İtalya’da 1993-2013 arası 22 albüm olarak yayınlanan serinin tamamı Türkçe’ye çevrildi.
İlk on sayıyı Maceraperest, orijinal boyuta sadık kalarak büyük boy yayınladı.
Ardından Lal kalanları tamamladı. İlk üçünü orijinal dev boyutunda yayınlandı. Lal Dev albüm 1 = Orijinal 11. sayı oluyor. Dördüncüden sonra maalesef boyut küçüldü. “Mini Dev” albüm gibi abuk bir isim aldı.
MP DD Dev 1-10 = 1-10
Lal DD Dev 1-12 = 11-22 (Dördüncü sayıdan sonra “Mini Dev”)
İtalya’da 2000’den beri yayınlanan seri Mart 2025’te 300. sayıya ulaştı.
Bizde durum şöyle oldu :
Maceraperest Aylık 1-12 = 1-12 Maceraperest önce her sayıyı tek tek yayınlamaya başladı. 12 sayı sürdü.
Maceraperest Süper Cilt 1-21 = 1-84 Ardından dörtlü ciltlere başladılar ve 21 ciltte 84 sayı yayınladılar.
Çizgi Düşler 1-13 = 85-110 Çizgi Düşler ikili ciltler halinde seriyi 110’a kadar getirdi.
Güzel bir seriydi, bizde devam etmemesi yazık oldu. Artık bu güzel serinin telifini alıp da basan yayıncı çıkmaz. Zira korsan baskıları ortalıkta dolaşıyor. İtalya’ya yetiştiler sanırım.
Haklısınız devasa bir külliyat var. Bende önemli bir kısmı var; fakat “ah keşke” dedirten seriler hep var. Hepsine yetişmek mümkün değil. Fakat tam maceralı olup, baskısı tükenmemiş albümlere yönelirseniz, fazla maliyete girmeden okuyacak tonla şey bulursunuz.
1992-99 arasında 45 sayı olarak basılan bu seri, Martin Mystere’nin kendi maceralarını değil, yazdığı öyküleri anlattığı maceralar olarak kurgulanmış. Martin Mystere, yayıncısıyla sohbet edip, ona yazmayı düşündüğü öyküleri anlatıyor şeklinde.
10. sayıdan itibaren seri birkaç mini diziye bölünüyor, hikayeler de Mystere evreninden giderek uzaklaşıyor. Elan’ın soyu, Magic Patrol ve Başka Yerden Hikayeler bu serinin mini dizileri olarak ortaya çıkıyor.
Zona X maceraları Maxi M. Mystere serisinde tekrar edildi deniyor. (Wikipedia) Macera isimleri aynı olmadığı için, farklı maceralar gibi geliyor, ama bizde yayınlanmadığı için bilemiyorum tabii.
Zona X’i 14. sayıya kadar Çizgi Düşler tarafından on albüm halinde yayınlandı. İlk dört cilt ikişer sayı halinde idi, sonra tekli sayıya döndü.
Maxi Martin Mystere
İtalya’da 2004-2022 arası 18 albüm yayınlanmış. Yukarıda bahsettiğim gibi, beşinci sayıdan itibaren Zona X ve alt serilerine yer verilmiş gözüküyor. Fakat kapaklar ve başlıklar değiştiği için teyit etmek imkansız.
İlk dört sayıyı dilimize Oğlak yayınevi, Maceraperest Efsanevi Martin Mystere serisinin 6 ve 7. ciltleri ile kazandırmış.
Hocam merhabalar.
Paylaştığınız bu bilgiler bu serilere ilgi duyan veya duyacak bir çok kişi için önemli bir kılavuz olacak. Takdiri ve teşekkürü fazlasıyla hakediyor.
Birde arşivinizi fotoğraflayıf bizimle paylaşsanız çok güzel olur…
Sağ olun, umarım işe yarar. Son zamanlarda bir kaç serideki eksikleri tamamlamaya çalışıyorum, bu arada Excel’de tuttuğum bilgileri güncelledim, onları aktarıyorum.
Bende 1600’den fazla fumetti albümü var. Kitaplıklarda (ve hatta gardropta) çizgi romana ayırdığım bir kaç raf var, genelde biraz istifleme usulü duruyorlar. Okuduklarımı, ya da kısa vadede okumayacaklarımı kutularda tutuyorum.
Fumetti deyince akla ilk önce ve en önemlisi EsseGesse gelir. Teksas, Tommiks, West, Kinowa, Judas, Tombrax, Jerico, Stormy gibi fumetti çizgi romanlar olmazsa olmazlardır, muhtşemlerdir ve maalesef yeni nesil, bu çizgi romanlardan bîhaberdir. Kütüphanemden Fumettilerimden bazılarını paylaşıyorum :
Forumda Fumetti okuyucusu görmek güzel. Ben kitap okumaya Fumetti ile başladım. Eskisi kadar sık olmasa da hala okurum. Zamanında iyi de arşivini yapmıştım.
Kolay gelsin, daha paylaşacak çok Fumetti serimiz var.
Çok güzel bir başlık. Hâlâ çizgi roman okuyan insanlar olduğunu görmek sevindirdi. Çizgi roman başka bir dünyadır. Çocukluk yıllarım (80’li yıllar) çizgi romanın gözde olduğu yıllardı. Kızılmaske (On kaplan gücündedir:), Zagor (Baltalı İlah), Mandrake, Örümcek Adam, Superman, Texas (Çelik Blek), Tommiks en sevdiğim ve en çok okuduğum çizgi romanlardı. Tex, Judas, Zembla, Mister No, Yüzbaşı Volkan, Kaptan Swing, Conan, Jeriko, Flash Gordon ve Tom Brax çizgi romanlarını da kısmen okudum. Tabii çocuk olduğum için bunları satın alamazdım. İkiz abilerimin aldığı çizgi romanları okurdum. Onlar da çok okurdu. Hiç unutmam, Diyarbakır’da Dilan ve Site sinemalarının önünde Pazar günleri küçük bir pazar oluşturulurdu çizgi roman severler tarafından. Burada insanlar çizgi roman değiş tokuşu yapardı. Önceleri abimlerle, sonra tek başıma oraya giderdim. Müthiş bir ortamdı. Bazı serilerin devam sayılarını bulmak oldukça zordu.
Ancak uzun yıllardır çizgi roman dünyasına uzağım. Az önce İdefix’te Kızılmaske’lere baktım fiyatlar yüksek gibi geldi. Ama kitapların boyutu nedir bilmiyorum. Yeniden bulaşma isteği doğdu içimde Her türlü öneriye açığım
Almanacco del Mşstero / Martin Mystere Almanak Serisi
Orijinal Almanak serisi İtalya’da 1987-2014 arası 28 sayı olarak yayınlandı. Tamamını dilimize Lal kazandırdı.
Bunların ilk 20’sini Lal Martin Msytere Özel Seri içerisinde yayınlamıştı :
Lal Martin Msytere Özel Seri 29-32=Almanak 1-4
Lal Martin Msytere Özel Seri 33-34=Almanak 6-7
Lal Martin Msytere Özel Seri 35-45=Almanak 9-19
Lal Martin Msytere Özel Seri 52=Almanak 20
Son sekiz adedi ise Almanak başlığı ile , 2008-11 ve 2012-15 ciltleri ile yayınlandı.
Storia di Altrove / Başka Yer’den Hikayeler
Matin Mystere maceralarında sıklıkla adı geçen “Başka Yer” adındaki merkez ile ilişkili, geçmişten bugüne yaşanan maceralar. Bu seride Poe, S. Holmes, Arsen Lüpen vs. karakterler olarak yer alıyor.
İtalya’da 1998-2020 arasında 23 sayı çıkan seriyi, bizde Çizgi Düşler ikili ciltler ile 10 cilt olarak yayınladı, 20. sayıya kadar ulaştık.
Martin Mystere Gigante
İtalya’da 1995-2009 arası 13 dev sayı yayınlandı. Bizde tamamı Maceraperest tarafından, orijinal boyutlarında yayınlandı.
İtalya’da 1991’de başlayıp Mart 2025’te 406. sayıya ulaşmış popüler bilimkurgu serisi Nathan Never, bizde artık yayınlanmıyor maalesef. Şu ana dek şu yayıncıların elinden geçti :
Orijinal 1-10 = Ad/De - Doğan Egmont yayınevi 1-10
Orijinal 11-48 = Lal 1-38
Orijinal 49-128 = Çizgi Düşler 1-27 (Üçlü ciltler hainde)
Agenzia Alfa / Alfa Ajansı
Nathan Never’ın mensubu olduğu Alfa Ajansı eksenindeki bir yan seridir. 1997-2019 arasında 43 sayı çıktı. Bizde ilk altı sayısını Çizgi Düşler yayınladı.
Nathan Never Speciale Serisi
İtalya’da 1992’de başladı ve 35. sayıya ulaştı. Bizde ikili sayılar halinde Çizgi Düşler beş cilt yayınladı. Yani ilk on tanesi yayınlanmış oldu.
Nathan Never Gigante
İtalya’da 1995 - 2013 arası 16 sayı yayınlanan dev albüm serisi bizde ancak 9’a ulaşabildi.
İlk 7’sini Maceraparest, 8 ve 9’u ise Çizgi Düşler bastı. Bu serinin özellikle ilk 3 sayısı benim çok sevdiğim bir maceradır. Nathan Never’ın zamanına göre gelecekte geçiyor, o dönemde teknodroidlerle insanların savaşı var. Terminatör benzeri bir olay örgüsü var.
Nathan Never Almanacco della Fantascienze
İtalya’da 1993-2014 arasında yayınlanıp 22 sayıda son bulan almanakların tam yarısı çevrildi dilimize.
İtalya’da Mister No’nun ana serisi, 1975-2006 arası 379 sayı yayınlandı.
Bizde Lal tüm seriyi yayınladı.
Her biri dört sayı içeren Klasik Maceralar serisi orijinal ilk sayıdan başladı, 68 ciltte 274. sayıya kadar geldi. Orada kaldı, çünkü bu cilter iade gelen sayılardan oluşuyordu. O sayıdan sonra iade az olduğu için, yeniden basmak da telif gerektireceği için klasik maceralar serisi 68. ciltte kaldı.
Tek sayılardan oluşan “Yeni Mister No” serisi ise orijinal 205. sayıdan başlamış, 175 sayı sürmüş, ve orijinal serinin de sonuna ulaşmıştı.
Lal Klasik Maceralar 1-68 = Orijinal 1-274
Lal Yeni Mister No 1-175 = Orijinal 205-379
Mister No Speciale
İtalya’da 1986-2021 arası 21 sayı çıkan Speciale serisi bizde Maceraperest ve Lal sayesinde tamamlandı.
Maceraperest Efsanevi Mister No Cilt 12,3,5,6 = Orijinal Speciale 1-20
Lal Mister No Özel Seri 1 Noel Hediyesi = Orijinal Speciale 21
Mister No Le Nuove Avventure
İtalya’da 2019-20 arasında çıkan 14 sayılık seriyi Lal “Mister No Yeni Maceralar” adıyla yayınladı.
Mister No Revolution
İtalya’da 2018-19 yıllarında yayınlanan 6 sayılık mini seriyi, bizde Lal aynı isimde yayınladı.
Mister No Almanacco dell’Avventura
İtalya’da 1993-99 arası 5 sayı çıktı. Bizde Lal tarafından “Mister No Almanak 1994-2000” isminde tek ciltte yayınlandı.
Maxi Mister No
İtalya’da 1998-99 arası sadece iki sayı çıktı.
Bizde Maceraperest Efsanevi Mister No Maceraları 4. ciltte ikisi bir arada yayınlandı.
Maxi Mister No 2, Efsanevi Mister No Maceraları 4. ciltte “Bir Zamanlar New York’ta” adı ile yayınlanmıştı. Bu sayıyı daha sonra Lal de tekil albüm olarak, “Gençlik” adı ile bastı.
İşte her karesiyle muhteşem bir seri.
Yazar Giancarlo Berardi. Ken Parker’ın yaratıcısı.
Bizde çok kez el değiştirmesine karşın, en azından sürdüğü için memnunum.
Aksoy Julia 1-15 = Orijinal 1-15
Milliyet Julia 1 = Orijinal 16
Maceraperest Julia Cilt 1-2 = Orijinal 17-24
1001 Roman Julia Cilt 1-4 = Orijinal 25-36
Çizgi Düşler Julia Cilt 1-16 = Orijinal 37-75
Mylas Julia 76-89 = Orijinal 76-89
Almanacco del Giallo
İtalya’da 1993-2014 arası 10 sayı çıkan seriye bizde Çizgi Düşler el atmıştı. iki ciltte ikişerden dört sayı basarak bıraktılar.