor :smiley:

3 Beğeni

Çok hafif kalıyor gibi geliyor bir yandan, diğer yandan benim okuduklarım grimdark skalasında bayağı koyu yerlerde, o yüzden biased bi görüş de olabilir benimki. Hassasiyet konusunda da haklı olabilirsin, o yüzden yarım bi itiraz diyelim buna. :slight_smile:

Cosy için sıcak daha yakın geldi bana
High/low için yüksek/düşük
Destansı Epic mi yoksa heroic mi olsun diye düşünüyorum, heroic düşündükçe daha doğru geliyor.
Progression için ilerleme
Flintlock için Barut ya da Barut & Büyü
Comic için mizahi?

@nefarrias_bredd Kapkaranlık aklımdan geçti ama içime sinmediydi. Cosy için ben de yumuş yumuş demek istiyorum. :smiley:

Gaddar/Acımasız fantastik komik mi duruyor? :slight_smile:

1 Beğeni

Eline sağlık üstat. Ben de istemiştim böyle bir konuyu.

2 Beğeni

High Fantasy: Büyünün, evrenin temel yapı taşlarından birisi olduğu ve kurgunun bütününü kapsadığı eserleri bu kategoriye koyuyorum. Bu türde yoldan geçen alelade bir insan bile büyüyle içli dışlıdır, Cosmere evreni buna en iyi örnektir.

Dark Fantasy: Yazılı türde tam karşılığını bilmiyorum (Ravenloft sanki Gotik türe daha yakın) ancak manga kısmında Berserk, video oyunu kısmında ise Dark Souls bu türü tam olarak karşılıyor.
Bu türde her şey çok berbat bir halde, umut denilen şeyin kırıntısı dahi yok, evren yaratımı cehennemi aratır derecede kötücül, karamsar ve lanet.

Eklemeler:
Sword and Sorcery’e Melniboneli Elric de eklenebilir.
Science Fantasy’e Mark Lawrence kitapları da eklenebilir.

2 Beğeni

Dark fantasy türüne bitiyorum ya hem görsel hem hissel açıdan farklı evrenlere götürüyor. Mutluluk veren bir depresyon gibi. Sen yorgunsun fakat önemli değil, dünya da yorgun hissi veriyor. Tim Burton filmleri bu açıdan tatmin edici.

1 Beğeni