Fumetti / İtalyan Çizgiroman Serileri

Dragonero
İlk olarak 2007’de Bonelli’nin “Romanzi a Fumetti” serisinde tekil albüm olarak çıkan Dragonero, sonradan İtalya’da aylık serisine kavuştu. 2013-2019 arası 77 sayı yayınlandı. Yan serileri halen İtalya’da yayın şansı bulmaktadır.

2007’de İtalya’da yayınlanan one shot albümü bizde Maceraperest 2008’de yayınladı. Çizgi Düşler Dragonero serisine el attı, her biri ikişer sayı içeren beş cilt yayınladı. Böylece orijinal ilk 10 sayı yayınlanmış oldu.
Son olarak Lal, Dragonero - Zagor ortak albümünü yayınladı. Bu albüm İtalya’da Dragonero’nun yan serilerinden Speciale’nin ikinci sayısıdır.

5 Beğeni

Le Storie
Her biri bağımsız öykülerden oluşan seri, İtalya’da 2012’de başladı ve 149. sayısına ulaştı.
Bizde Çizgi Düşler, “Hikayeler” adı altında, iki sayı bir arada formatı ile, 12 ciltte 24. sayıya ulaşabildi.

3 Beğeni

Lilith

Luca Enoch’un Lilith’i, İtalya’da 2008-2017 arasında yılda iki albüm olarak yayınlanıp 18. sayıda sona erdi.
Bizde 1001 roman üç sayı bir arada olacak şekilde ilk cildi bastı, devam edemedi. Çizgi Düşler devraldı. Önce üçlü, sonra ikili ciltler, son sayı da tekil olacak şekilde bastı ve seriyi tamamladı.

Lilith Cilt 1-8 = Orijinal 1-18 (İlk sayısı 1001 Roman, Gerisi Çizgi Düşler)

image

3 Beğeni

Ken Parker Serileri

Giancarlo Berardi’nin efsane serisi Ken Parker’ın 59 albümlük ana serisi İtalya’da 1977-1984 arasında yayınlanmıştır. Altın Seri (Serie Oro) olarak bilinir.
80’lerde Tay bu seriyi Alaska adı altında bastı. Aynı Martin Mystere’ye Atlantis adını yakıştırdığımız gibi, Ken Parker da Alaska oldu. Zira bizdeki yayını kutup maceraları ile başlamıştı. Tay iki albümü es geçti : 12 eylül atmosferinde maçası sıkmadığı için Grev macerasını, bir de, ağır tempolu Adah macerasını.

Ken Parker’ı hakettiği düzgün sıralı edisyon ile yayınlamaya Parantez başladı. Parantez sürdüremedi, ama Hakan Şaşmaz – Murat Mıhçıoğlu ikilisi Rodeo yayınları çatısında ssürdürdüler yayını. Ve nihayet karakterin şanına yakışır tam bir altın serimiz oldu.

Rodeo ayrıca Ken Parker Özel Seri altında, Ken Parker’ın Speciale ve Magazine serilerine de başlamıştı.
Bunlar aslında iki farklı seri.

Ken Parker Speciale sadece üç sayı çıkmış. İlk ikisi Rodeo’nun Ken Parker Özel Serisinin ilk üç sayısında yayınlanmış. (Nedense biri ikiye bölünerek yayınlanmış) Üçüncüsünü Rodeo “Nefes ve Düş” adıyla seri dışı tekil albüm olarak basmış.

Ken Parker Magazine serisi ise orijinalde 36 sayı.
odeo’nun Ken Parker Özel Serisinin dördüncü sayısından itibaren her sayısı, iki adet Ken Parker Magazine’den oluşuyor. Şu ana kadar çıkanlar:

Rodeo KP Özel 4-19 = Speciale 1-27

Yayınlanmamış dokuz albüm daha kaldı. Ama yıllardır da Rodeo’dan ses yok.

4 Beğeni

Magico Vento

Magico Vento Aylık Seri

Gianfranco Manfredi imzalı, 131 albümlük Büyülü Rüzgar serisi, en sevdiğim serilerden biri. Korku / Western türünde. Kahramanımız hafızasını kaybedip kızılderililer arasında yaşayan bir beyaz; üstelik de kabilesinin şamanı.

Lal tüm seriyi dilimize kazandırdı.

image image

Magico Vento Il Ritorno

İtalya’da Il Ritorno mini serisi ile Büyülü Rüzgar dört sayılık bir dönüş yaptı. Lal yakın zamanda bu dört sayıyı tek ciltte, “Büyülü Rüzgar Yeni Maceralar” adı altında yayınladı.

image

4 Beğeni

Brendon

Brendon ana serisi İtalya’da tam 100 sayı yayınlandı, 1998-2014 arasında.

Bizde üçlü ciltler halinde yayınlandı. 1001 Roman yayınevinin formatı, sonrasında Çizgi Düşler tarafından aynen sürdürüldü. Orijinal 57’ye kadar gelebildik, orada kaldık.

1001 Roman Brendon Cilt 1-6 = Orijinal 1-18
Çizgi Düşler Brendon Cilt 7-19 = Orijinal 19-57

Post-apokaliptik bir İngiltere’de geçen seriyi ben de ancak edinebildim.

4 Beğeni

Lukas

İtalya’da Bonelli yayınevi bazı serileri dizi gibi sezonlar halinde yayınlıyor.

Lukas 2014-15 arasında 12 sayılık mini seri, yani ilk sezon yayınlandı.
İkinci sezonun adı Lukas Reborn, 2015-16 arasında yine 12 sayı olarak yayınlandı.

Bizde ilk sezon, Çizgi Düşler tarafından altı cilt halinde yayınlandı.

Çizgi Düşler Lukas 1-6 = Lukas 1-12

4 Beğeni

@oguzeren bey merhaba. Size bir şey sormak istiyorum. Kızılmaske romanları almak istiyorum ama kararsız kaldım. Şimdi piyasada Büyülü Dükkan’ın bastığı kitaplar var.

Bir de Trendyol’da Tay Yayınları’nın bastığı bazı romanlar var.

Hatırladığım kadarıyla (aradan neredeyse 35 yıl geçmiş) biz eskiden Tay Yayınlarını okurduk. Bu konuda bilginiz var mıdır? Şu an sadece Büyülü Dükkan mı Kızılmaske basıyor?

2 Beğeni

Büyülü Dükkan Kızılmaske yayınlamayı bırakalı çok oldu ama epey bir sayı yayınladılar.

1 Beğeni

Peki şu an yayınlayan bir yayınevi var mı?

1 Beğeni

Merhabalar,

Evet Kızılmaske ile Mandrake’yi ben de sizin gibi Tay yayınlarından okurdum.
Çocuklukta okuduklarım dışında bu serileri almadım; o zamanlar babam alırdı, artık onlar da elimde yok.

Trendyol’da Tay albümlerini satan sahaflar var herhalde. O albümler tam maceralı da değildi sanki, o yüzden Tay albümlerini sıralı bulup almak şu anda çok masraflı olur diye düşünüyorum. Yarım yamalak maceraları okumak da keyif vermez.

Amacınız koleksiyon dizmek değil okumaksa, Büyülü dükkan’ın edisyonlarını almak gerekir herhalde. Büyülü Dükkan’ın sahibi Kadıköy’deki çizgiroman sahafı İlyas, kendi sitesinden de satıyor :

Fakat gördüğüm kadarıyla idefix daha uygun fiyat vermiş.
Nadirkitap’ta ikinci el olarak da bulabilirsiniz.

Büyülü Dükkan’dan sonra Kızılmaske’yi başka yayınlayan olmadı. Kişisel fikrim, Büyülü’nün edisyonları tükenmediğine göre, yeni bir yayıncının el atması çok küçük ihtimal.

2 Beğeni

Evet, İdefix’te fiyatlar daha uygun. Tanesi 70 liraya falan geliyor. Dediğiniz gibi Tay’ı toplamak çok masraflı olur.

2 Beğeni

Ufak bir not: Kızılmaske/Mandrake/Flash Gordon İtalyan değil Amerikan çizgi romanları.

3 Beğeni

Ben zaten İtalyan dememişim hocam. Biliyorum Amerikan olduğunu. Genel olarak bu başlık altında konuşulduğu için Kızılmaske’nin farklı bir yayınevince basılıp basılmadığını sormuştum. Yine de not için teşekkür ederiz :slight_smile:

Doğru… Bunlar hep seksenlerde fumettici yayınevleri tarafından basılan serilerdi; galiba Amerikan çizgiroman okurundan daha çok fumetti okuru tarafından sevildiler. İlginçtir, Conan da hem Amerikan hem İtalyan çizgiroman severlerine hitap etti.

Bir de Tex’in Zagor’un Amerikan olduğunu sananlar vardı, en azından eskiden.

2 Beğeni

Orfani (Yetimler) Fumettiye ilgi giderek azalmasıyla birlikte Çizgi Düşler’in yarım bırakmak zorunda kaldığı bir bilimkurgu serisi.

İtalya’da, Bonelli yayınevinin son dönemdeki yayın anlayışına uygun olarak, tek bir ana seri değil, mini-seriler halinde yayınlanıyor. Bu mini serilere “sezon” deniyor.

Orfani İtalya’da 2013-2014 arası 12 sayı olarak yayınlandı. Ondan sonra yine 12 sayılık “Nuovo Mondo” (New World), sonrasında da üçer sayılık mini seriler takip etti.

Bonelli çizgiromanlarının genelinin aksine, bu seriler renkli olarak yayınlanıyor.

Bizde ilk Orfani serisini Çizgi Düşler beşinci sayıya dek yayınladı; ama maalesef seriyi tamamlayamadı.

12 albümlük ilk Orfani serisi, 2019’da İngilizce olarak Magnetic Press tarafından dört cilt halinde yayınlanınca, nihayet bize de okuma şansı doğdu.

Bu yaz Kadıköy’de gerekli şeyler mağazasında gördüm İngilizce seriyi, web sitelerinde de satılıyor.

7 Beğeni

BONELLİ TAM BİR HAZİNE
Sizin bu paylaşımlarınız beni de araştırmaya itti. Sonrası Bonelli’nin kendi sitesi üzerinden serileri,karakterleri kaç sayı Basıldığını, kapaklarını görme şansına eriştim.
Tabi bu serilerin ülkemizde ki akibeti, kim tarafından kaç sayı basıldığı çok önemli kısmını halen bilgileriniz sayesinde öğreniyoruz.
Ben de son zamanlarda:
*TEX başta olmak üzere (çizgi düşlerin bastığı 2 li seriler- klasik&yeni-), Altın Kutulu serinin bir kısmı, dev albümler, maxi tex, renkli tex, tex willer, tex magazin gibi kitapları edindim,

• ZAGOR Maxi ve RENKLİ zagor, zagor piu+
    *JULİA
    Ve keşke devamı gelse dediğim
    *LE STORİE HİKAYELER
    *WEST
    *DRAGONERO
    serilerini edindim
    Baskıları devam eden maxi zagor ve tex
    LAL ‘ın bastığı Tex willer
    mylos’ un bastığı Julia ve tex
    devam ediyorum
2 Beğeni

Epey iyi toplamışsınız, iyi okumalar dilerim.
Tex’in yeri fumetti okuru için ayrı. Evine Tex dışında çizgiroman sokmayan var…
Tex devler harikadır. tüm dev albümleri toplayabildiyseniz bravo; 90’larda basılanları kolay bulamadığınızı tahmin ediyorum. Aylık seride bence en iyisi 300’lü sayılar; maalesef Çizgi Düşler’in nefesi 280’lere kadar yetti. Oğlak ise 401’den başlamıştı.
Aradaki dönem kısmen bende var. (Aksoy, Ad/De) Umarım devamı gelir. Lal telifini alabilir, ama kararsızlar diye duydum.

Dragonero ilk olarak tekli albüm halinde Romanzi serisinde çıkmış, sonra aylık seriye başlamıştı. Bende tekli albüm var, ama seri beş sayıda kaldığı için almadım. Beş albüm anlamlı bir macera bütünlüğü içeriyor mu diye size sorayım. Öyle ise ben de alırım.

Zagor yan serileri ben seviyorum; kimi okurlar ise ana seriden başka hiç girmiyor. Ana seride yoğunluklu olarak çalışan çizerler var; yan serilerde onlar dışında yeni isimlere yer veriliyor, o yüzden sanırım. Ama ben senaryo olarak yan serilerdeki daha serbest / fantastik maceraları seviyorum. Ana seride son çıkan Dexter Green sagası beni biraz baymıştı.

Julia’ları da toplamak zor olmuştur sanıyorum, hepsini alabildiniz mi?

Le Storie de çok iyi seçim olmuş.

Dylan Dog ve Martin Mystere’e girmemişsiniz.
Dylan Dog ilk dönemi (Ad-De serisi) ile Maceraperest efsanevi Dylan Dog maceraları cildini öneririm. O ciltte hakikaten efsanevi Johnny Freak macerası var.
Martin için de yine ilk dönemini öneriyorum. Lal klasik maceralar 1-42, hatta 30’lara kadar da okunsa yeterli. En keyifli maceralar orada.

İyi okumalar tekrar.

3 Beğeni

Orfani’yi bu sene forumda bir arkadaştan alıp okudum. Yıldızgemisi Askerleri vari askeri bilimkurgu. Oldukça beğendim ama devamının gelmemesi üzdü :frowning:

2 Beğeni

Nick Raider (Bay Fırtına)

Tex yazarı Claudio Nizzi’nin yarattığı detektif Bonelli karakteri Nick Raider, İtalya’da 1988-2005 arasında 200 sayı yayınlandı. 2021-2022 arasında “Yeni Soruşturmalar” adıyla on sayılık seri daha var.

Bizde önce Aksoy, son yıllarda ise Presstij tarafından iki defa yayın şansı buldu. Aksoy ilk sayıları biraz karışık sıra ile yayınladı, Presstij ise 25’ten itibaren düzgün sırayla gitse de, üç sayıda kaldı.

Aksoy Sayı 1-3 = Orijinal 6, 18, ve 23. sayılar
Aksoy Sayı 0 = Orijinal 1. Sayı. Aksoy orijinal ilk sayıyı, sıfır diye numaralandırmış, böylece kendi numaralandırmasında 4’ü atlıyor :slight_smile:
Aksoy 5-8 = Orijinal 2-5 arası
Aksoy 9-15 = Orijinal 7-13 arası
Presstij Nick Raider 1-3 = Orijinal 25-27 arası

3 Beğeni