Fantazya ve Bilim Kurgu Fanzin Taslağı

Merhabalar arkadaşlar;

Lafı çok uzatıp reklam algısı yaratmak istemiyorum, o yüzden doğrudan isim veya link bombardımanına tutmayacağım sizi. Zaten derdimiz bir ticari marka yaratmaktan ziyade, hepimizin içindeki yazma ve keşfetme açlığına ortak bir sofra kurmak.

Bir süredir bir fanzin taslağı üzerinde çalışıyorum. Biliyorum; Türkiye’de fantastik ya da bilim kurgu öykülerin yayınlandığı harika platformlar, köklü dergiler var. En basitinden Kayıp Rıhtım, Orm Fantastik Öykü Seçkisi ya da Şato Dergi, ülkede bu alt kültürün güncel olarak en değerli yapı taşları. Ancak bu türün hem yazarı hem de okuru olarak hissiyatım şu: Bu materyaller ne yazık ki potansiyelimizin yanında hâlâ çok az kalıyor. Yazacak çok şeyimiz, anlatacak çok dünyamız var ama alanımız dar.

Ben de uzun süredir kendi köşemde kurgu ve kurgu dışı bir şeyler karalıyorum. Bunları çeşitli platformlarda paylaşmaya çalışsam da hep bir sınır hissiyle karşılaşıyorum. Yazarların gerçekten rahat hissedebileceği, kelime sınırlarına hapsolmadan, hem kurgu dünyalarını hem de o dünyalara dair incelemelerini özgürce paylaşabileceği, dijitalde tamamen ücretsiz ve kolektif bir alanın eksikliğini hissediyorum.

Bu sebeple Berzah ismini verdiğim (e-postadan da fark edeceğiniz üzere) bir fanzin taslağı oluşturdum. Reddit ve benzeri mecralardan tanıştığım, emeği büyük dostlarla iletişim halindeyim. Bu işin tek bir editörün mutfağı olmasından ziyade, kolektif bir proje olmasını istiyorum. Hatta bazı yayınevleriyle basılı kopya üzerine (dijitalin her zaman ücretsiz kalması şartıyla) görüşmelerim sürüyor.

Ancak bir sorunum var: Yeterli yazı yok. Elbette öyküler az veya çok birden fazla kalemin elinden ama kurgu dışı yazılar kısmı benim için hâlâ bir sorun.

Dergiyi sadece kendi yazılarımla doldurup tek kişilik dev kadroculuk oynamak istemiyorum. Bu fanzin, fantastik edebiyata, bilim kurgunun çekiciliğine, mitolojiye ya da kurgu dışı incelemelere gönül vermiş herkesin olsun istiyorum.

Eğer;

• Yayınlanmasını istediğiniz öyküleriniz,

• Dosya konularınız veya denemeleriniz,

• Edebiyat, sinema ya da oyun üzerine inceleme yazılarınız varsa;

Bunları isminiz (ya da mahlasınız) ve yazınızın ne anlattığına dair bir paragraflık kısa özetiyle birlikte fanzinberzah@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Ayrıca gerek tasarım alanında, gerek içerik alanında fikirleriniz ya da önerileriniz varsa bunları sizden duymayı çok isterim. Lütfen eleştirmekten, tartışmaktan ya da önermekten çekinmeyin.

2 Beğeni