Biraz uzun olacak, yazacaklarımın bir kısmını gerçek dünyada forumdan tanıdığım ve çok sevdiğim arkadaşlara da anlatmıştım. Ama uzun yazıyı okumak istemeyenler için özetini geçeyim; “Dünya değişiyor, insanlar değişiyor, öncelikler değişiyor, her şey değişiyor…” bu değişime ayak uyduramayan her şey yok oluyor. Olayın özü bu.
Ben Rıhtım’ı @mit’in facebook paylaşımlarından tanırım yine @mit’in facebookta eski forum ile yaşanan sıkıntıyı paylaşması ile Rıhtımın yazılımsal süreçlerine dahil oldum. Bu süreçte, eski forumun düzeltilmesi, rıhtımın sunucu maliyetlerinin azaltılması, modern bir portala dönüşmesi için gereken teknolojilerin entegrasyonu, yeni forumun alt yapısının kurulması, trivia ve şuan üzerinde çalıştığımız bir çok şeyin teknik olarak içerisindeyim. Bunu hava atmak için söylemiyorum, bu yazdıklarım içerikler, kullanıcı sayısındaki büyüklükler değişse de mesleki hayatımın bir özeti. Devlet bünyesinde görev aldığım dönemde dahil “sosyal teknolojiler” üzerine çalıştım. Değişime ayak uyduramazsanız, kitleyi yakalayamazsanız hayatta kalma şansınız yok. Bunu defalarca gördüm ve yaşadım.
Forumun kalitesinde bir düşüş olduğunu düşünenlere saygım sonsuz fakat anlamadıklarını düşündüğüm bir nokta var. Ekseriyetle hepsi “sadece kaliteli olarak düşündükleri konular” olsun istiyorlar. Rıhtım bünyesinde yaptıklarımız aslında topluluk yönetiminden ibaret. Topluluk değişiyor. Ve yeni gelen nesil maalesef eskilerin beğendiği şeyleri beğenmiyor, ilgi duymuyor. Ortamın havası bu yüzden değişiyor, kimi için iyi kimi için kötü bunu anlamamız gerekiyor.
Topluluk dediğiniz şey içerisindeki kitle kadar vardır. İçerik üreten kitle ne üretiyorsa forumlar, bloglar, sayfalar o üretime doğru kayıyor. Beğenmediğiniz içeriklerin çok sık önünüze düşmesinden şikayet ediyorsanız, beğendiğiniz türde içerik üretilmediğinin farkına varılması gerekiyor. Derinlemesine bilim kurgu mu istiyorsunuz, öyle ise o konuda yazın, üretin, paylaşın. Ama gece gündüz çalışan @darlyopus ve @magicalbronze’a niye içerikler kaliteden düşüyor diye şikayet etmeyin. İnanın bu “kalite düşüyor” dediğiniz Rıhtım dünyasını üç beş kişi ayakta tutmaya çalışıyor.
Sözün özü, kimse kimseye “şu konuda niye yazıyorsun” demiyor. Forum’un, Rıhtımın kuralları çerçevesi belli. Kapsamı geçmişe göre genişledi olay sadece bu. Eski türde içerik üretenler de azalınca sonuç bu başlığın ortaya çıkması oluyor.
Kimseye eleştirmeyin demiyorum, fakat “üretmeden” eleştiriyorsanız ve bu eleştirileriniz “içeriklerin değişimine dair ise” maalesef sadece eleştirmiş oluyorsunuz. Çünkü benim takip etmeye başladığım günden beri Kayıp Rıhtım kullanıcıların şekillendirdiği bir ortam.