Merhabalar, belirttiğim gibi özellikle fantastik alanında sıkmayan, evreni karmaşık olmayan, su gibi akıp gidiyor diyebileceğiniz seriler nedir? Aynısı bilim kurgu için de geçerli elbette.
Yüzüklerin Efendisi.
Maymunlar Gezegeni bilimkurgu başlangıcı için önerebilirim.
Harry Potter hiç fantastik seri okumamışlar için güzel bir başlangıç olabilir.
Dil sınırı yoksa Kings of the Wyld. Baştan sona severek okudum.
Yüzüklerin Efendisi ağır gelmez mi yeni başlayan için? Karmaşık bence.
Klişeden ziyade farklı seriler biliyor musunuz aynı kalitede?
Sadece Türkçe maalesef ki
Yani, okuyan 10 yaşlarında ise evet, biraz karmaışık gelebilir.
Bulunabilir olanlardan Belgariad serisine bakabilirsiniz. Ejderha Mızrağı ilk üçleme, Drizzt ilk üçleme de olabilir.
Elantris (tek kitap), Altın Pusula serisi. Bilim kurgh için Vakıf serisi.
Fantastik için kesinlikle Harry Potter derim. Çocuk kitabı diyenlere aldırmayın, sadece ilk 2 kitap öyle. 3 ve sonrası gayet yetişkinler için
Eğer ucuza bulunabilirse Can Yayınlarının çıkartmış olduğu ancak yeni basımı bulunmayan Jasper Kent tarafından yazılan Danilov Beşlemesi’ni de öneririm. Tarih ile fantastiğin birlikte harmanlandığı güzel bir seridir.
Bilimkurgu olarak; İşte Tanrılar kitabını, Maymunlar Gezegeni’ni ve Metro serisini öneririm.
Şu başlığı inceleyebilirsiniz;
Zamanında yeni başlayanlar için şöyle bir öneri mesajım da var, fiyatlar güncel olmasa da içeriği hala günceldir diye düşünüyorum
Fantastik Harry Potter ya da LOTR
Bilimkurgu: Amber ya da Dune.
Kral Katili Güncesi, Centilmen Piç, Drizzt, Elantris, Kızıl İsyan, Bitmeyen Savaş, Kaplan Kaplan, Metro…
Aslında biraz kendin hakkında bilgi versen daha iyi tavsiyeler alırdın kör tavsiye vermek pek mantıklı değil bana göre.
Kral Katİli Güncesi bana göre her yaş her okuyucu kitlesine hitap ediyor .
Bilim Kurgu ise bana ağır geliyor yazıda görsel olarak tüketmek daha çok hoşuma gidiyor.
Direkt Dune’dan başlayan çoğu okuyucu kitabı yarım bırakıyor belirli bir bilimkurgu altyapısı olmadan okumak iyi değil.
Tanınmış serilerin hepsi -göreceli olarak- iyidir; konusu hoşunuza giden herhangi bir seriden başlayabilirsiniz. Sevmezseniz bırakıp bir diğerine geçme fırsatınız her zaman bulunmakta.
Bence kapak resmi en çok hoşunuza gidenden başlayın.
Ben bilimkurguya Vakıf ile başlamıştım. Tavsiye ederim. Fantastik için ise Diskdünya.
Diskdünya için ekleme yapayım. 41 kitaplık seriyi okumanıza gerek yok. Alt serilerden biriyle başlayabilirsiniz. Severseniz devam edersiniz.
Eğer genç biriyse, Harry Potter, Gölgelerin Efendisi veya Puslu Kıtalar Atlası. Bunlar klasik öneriler fakat klasik olmalarının da bir sebebi var, boşuna popüler değiller.
Genç ama gene de belirli bir dizi/film/kitap kültürü var ve farklı şeyler arıyorsa: Kızıl Yükseliş, Büyücüler(HP alternatif), Kuzgunun Gölgesi serisi, Belgariad(Yüzük alternatifi), Sissoylu, Gedik Savaşları Efsanesi.
DND seviyorsa: Drizzt Efsaneleri, Ejderha Mızrağı(yaşı çok küçükse sevebilir xD)
Çerezlik: Dresden Dosyaları, Katilbot Günlükleri.
Hem genç-yetişkin yönü hem de ciddi taraflı olan bir şey isterse: Kralkatili Güncesi(fantastik okumayı geçtim, kitap okumaya KKG ile başlamıştım ben), Centilmen Piçler, Barut Büyücüsü.
Hem popüler olmalarından dolayı giriş seviye denilebilecek hem de kaliteli serilerden: Kadim Kanunlar, Vakıf.
Hem popüler hem de alanın zirveleri: Buz ve Ateşin Şarkısı, Dune, Malazan.