Fantastik ve Bilim Kurguya Yeni Başlayacaklar İçin Öneriler?

Çok güzel bir öneri olmuş. Benim Türk edebiyatında en çok sevdiğim eser Puslu Kıtalar Atlası’dır.

Bilimkurgu için de ben uzun uzun seriler yerine, Philip K. Dick toplu öyküler ile başlanmasını öneriyorum her zaman.

3 Beğeni

Konuya tek atmaya geldim.

Terry Goodkind’in Doğruluğun Kılıcı serisi.

Pegasus basıyor kitapları.

İlk kitap Büyücünün İlk Kuralı

3 Beğeni

Pegasus muhtemelen yarım bırakacaktır, hatta muhtemelen bırakmıştır, 4 yıldır yeni kitap yok. 15 kitaplık serinin ilk kitabını 2016’da, 4. kitabını ise 2020’de bastılar. Efsaneler kitabında bir hikayesini okuyup beğenmiştim ama okumak nasip olmayabilir zamansızlıktan.

2 Beğeni

Onlar bildiğim kadarıyla çok uzun seriler. Daha kısaları var mı?

Teşekkürler bakacağım

Ben zaten okuyucuyum bilgim var ama daha çok benim bile adını duymadığım yeni şeyler keşfetmek istiyorum. Okuyacak kişinin yaşı küçük 15 16 civarında.

Onu çok gördüm ama akıcı diyen de var sevmeyende. Bir de tuzlu ya, fiyatını hak ediyor mu sizce?

Dirk Gently 2 sezon izle. Netflix’te halen mevcut. İlk sezon sci-fi, ikinci sezon fantastik orgude. Ne agir ne cocuksu, mizahiyla tam kivaminda. Hangi sezon ağır basarsa o yone agirlik ver, derim. Douglas Adams’in kitaplariyla da baslamana vesile olur hem.

1 Beğeni

John Clue ve John Grant’ın “temel metinler” (Meşru olarak fantezi diye adlandırdığımız metinlerden önce ortaya çıkıp kendinden sonrakilere ilham veren yayınlar ) olarak adlandırdığı yazılı eserleri öneririm.

image

image

Bilimkurguda ise yine temel metin olarak adlandıracağımız bir eser öneriyorum.

image

5 Beğeni

H. G. Wells yazdığı kitapları öneririm ondan sonra Maymunlar Gezegeni okuyabilir.
Dune serisi yaşına göre ağır olabilir o yüzden daha sonra onu da okuyabilir.

1 Beğeni

Size katılıyorum. Özellikle Drizzt’in ilk üçleme neyin ne olduğunu anlamada ve sürüklemede başlangıç için çok iyi bir tercih olur.

3 Beğeni

Merhaba ben Dune, Sissoylu ve Asimov serilerine başlamak istiyorum. Özellikle Dune ve Sissoylu’ya alt yapım olmadan başlamaya korkuyorum açıkçası. Yarım bırakmak istemiyorum çünkü. Bunun için öncelerinde okumamı önerebileceğiniz kitaplar var mı?

1 Beğeni

Sissoylu özelinde okumanız gereken bir şey yok öncesinde. Sadece yazarın tarzına alışmak için Elantris’e bakabilirsiniz ama elzem değil., Sissoylu sizi alır götürür. Tek sıkıntı kitapların hacimli olması gibi görünüyor. O sıkıntıyı da Sanderson içerikle kapatıyor.

3 Beğeni

Çok teşekkür ederim yanıtınız için.

2 Beğeni

Sissoylu için söylenmesi gerekenler söylenmiş zaten.

Dune planetoloji, sosyoloji, teoloji, Jung psikolojisi, teoloji ve mesianik inanışlara değiniyor bolca ama okumaya başlamadan bunları bilmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Bunlardan herhangi birisine ilgi duyuyor olmanız daha keyifli okumanızı sağlar sadece.

Asimov’un serisinden kastınız 14 kitaplık meşhur serisi ise bilimkurgu seviyor olmak yeterlidir başlamak için. Robot üçlemesi dedektif-bilimkurgu türünün ilk örneklerinden, Galaktik İmparatorluk Serisi kendi başına bağımsız romanlar, Vakıf ise “The History of the Decline and Fall of the Roman Empire”'ın gelecekte geçen kurgusal bir versiyonu diyebiliriz. Toplumsal tarih ilginizi çekiyorsa daha bir hoşunuza gidebilir.

2 Beğeni

Dune salt bilimkurgu değil. Çok fazla din hatta islamik motif barındırıyor. Hanedanlık ilişkileri vs de hat safada (Game of thrones tarzı düşünebilirsiniz) İlk kitap başlamak için iyi ama seri zorlayıcı olabiliyor.
Bahsi geçen 3 Kitap dahil hiç bir seri için alt yapıya ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. Henüz fantastik yada bilimkurgu olsun okuyan şunu zaten biliyordur diye başlayan bir seri yok. Yüzükler - Silmarillion- Hobbit, üçünden biriyle başlanabilir. Aynı seri içinde orta kitaplar olabiliyor bunadikkat etmek lazım. Misal Güç yüzüklerine Dair ile başlamak diğer saydığım üç kitap varken oldukça kötü bir fikir.

Arkadaşlarda benzer şeyler söylemişler zaten. Bence kitapyurdunda filan bu örnek sayfalar var. Hepsinde
bir 5 sayfa bakın hangisinin akıcılığı hoşunuza giderse o seriye dalın. 3-5 yıla hepsi bitmiş our zaten :smiley:

3 Beğeni

Asimov okumak istiyorsanız Ben,Robot kitabını öneririm eğer başka bilimkurgu kitapları okumak isterseniz Yakın, Kumsalda, Kent, Yol İşaretleri, Uzayda Piknik bunları da öneririm çok güzel kitaplardır.

2 Beğeni

Altı kitap elimde fakat Dune serisi biraz gözümü korkutuyor açıkçası. İlk kitabı okuyup araya başka kitap almak istiyorum. Asimov’ dan Vakıf serisi 3 kitap var ve okumaya başlamak için Sonsuzluğun Sonu’ nu önermişlerdi onuda aldım.

1 Beğeni

Dune’u aralara başka kitap katarak ben de okumuştum. 1-2, başka kitap , 3, başka kitap 4-5-6 şeklinde gittim. Kafa dağıtmak için iyi ama sakın araya büyük seri almayın. Böyle küçük tekli, ne biliyim yerli filan…

3 Beğeni

Evet bende öyle yapmayı düşünüyorum. Elimde ki seriyi bitirdikten sonra Dune serisine bu şekilde başlarım. Çok teşekkür ederim.

2 Beğeni