Fumetti / İtalyan Çizgiroman Serileri

Dylan Dog akışta, Martin Mystere çeşitlilikte öne çıkıyor okuduğum kadarıyla.

Küçüldükleri ve bir kedi tarafından kovalandıkları “Asrın Buluşu” kapağı The Incredible Shrinking Man’e gönderme diye düşünürken Dr. Cyclops yazıyor ilk sayfada mesela. Şurayı geçtim, 70 milyonu önüme alıp sorsam, bilen, izleyen kişi sayısı 3 rakamlı sayıları bulmaz. Romanov sayısındaki ön bilgilendirmenin belgesellerde anlatılan gerçeklerden uzaklaşmaması gibi detaylar da saygı uyandırıyor. Akışı içine yedirilmesi elbette -özellikle kucağa fırlattığı el bombasına tutkal yapıştıran Pink Rabbit gibi kara mizahı besleyen Dylan Dog karakterlerinin olmayışıyla- her zaman başarılı olmuyor ancak popüler kültüre, mitolojiye ve efsanelere yapılan göndermelerle arşivlik olacağını söyleyebilirim. Escher’den tutun da Arcimboldo’ya, Sator karesinden Houdini’ye, Demir Maskeli Adam’dan Amelia Earhart’a, Mısır tanrılarından Arthur şövalyelerine, Borges’ten Sherlock Holmes’e, Başka Yer hikayelerinden Atlantis’e, Mu’ya, yeryüzünde ne kadar “gizem” varsa eğlenmeniz üzere önünüze seriyor. “Dakikalar içinde” serisinden daha verimli olacağını garanti ederim.

Spider-man külliyatımda sevdiğim sayıları tutup gerisini elden çıkarmışlığım olduğundan, burada da sadece yukarıda andığım temaları içeren sayıları toplamaya gayret ettim. Teksas, Tom Miks vb. kulvar farkına ben de katılıyorum. Red Kit- Asteriks ikilisi bile çokça popüler kültür göndermesi yapıyorken, bu kulvardan devam etmek isteyenler için Indiana Jones serüvenlerine (Mystere) ve polisiye edebiyata (Dylan Dog) tutkun okurlar için bu seriler daha doyurucu olacaktır. Dante’nin cehenneminin tasvir edildiği, hakeza Akrep Kral’ın kendini gösterdiği, korku/fantezi ürünü Dampyr sayılarını basılı bulamadığım için o seriye ben girmedim ama kürsüdeki üçlüye dahil edilebilirliğine ben de kefilim. Nathan Never için bir şey diyemiyorum, güya onunla başlayacaktım ama niyeyse sarmadı ve hiçbir macerasını almadım. Böyleyken böyle. Henüz kayıtlarımı bitirmişken ben de önümüzdeki günlerde topladığım sayıları birkaç kareyle paylaşırım.

edit: Satın Aldığınız Yeni Kitaplar - kolombre tarafından #15407

5 Beğeni