Merhaba:
Uzun zamandır sağda solda gördüğüm pulları -damgalı veya damgasız- toplamıştım. Şimdi bir hayli pulum oldu ve onları düzenlemenin zamanının geldiğini düşünüyorum. Tabii bir pul defteri almam gerekecek. Bana tavsiye edebileceğiniz bir marka veya model var mı? Bu konuda deneyimli arkadaşlar varsa önerilerini bekliyorum.
Oh yes!
Her türlü filateli ihtiyacınız için: filateli.gov.tr
Piyasada bu kaliteyi bu fiyata bulabileceğinizi sanmıyorum. PTT’ye bağlı olduğu için gönderi ücreti almıyorlardı ama belki artık bir alt limit koymuşlardır. Ben iki tane büyük boy defterlerinden aldım. Çok beğendim. Şu aralar vaktim yok, ilgilenemiyorum ama vakit bulunca iki defter daha sipariş edeceğim.
Sadece defterler değil, ilk gün zarfları, maşaları, aksesuarları, yıllık pul poşetleriyle de güzel bir kaynak. Tavsiye ederim.
Ne garip kelime ilk defa duyuyorum. Ece Ayhan şiir başlığı gibi…
Filinta değil
Finalistler değil
Fitil hiç değil…
Bir milyon çağrışım anlam…
Bir büyük defter daha alıp temalı (botanik) pullarımı tasnif etmem gerekiyor ama kaba bir şekilde pullarım:
Botanik temalı olanların bir kısmı:
İlk Gün Zarflarının bir kısmı:
Japonların ve İngilizlerin bir kısmı:
Sağdakiler kâğıtlarından ayrılmayı bekleyenler; Soldakiler ise temizlenip preslendikten sonra tasnif edilmeyi bekleyenler:
2014 Yılı Pul Poşeti (2014 yılında ilk kez basılan her puldan bir adet):
Japon Anime pulları falan:
Neden? Çünkü seviyorum.
![]()
Girme kanımıza….
Ben tövbekar oldum pul biriktiriyorum demeye. Kendimi pul koleksiyoncusu sanırdım ama amatör olmak için bir bir hayli yol almam gerektiğini anladım. Ekonomik nedenlerden dolayı hala bir defter alamadım. Ama ilk fırsatta burada göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Hocam her türlü koleksiyon yıllar isteyen bir uğraştır. Hiç kendinizi kötü hissetmeyin. Önemli olan topladığımız koleksiyonlardan zevk almak.
Haa evet. Yeri gelmişken bir fıkra anlatayım size. "Yahudinin biri oğluna hayat dersi vermek için karşısına almış. Bugün sana parmakları öğreteceğim demiş. Bu baş parmaktır, düğmelere butonlara basmak için kullanırız. Bu işaret parmağıdır, bir yön tarif etmek için kullanırız, bu orta parmaktır zevk parmağıdır. Bu yüzük parmağıdır, nişanlandığında evlendiğinde yüzüğünü takarsın. Bu da serçe parmaktır kulağını kaşırsın burnunu kimse görmeden kurcalarsın dedikten sonra oğluna anladın mı diye sormuş.
Çocuk, evet anladım ama orta parmağın ne işe yaradığını tam olarak anlamadım demiş. O’da oğluna açıklama için; Akşam olur herkes yatar, ışıklar kapanır ve senin zevk dakikaların başlar. Parmağını hafifçe ıslatırsın ve yastığını altındaki paraları çıkarırsın başlarsın saymaya bir, iki, üç…
İşte benimde bazen oluyor zevk dakikalarım… Bir elimde pertavsız, bir elimde cımbız , çıkarıyorum derme çatma pul koleksiyonumu başlıyorum incelemeye… (Yahudi sadece tanımlama)
Selamlar,
Forumda pul koleksiyonerlerini görmek sevindirdi. Ben de kendimce bir pul koleksiyoneri sayılırım. 2013’te başladım.
Elimde Leuchtturm’un klasörü var
Pul dünyası derya deniz, sınırlar koymadıkça harcanacak paranın haddi hesabı yok. Onlarca ülke onlarca eski yeni pul. Bu yüzden öncelikle koleksiyona sınırlar koyarak başlamalı.
İlk sınır damgalı- damgasız pul ayrımı. Damgalı pullar çok daha ucuza bulunurken, damgasız pullar daha pahalı ya da pul değerinde satılmakta. Ben şahsen damgasız pullar satın almaktayım.
İkinci sınır pul koleksiyonu yapılacak ülke, tarih veya konu ayrımı. Ya bir konu üzerinde çeşitli ülkelerden pulları toplamak ya da bir ülkenin pullarını toplamak sınır koydurtur. Belli bir dönem pullarını toplamakta bir sınırdır. Ancak genelde eski pullar pahalı olmakta.
Ben şu an Türkiye ve Kazakistan pullarını toplamaktayım. 2013’ten beri Türkiye’de çıkan pulları kaçırmadan topluyorum. Sadece bir tanesini kaçırdım o da Aziz Sancar’ın ödül kazanmasına ithafen çıkan pul çabuk tükenmişti. Denk geldikçe eski pulları da alıyorum ancak ucuza denk gelirsem. Benim şimdilik gayem 2013 ve sonrası Türkiye pullarını biriktirmek.
Kazakistan ne alaka diyebilirsiniz. Kazakistan pullarını internetten satış kolaylığı ve para biriminin o zamanlar düşük olması nedeniyle kendime seçmiştim. Websitelerinde 90’lardan 2016’ya kadar mevcut pulları yavaş yavaş topladım. Ancak uzun bir süredir devam ettiremiyorum. Türk Lirasının değer kaybıyla ucuza başlayan koleksiyonerliğim pahalı olmaya başladı.
Bosna Hersek pullarını biriktirmeye başlamaya karar vermiştim. 2013-2014 pullarını aldım ama Türk Lirasının değersizleşmesi karşısında çıkan maddi sonuçtan vazgeçtim. Yoksa Bosna Hersek pulları da internetten satın alabilmekte.
Elimde biraz Almanya pulu var, gide gele veya gidenler vasıtasıyla topluyorum ama ne denk gelirse,özel bir amacım yok. Sadece pul kalitelerini, pullara seçtikleri görselleri çok beğeniyorum.
Üçüncü sınır da saklayabileceğiniz kadar pul almak. Bazen çok komik rakamlara bir poşet pul geliyor. Ancak pul defteriniz yetersizse veya yoksa neye yarar poşette pul almanız. Ben leuchtturm klasör ve pul sayfalarını kullanıyorum. Açıkçası ikinci bir tanesine daha ihtiyacım var ancak fiyatları o kadar uçmuş ki kendimi frenledim. Şu sıralar Türkiye yeni pulları dışında pul almıyorum 1 senedir.
Pullardan bir ülkenin tarihini o kadar güzel anlıyorsunuz ki aslında ülkenin geleceğine bırakılan miraslar. Ben açıkçası Ptt’den çok daha güzel anma pulları bekliyorum ancak bazen yaptıkları bir kaç sürpriz dışında pek memnun değilim. Bunda tabi ki ülkenin şu anki iktidar durumunun etkisi var. Örneğin en son Camilerimiz konulu pul çıkarmışlar şuna bakın o kadar güzel cami varken bilgisayardan animasyon cami mi pula konulur? Yazık.
Benim en zorlandığım kısım pulları ayırmak. Genelde pulları senesine göre veya konusuna göre ayırıyorlar. Ben konularına göre ayırmaya çalıştım ancak bazen öyle bir pul çıkıyor ki bu pul için ayrı bir konu başlığı olmalı dedirtiyor. Ben konularda; Atatürk, Şahsiyetler, Önemli gün, kurum,yıldönümü anma, spor, vasıtalar, şehirler,gelenek ve kültürel değerler, diğer ülkelerle ortak pullar şeklinde konulara ayırdım. Bu ayırma işi bence en zevkli ve en uğraştırıcı kısmı pul koleksiyonerliğinin.
Kendi koleksiyonuma ilişkin gelişi güzel biraz fotoğraf atıyorum ilgisini çeken olursa diye.
Çok güzeller, sabrınızı ve emeğinizi takdir ediyorum.
Merhabalar. Bende de babadan kalma bir hobi pulculuk. Babam vefat edince arkasında bıraktığı bir ağzına kadar dolu olan albüm ve çeşitli zarflarda birikmiş birçok pul benim elime geçti. Yeni bir albüm daha alarak hepsini düzenledim. Kendim de yenilerini ekliyorum. Yurtdışı pulları, özel basım hatıra pulları ve çok eski pullar da mevcut koleksiyonda. İki albüm, büyüteç, özel cımbız ve eski bir pul gazetesi ile büyümeye devam eden koleksiyonumla ben de aranızdayım.
Amatör olarak bu işle bir süre uğraşmaya karar verdim. Pul biriktirdikçe defterleri kategorilerine göre düzenlemeyi düşünüyorum.
Şurada paylaşmıştım.
Amazon Almanya’da uygun fiyata çok güzel bir pul defteri buldum. Şimdi sırada sayfaları doldurmak var.
İyiymiş. ben de sağı solu kurcalarken birkaç pul daha buldum. Çok biriktiler, iyi bir defter almak şart oldu.
SSCB temalı 70-80’li yılların damgalı pulları. Seri olarak tamamlamıyorum görüntü olarak hoşuma giden pulları topluyorum.
Çok güzeller…devamı da vardır elbet
Teşekkür ederim hocam. Birkaç sayfa daha var büyütebildiğim kadarıyla bu kadar.